藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 老鼠倫大米
打印 上一主題 下一主題

10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 (公布答案) [複製鏈接]

[quote:afc7635823="hales"]$197係一定錯....除非只係計字面上既含意"total loss"....

唯一得益者:年青人 得到了 $79現金+貨品一件
唯一balance者:鄰居  無gain無loss...

咁剩返一個虧損者:老闆...

在事件上 唯一既受益人...年青人 都係得到 $79+貨品...

係呢個closed system內 邊有可能虧損者既銀碼 會大得個 受益人既銀碼....
都唔balance................[/quote]

絕對贊成。最完美又簡單既解釋!! :em11:
2座A - original \"M&J\"

:
===

[quote:4caabcbe8c="hales"]$197係一定錯....除非只係計字面上既含意"total loss"....

在事件上 唯一既受益人...年青人 都係得到 $79+貨品...

係呢個closed system內 邊有可能虧損者既銀碼 會大得個 受益人既銀碼....
都唔balance................[/quote]

聽我講... 其實

最大得益者:年青人 得到了 $79現金+貨品一件
最大損失者: 我地... 因為用左很多時間玩呢個遊戲 死左唔少腦細胞... :
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:88174a55a6="wychan"][quote:88174a55a6="hales"]$197係一定錯....除非只係計字面上既含意"total loss"....

聽我講... 其實

最大損失者: 我地... 因為用左很多時間玩呢個遊戲 死左唔少腦細胞... :[/quote]

腦細胞太多的話 會出現反噬作用.........
令腦細胞以幾何級數自我吞拼........人會變得更加XX....... 8)

[quote:33be7ef020="Maggie&Johny"][quote:33be7ef020="hales"]$197係一定錯....除非只係計字面上既含意"total loss"....

絕對贊成。最完美又簡單既解釋!! :em11:[/quote]
我想還有另外一個得益者﹕就是製作了那張假一百元的人。

Re: 10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 (公布答案)

[quote:5bd16a595a="老鼠倫大米"]老細LOSS左$197

因為顧客得到左$79現金加18元貨=$97
鄰居係$0 (-$100+$100)
老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)

:em20:  :em20:  :em20:  :em20:  :em20:  :em20:  :em20:[/quote]

呢個answer一定錯啦.
係account角度去睇.
張balance sheet total一定係零.
依家都唔係零.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

Re: 10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 (公布答案)

[quote:ffd14bdbd0="Billy"][quote:ffd14bdbd0="老鼠倫大米"]老細LOSS左$197

因為顧客得到左$79現金加18元貨=$97
鄰居係$0 (-$100+$100)
老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)

:em20:  :em20:  :em20:  :em20:  :em20:  :em20:  :em20:[/quote]

呢個answer一定錯啦.
係account角度去睇.
張balance sheet total一定係零.
依家都唔係零.[/quote]

錯啦!大家都睇漏左一樣野!
原來個題目係" 10個大學生9個答錯的小學算術題"
老細LOSS左$197 係唯一可能令9個大學生答錯的答案! :em17:  :em17:  :em17:
所以呢個係真正答案! :em11:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:809ccd0b74="grassman"]
錯啦!大家都睇漏左一樣野!
原來個題目係" 10個大學生9個答錯的小學算術題"
老細LOSS左$197 係唯一可能令9個大學生答錯的答案! :em17:  :em17:  :em17:
所以呢個係真正答案! :em11:[/quote]

有人諗到short左..... :
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:c8b91b6c0e="wychan"][quote:c8b91b6c0e="hales"]$197係一定錯....除非只係計字面上既含意"total loss"....

聽我講... 其實

最大損失者: 我地... 因為用左很多時間玩呢個遊戲 死左唔少腦細胞... :[/quote] :  :  : 冇錯冇錯
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:d8f95f0fd4="rstfung"]我剛剛做過Role Play 證實老闆少了$97 交易流程如下:

起初: 顧客:假$100 老闆:真$100+貨 鄰居:真$100
比錢: 顧客0 老闆:假$100+真$100+貨 鄰居:真$100
同鄰居換錢: 顧客0 老闆:真$100+真$100+貨 鄰居:假$100
找錢: 顧客79+貨 老闆:真$21+真$100 鄰居:假$100
發現假錢: 顧客79+貨 老闆:真$21+假$100 鄰居:真$100

當你比對開首和結尾 結果如下:
顧客: 假$100 -> $79+貨
老闆: 真$100+貨 -> 真$21+假$100
鄰居: 真$100 -> 真$100

由於假$100=$0 所以最後變成:
顧客: $0 -> $79+貨
老闆: $100+貨 -> $21+$0
鄰居: $100 -> $100

所以老闆最後少了$79和一件貨=($21+$0) - ($100+貨) = -$79-貨 = -$79-$18 = -$97

所以$197是一定是錯的 正確答案是$97.....[/quote]support!!!
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~