藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Billy
打印 上一主題 下一主題

問卷 [複製鏈接]

我覺得租車服務的基本開支是可以減省的,有關服務未必一定要由Hertz提供,可由會所職員處理,因為會所職員一向正在安排租車保險手績,而汽車清潔及維修都是外判工作,亦可由會所職員安排,這樣便可減省Hertz的鋪租及每月給鋪內職員的人工錢。

另外,儲物櫃應是屋苑的基設本設施,不應賣掉。需然不是每個住户都會用這些儲物櫃,屋苑內有很多設施都不是每個住客都用亦要補貼,我們是否要把它們賣掉套現呢?泳池、按摩椅、健身設備、空中花園、甚至整個會所是否要拿出來投票是否要繼續及把它們賣掉呢?這些都是屋苑賣點,少了賣點屋,苑價值亦會隨之下降!

[quote:2d3af93e8a="ak"]我覺得租車服務的基本開支是可以減省的,有關服務未必一定要由Hertz提供,可由會所職員處理,因為會所職員一向正在安排租車保險手績,而汽車清潔及維修都是外判工作,亦可由會所職員安排,這樣便可減省Hertz的鋪租及每月給鋪內職員的人工錢。

另外,儲物櫃應是屋苑的基設本設施,不應賣掉。需然不是每個住户都會用這些儲物櫃,屋苑內有很多設施都不是每個住客都用亦要補貼,我們是否要把它們賣掉套現呢?泳池、按摩椅、健身設備、空中花園、甚至整個會所是否要拿出來投票是否要繼續及把它們賣掉呢?這些都是屋苑賣點,少了賣點屋,苑價值亦會隨之下降![/quote]

租車服務可能係RC賣點,但沒有了儲物櫃會影響苑價值就真係.....?  你買樓,你會為個丁屎咁大個o既locker比多幾廿蚊呎嗎?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

關於租車服務我選擇咗...棄權
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

如果俾我做mgmt office
就算開間10萬尺 shopping mall收租
你地班小業主都要補貼

因為我會開1-2000個post 請晒d yee ma gu 姐 個個幾萬蚊人工冇野做
仲有張d rent用黎同我另一間文具company
家私company
一個月洗返一兩百萬

希望你地明我Up mud lar

我都希望我明.....不過最衰我蠢啦......咁樣洗錢法? 實比人燒o左本數簿啦...
份問卷講o既每月營運支出 是否合理呢?
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:d5a6ea8830="dracula"]我都希望我明.....不過最衰我蠢啦......咁樣洗錢法? 實比人燒o左本數簿啦...
份問卷講o既每月營運支出 是否合理呢?[/quote]

好奇怪....我睇完覺得好誇....我就吾明locker 管理同電 係點計...用又用緊商場大電冷氣... 管理員..又來來去去都係嗰幾個...都係行埋去簽個名....
租車仲攪笑...佢係咪攞埋張herz 合約黎計先...咁無你辨法架喎...定係佢用時租停車場每日計錢...計夠一個月呀.....吾好玩啦...攞到明係度玩數字.... 吾通你個個月都整車咩..攞到明...李生就係想收返呢度d野...去新屋苑放低....咁咪超著數...呢度玩陣 嗰度又玩陣...而且我地呢度入住率咁高...佢乜都回晒本..就放棄呢度...

[quote:9ea7d99c52="肥度"][quote:9ea7d99c52="dracula"]我都希望我明.....不過最衰我蠢啦......咁樣洗錢法? 實比人燒o左本數簿啦...
份問卷講o既每月營運支出 是否合理呢?[/quote]

好奇怪....我睇完覺得好誇....我就吾明locker 管理同電 係點計...用又用緊商場大電冷氣... 管理員..又來來去去都係嗰幾個...都係行埋去簽個名....
租車仲攪笑...佢係咪攞埋張herz 合約黎計先...咁無你辨法架喎...定係佢用時租停車場每日計錢...計夠一個月呀.....吾好玩啦...攞到明係度玩數字.... 吾通你個個月都整車咩..攞到明...李生就係想收返呢度d野...去新屋苑放低....咁咪超著數...呢度玩陣 嗰度又玩陣...而且我地呢度入住率咁高...佢乜都回晒本..就放棄呢度...[/quote]

其實又唔會搬倒 d 咩過去o既~ 最多都係搬 d 姨媽姑姐之嘛~
睇完 2份問卷已經覺得佢唔想我地繼續 :em18:
見過鬼就唔怕黑啦~

我好讚成阿PAK所講的論點 根本不存在是否補貼或任何效益問題 因為我們的管理費一開始就是包括了這些服務 如果管理處每項設施都計數的話 任何設施都是需要補貼的 我想不出有什麼設施可以有利潤 包括大家正享受的免費上網及衛星電視服務等。

我認為既然大家買樓時已經知道管理費是包括了租車及儲物櫃 不論閣下是否有用這些設施 就要接受這個補貼的安排 支持保留這些服務 管理處更不應以投票方式決定這些服務的去留。我擔心有一日 大家要再投票決定是否保留上網服務、泳池、會所、花草樹木、商場.....等等。

係咪亦都要睇個"儲備"有冇錢呢 其實如果仲有好多錢剩 補貼咪補貼囉 萬一第時搬走 D管理費就算有得剩 都唔會REFUND番比我地既.. :

比你地講下講下,我都心思思想支持租車! h:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!