藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: gp
打印 上一主題 下一主題

唔准養狗. [複製鏈接]

[quote:e17b10cf29="Crystal"]我地都有養狗 仲係小型犬添 但住左rc 差不多一年 只帶過佢地出街三次 就因為怕住rc 既鄰居見到佢地唔鐘意........[/quote]

我睇好多在網上發表意見的狗主都會自律的. 但未知規矩的狗主就要小心! 如果唔係就連累其他狗主都要提心吊胆啦! 驚收警告後就...... :em01:
:detective :detective :detective

尋日聽管理員講...佢話收到6座2x樓有人投訴有狗隻經常在佢地d門口痾尿.....

[quote:d96b60ebfe="Suzuki"]其實我覺得個問題係点樣令的自律的狗主去醒覺到啲怕狗的人的感覺 記得收樓時Gary 都講過見一隻捉一隻 但到現應該都未有狗被捉就是因為佢地都要顧及狗主的感受 但就因為咁而就忽略了怕狗人的感覺. 所以要好難take the balance!

其實我想收集一下怕狗人仕的意見 為什広怕狗

1. 狗的氣味(本人也不能接受太大味的狗)
2. 体形大的狗
3. 狗毛
4. 週維"聞"
5. 伸"利"流口水
6. 露牙
7. 樣"須"
8. 天生怕狗 (這種無得救)[/quote]

我係好怕狗 怕得好緊要 其實無乜原因 我又無比狗咬陰影 (可能因為試過比狗追....所以有時發惡夢都會比狗追)總之佢地行埋0黎就會好驚....唔怕狗ge人係永遠唔會明白怕狗人0個種驚ge感覺 :em07: ........咁我係唔係天生怕狗??

我怕狗 但係我又覺得佢地好得意如果個個狗主都好似你地咁 顧及人地感受 我諗養狗係無問題0架....所以我唔抗拒有鄰居養狗 !!

我諗唔比養狗主要原因唔係有人怕狗 而係有d無良鄰居無公德心 狗吠又唔理 狗0向人地門口大大小小佢又扮睇唔到...呢d行為係對其他鄰居造成滋擾.........只係可以話係d無良狗主陀衰家 自己衰累到其他無辜鄰居受到牽連..... :face13:

其實我唔認同要限期內帶走狗狗 因為我怕有鄰居會遺棄狗狗 其實我地可唔可以效法公屋做法 比而家養左狗狗ge鄰居繼續養 但係要登記 如果有乜事都可以提醒0下佢地......set個期限 呢個期限之後就唔比再有新養的狗狗 會唔會好d???

仲有我諗真係要搵人釋法 "animal"包括d乜???

[quote:687b8dc6ed="Crystal"]我地都有養狗 仲係小型犬添 但住左rc 差不多一年 只帶過佢地出街三次 就因為怕住rc 既鄰居見到佢地唔鐘意........[/quote]

放佢地入籠帶出街得唔得??
有無帶佢地去翠怡0個邊個海旁玩 0個度有好多狗狗一齊玩

[quote:1b66bc9db6="肥度"]有時各位養狗狗既朋友又真係自私左d既...出入由得佢係度行...我就無啦...死命都抱實佢...[/quote]

無錯 ! 我鄰居私經常行過都有一陣好惡臭的狗味 !  :em08:
JANICE :em11:

狗有體臭係正常...但係去到惡臭既話...好明顯係個主人吾理佢啦...成日都吾同佢沖涼...
我就隔日幫佢乾洗...一個星期左右就同佢濕洗.

[quote:3fc3fe15aa="肥度"]狗有體臭係正常...但係去到惡臭既話...好明顯係個主人吾理佢啦...成日都吾同佢沖涼...
我就隔日幫佢乾洗...一個星期左右就同佢濕洗.[/quote]

狗狗唔係起碼兩個星期先濕洗一次咩?? 洗得太多對皮膚唔好喎.
藍澄藍澄我愛你

大熱天時...為左其他人著想...洗多幾次都無計啦

[quote:2698ab4191="肥度"]狗有體臭係正常...但係去到惡臭既話...好明顯係個主人吾理佢啦...成日都吾同佢沖涼...
我就隔日幫佢乾洗...一個星期左右就同佢濕洗.[/quote]

晤係喎 ! 我男朋友養史立沙沒有狗味 ?
本人都因為咁由以前勁怕狗現在都好喜歡 !
我就係晤明白點解佢隻狗會咁臭 :?: (真係好鬼臭)
JANICE :em11:

嘻...我都係養史立沙喎...