藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: milk
打印 上一主題 下一主題

不吐不快! [複製鏈接]

我是新來的所以發生咩事我都唔太清楚誰是誰非只有佢地最清楚我是有一天在信箱裡發現一張有這網址&地產城網址等的影印紙才上來看我本著可解決自己家中一齊問題和能幫一些要人幫助解決問題的鄰居我本人覺得大家都是為RC居民居住環境好為RC業主們爭取應有權利利益我估大家都是住在RC都唔想RC差每件事都一定有正反兩方如果得一方世界一定和平所以我只知道RC是我居所我唔想RC差.

[quote:64c3b3ae3d="Royhk"]誰是誰非難定論我想大家都係為rc好的 分歧意見一定有我亦唔相信佢有任何個人得益
而且佢亦有律師support話任何居民都有權睇管理公司common area盤數同大家當初想法不同 或被管理公司偏了亦有名逸居管理公司利用灰色地帶走數借鏡.佢既擔心同緊張係可以理解的
大家不如再想想對管理公司管理rc的好與壞!以改善佢地不足如果佢地真係唔想做一年後大家來投一票給大家一個新開始!
最後亦十分多謝業委會對rc 的付出[/quote]

補充一句 所謂common area(DC)盤數其實一早就公開左俾大家(同時亦俾那G先生在核數時睇過),部份內容什至曾經公貼大堂,而居民亦只按業權比例付出common area的管理費用。對於某人對此事一知半解,段章取議,曲解專業人士意見,本人深感無奈。請看觀細心分析...

(以上見解純粹個人意見,與業委會立場無關,亦非為管理公司講說話)
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

好的好的!!大家都要小心分析
誰是誰非無所謂都係為大圍0者!!

係呀 所以我想吹水 聯誼咪來這論討區.
大眼

我有很多感觸.....
但我希望大家公平d
接納不同的聲音存在
係對事唔係對人
在爭取更佳的居住條件之下
您我都係初哥
有很多東西係要大家討論 協調及體諒
呢到係一個公開平台
人人都有權發表自己的意見及疑問 不是嗎?
大家同是一條船
您劈我 我劈您無好處
大家都係想住好d
爭取自己認為可有的居住權益
只是各人爭取的方式及態度不同
為何不准容納呢?
有人曾為RC及呢個網效力的人有目共睹
大家都明白彼此的付出及苦況
但不表示這就完滿結束
和黃管理一直都沒有給予我們居住信心是無可口非
大大小小的燃眉事項和黃怠慢不顧大家不是不心中有數
大家是體諒及感激曾為RC出力爭取的朋友
但不表示我們有必要體諒和黃管理毫不專業、得過且過、模模糊糊、莫不關心的工作態度吧!!
因為他們的存在是在聘用的條件下履行工作令一致滿意
這是他們的責任!
至於業委朋友
請他/她們體諒居民的期望及訴求
應當知道居民已經沒有機會沒有辦法之下才透過您們
靠您們向和黃管理傳達
歸根究底都是和黃漠視我們的聲音
居民在豪無方法之下現只能將一切的訴求靠業委會向管理處傳達
我們不是不找Gary Lam 不是不寫信 傳真表示意見
結果怎樣? 不是得個吉!
希望您們知道 現今可以幫到大家 代表大家發表的喉舌現只剩下業委您們
至於一個人不再上不上來發表都是他個人的意願
我個人覺得公開別人的pm不是太好
他人有沒有煽動自己則要看自己的判斷力
為什麼不看最終的結果
他個人有什麼得益呢?
反之 群來網上作他個人討論又是需要及公平嗎?
損壞大家形象及傷了感情 何苦呢?
再去想大家不同立場的出發點
是否能有真正的己慾? 還是大棚的福利呢?
比您發現亞邊個係攪屎棍又怎樣?
比您打擊亞邊個係小動作又怎樣?
都係無用架 !
要窮追不捨公審某個人置諸死地對大家只傷了感情還有什麼?
每個人都有做過不恰當的行為或發表過不恰當的言論
您能說自己100%對嗎?
我自己也常常說錯了話後悔不矣
大家何不經一事長一智
如不岩聽send個PM對方
"請別再來騷擾 否則報警!"
咁就解決了事情吧!
記著大家做咁多都係想RC好
令藍澄灣更加增值
鄰舍緊扣團結互相幫忙有實質的效應先係最重要!
原居民2004~2013

朱C奶 ....... :face13: ......叫Robert錫返 :em21:

我都認為業委會其實已經做左好多野......我唔係業委成員 但係我都知道 不單只班業委要成日開會 連佢地d家眷都要成日幫手....有時連我地d你地認為係吃喝玩樂時間gathering 佢地都會無啦啦變左業委開會.....佢地已經好盡心盡力 所以多d包容 多d鼓勵呀!!!!

加多句: 業委會唔係代表管理公司.......我支持業委委員 唔等於我支持管理公司....

Re: 不吐不快!

[quote:216df77491="milk"]本人由起初得知這網站以來,一直視這裡為吹水﹑聯誼及交流之用途,而不是在
這網站決定什麼共用設施是否推行或落實,也不認為業委會是有無限權力能做這
麼多的決定。

業委會成員不是拿著這名字光坐著在等消息的,他們也在不斷為居民爭取有關之
需求,私底下也不時開小組會議討論各個項目的進度 (大多數網友以提出或未提出
的問題,其實業委會已一早在進行中,但未成事所以不便公佈,因為事情未明朗
前公佈的話,可能會影響其項目過程的進行。);這邊為居民爭取服務,那邊又要
應付管理處那遲疑的答覆,而私下會議有時也會開至零晨1 至 2時多才散會,明
日又要一大清早爬起來上班,這可真累透,委員們也有自己的工作﹑家庭﹑娛
樂…等等,煩請各鄰居體諒及包容,因他們真的沒有時間去回覆這麼多的提問!

另外本人在上年8月(那時是用R&M網名)曾收過一位網友的PM (即與Jessica遇到
的情況一樣 http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=6672 ),當時
給我的訊息內容大致是談及不好在該網站發言,因他形容這裡不公平﹑喜歡杯
葛﹑玩針對及不接受其他人意見等等;在本人收到這訊息後,也曾花了時間去看
一些舊文章是否真有其實,但看後並不像所說的那回事,並且也有引用舊文章
來PM回覆這裡不是所說的那麼糟。

起初看到Jessica問有沒有鄰居發生同樣事情,當時本人也沒有回應,因不想那事
愈鬧愈大,但多看了別的論壇之文章後,發覺是經常有意無意地在搧動或挑撥
網友與網友之間的信任,真不明其居心何在。

希望那位網友身心健康!

以上言論全屬個人意見,本人亦願意接受任何批評之言論![/quote]

我好認同...我都係緊張我屋企人(我老公),之前睇唔過眼...乜嘢有rc個名都關業委事...所以先至會响度出聲,但我冇咁多時間同心情去認真研究嗰啲言論指責(可能有人做法都係一樣都唔定)...有人覺得同人嘈...邊個覺得針對邊個...咩一人少句...呢個世界係咁0架喇...人哋閙你就要企定,自己唔鍾意就要扮靜...我响度發言都只係用幾分鐘去打字...網上世界係虛擬0既...所以你有你嘈...我有我講...總之屋企人先至最緊要,而家又唔係要瞓街冇飯開...同你夾倒咪friend囉...唔係幾啱傾咯咪算數囉...立場中立永冇正反意見0既咁咪照舊囉...正所謂各施各法...

當然大家想benefit from 呢個website0既嘢可能大有不同...我都只係想同啲朋友仔响度傾吓計,聯誼吓...但唔代表我唔理唔關心屋苑民心等issues,只係認為有其他正常official途徑可以參與同發表意見...

q. :yeah:
永遠愛著您 :em21: [/code]

Vivian. 有些同意 又有些不同意你的看法.

我覺得有些人的確是比較容易被人搧動的.

試想想: 有一位網友. 她很不滿意自已的居所. 無處可鬧. 走到上這個網頁. 發覺有人跟他的意見不一樣. 接著 有人PM 她: "這裡的人是這樣的.不公平﹑喜歡杯
葛﹑玩針對及不接受其他人意見". 你覺得這個人會怎樣? 很可能就會激起他對這網站不同意見人作對擴. 什致發生罵戰.

難度發秘密pm.這種行為又可以忍受?

而光明正大地發表 就是不體諒及對人唔對事?

當初我發表pm 內容時 亦是為了讓更多人了解不為人知的一面. 不想大家只看表面作判斷而已.
我只是覺得 如果當初她在收到秘密pm 的同時 又知道其他人有同樣情況 會令她深思是否事有QK...

可能你會想...做這種行為對他(G)有什麼得益? 但係當我知道 他用幾個LOGIN 在討論區內自問自答時......已經不須要考慮他是否為了有得益才這樣做.

好可能只係因為無聊.
===

[quote:3a08788ad1="milk"]本人由起初得知這網站以來,一直視這裡為吹水﹑聯誼及交流之用途,而不是在
這網站決定什麼共用設施是否推行或落實,也不認為業委會是有無限權力能做這
麼多的決定。

業委會成員不是拿著這名字光坐著在等消息的,他們也在不斷為居民爭取有關之
需求,私底下也不時開小組會議討論各個項目的進度 (大多數網友以提出或未提出
的問題,其實業委會已一早在進行中,但未成事所以不便公佈,因為事情未明朗
前公佈的話,可能會影響其項目過程的進行。)
;這邊為居民爭取服務,那邊又要
應付管理處那遲疑的答覆,而私下會議有時也會開至零晨1 至 2時多才散會,明
日又要一大清早爬起來上班,這可真累透,委員們也有自己的工作﹑家庭﹑娛
樂…等等,煩請各鄰居體諒及包容,因他們真的沒有時間去回覆這麼多的提問!

[/quote]

特別想提一下. 有些人經常將所謂"小道消息" 在網上公開.
我覺得唔係咁好.

因為公開上網. 唔止網友會睇到. 連管理署都會睇到.
即係好似兩個人玩包. 剪. dum. 咁樣. A 知道 b 會出包. 咁A 實會出剪啦!

同樣道理. 管理署知道我地拿住咩野籌碼. 自然就會有所預備. bargain power 也會愈低..
===

[quote:44b351fa4a="Jess&Burns"][quote:44b351fa4a="milk"]本人由起初得知這網站以來,一直視這裡為吹水﹑聯誼及交流之用途,而不是在
麼多的決定。

前公佈的話,可能會影響其項目過程的進行。)
;這邊為居民爭取服務,那邊又要

[/quote]

特別想提一下. 有些人經常將所謂"小道消息" 在網上公開.
我覺得唔係咁好.

因為公開上網. 唔止網友會睇到. 連管理署都會睇到.
即係好似兩個人玩包. 剪. dum. 咁樣. A 知道 b 會出包. 咁A 實會出剪啦!

同樣道理. 管理署知道我地拿住咩野籌碼. 自然就會有所預備. bargain power 也會愈低..[/quote]

that's the point當初點解要有一個叫 內務區 既版
唔係有乜爆乜就等於可以幫到手的
乜野底牌都俾人睇哂 人地睇住你黎打 你贏得到先奇啦