藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leemoksau
打印 上一主題 下一主題

廚房窗勁滲水 [複製鏈接]

[quote:a9fafa144e="R & M"]

咁究竟係抽氣扇入水,定係其他地方滲水呀?[/quote]

應該係抽氣扇入水 係假天花度滴落嚟. :dead:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

莫愁,我家都是
一早洗鑊金,都唔知點解,以為無刪好窗咋  :?:
原居民2004~2013

[quote:21dd566b67="vivian"]莫愁,我家都是
一早洗鑊金,都唔知點解,以為無刪好窗咋  :?:[/quote]

唔通真係座向問題?

今日滾你處搵師傅上嚟睇過 話窗同抽氣扇都冇問題 會聯絡發展商上嚟睇.
不過唔知要等到幾時 :dead:

我都唔知問題係邊,我個"亞邊個"就話我昨晚"無刪好窗",所以攪成咁~   :hit:   
我沒有叫管理處來睇,最近亦好忙(唔知忙乜?)
如您有進一步消息就告訴我啦! Thanks !    :wink:
原居民2004~2013

小妹自上年起已面對呢個問題.....最慘一次係水一直落到煮食爐下櫃....裏面放了吸塵機...除咗要抺餐勁,最慘係想吸塵攞機出來先發現裏面入了很多水...要買過部機....所以提提各位,唔好放電器或唔濕得的物品在煮食爐下的櫃

我一早就有通知管理處...我仲特登請哂假等佢的人來...點知一時又話要改時間,一時又話要等乜等乜,我話唔得,佢地就惟有搵了o的阿Mou阿壽來睇睇,叫做打發吓我,如是者幾次都係睇睇,睇咗幾次都未動工....枉我咁多次都要特登請假...把幾火....到動工後,以為可安樂吓,點知...無好過....我放棄了....現在唯有唔關埋個窗,等滲入來的水可以從窗下邊流走....
:em06: ____________長路就算多漫長似沒盡頭 :poor: 您總緊靠著我輕挽我的手 :yeah: :oh: :sweat: :nowords: 那怕歲月一飄去未可留 :em21: 能找到真愛已足夠 :oops: :face13:

:shock: 我地就係廚房地下滲出黎(窗對落的櫃下面),好彩只係地下滲水,櫃同窗台都冇,較易清理!

[quote:00424ae290="公公婆婆"]:shock: 我地就係廚房地下滲出黎(窗對落的櫃下面),好彩只係地下滲水,櫃同窗台都冇,較易清理![/quote]

咁都得...搵人check check佢好喎...
Rambler Crest Soccer Club

設計 座向同樓層問題...

我屋企都係抽氣扇個位入水
加左蓋都係咁 (情況無未加蓋前咁嚴重)

有空隙就自然會入水

其他屋苑抽氣扇同廁所抽氣扇向住內巷 d 風雨唔會正面猛裂吹打 加上假天花唔會有洞俾水流落黎 問題不大

RC 無晾衫同排氣既巷 抽氣扇對正風吹雨打位 所以d 雨水好易由d 隙入水 加上近窗口位個假天花設計俾d 水流落黎 以免假天花積水流去其他地方而無人察覺 所以一落雨廚房近窗位會成為災區

如果你屋企平日開窗好好風 就更大鑊 ...  :em06:

[quote:9f267b7fe7="公公婆婆"]:shock: 我地就係廚房地下滲出黎(窗對落的櫃下面),好彩只係地下滲水,櫃同窗台都冇,較易清理![/quote]

地下滲先至大問題喎
因為廚房無去水位 又無隔水層...

[quote:08521d3d12="saga"]設計 座向同樓層問題...

有空隙就自然會入水

其他屋苑抽氣扇同廁所抽氣扇向住內巷 d 風雨唔會正面猛裂吹打 加上假天花唔會有洞俾水流落黎 問題不大

RC 無晾衫同排氣既巷 抽氣扇對正風吹雨打位 所以d 雨水好易由d 隙入水 加上近窗口位個假天花設計俾d 水流落黎 以免假天花積水流去其他地方而無人察覺 所以一落雨廚房近窗位會成為災區

如果你屋企平日開窗好好風 就更大鑊 ...  :em06:[/quote]

我睇過 冇隙喎. 抽氣扇o既葉向下 加埋個應該唔冚 應該唔會入水o架. 除非雨水向上飛姐 :?: