藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: SAMSON
打印 上一主題 下一主題

壞冷氣 [複製鏈接]

[quote:deba1eafa1="藍澄小海豚"][quote:deba1eafa1="grassman"] 乜住親頂樓都咁............. :x[/quote]

咁又唔怪得晒個業主 o既,用唔到吊船咪拿拿林安排搵人搭掤 o羅,都唔知管理處因咩解究搞咁耐! :em05:[/quote]
[quote:deba1eafa1="SAMSON"]泠氣又壞咗!請問有無人知保養期到時?点樣聯絡冷氣跟進小組?
因為星期一聯絡管業處杜生,到今日都未知幾時會安排豐澤檢查。 :em13:  :em20:[/quote]
点樣聯絡冷氣跟進小組?--->什麼小組?
和黃管理係差不多啦!
管理公司自已有責任將自已工作做好!!或自己去監察佢啦唔好依賴人幫呀!各家自掃門前雪仲有千奇唔好係到講咁多管理公司唔好 好多人唔鍾意0架.

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=3868

click吓以上條link睇吓幫唔幫倒你哋...:wink:

因業權關係,所有天台已被發展商售出,能否落吊船須得到有關天台業主同意,現階段情況極度embarrassing... :?

d&q
永遠愛著您 :em21: [/code]

保養期already expired on jan05 :em01:  :em01:

昨天發現有兩部冷氣壞左. 開到. 不過一d 都唔涼.
於是今天打去管理署問. 佢話保養期得9個月 而且我們的保養期 一月已經過左.
叫我地自己找人去整.

但係佢地話無得用吊船. 要自己申請答棚整.

到底佢地咁樣做 合唔合理呢?

第一: 保養期真係過左. 佢地有理由唔整. :|
第二: 當初都無話過一定可以比我地用吊船. 要答棚 又似乎理所當然.  :?

不過 我又覺得 點解部冷氣用唔夠一年就壞? 到底係我唔好彩? 定係佢地質料有問題?

其實 而家我都唔知可以點做.

唔該有無人可以比d 意見?
===

[quote:f4d45ae2c6="Jess&Burns"]第二: 當初都無話過一定可以比我地用吊船. 要答棚 又似乎理所當然.  :? [/quote]

管業處可以唔批用吊船,但必須有合理理由。 不可以一句"唔批"就算! :twisted:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:2e2e6cb4fb="grassman"][quote:2e2e6cb4fb="Jess&Burns"]第二: 當初都無話過一定可以比我地用吊船. 要答棚 又似乎理所當然.  :? [/quote]

管業處可以唔批用吊船,但必須有合理理由。 不可以一句"唔批"就算! :twisted:[/quote]

好. 等我質下佢.
===

新消息

我今天打電話去消費者委員會tel:2629 2222她們回覆是如果收樓至今冷氣still未修理好的話是有權告豐澤或和黄,或者你試吓打去消委會,我現在正等管業處--林經理--的回覆,如果回覆是不理,我先至去消委会或者上報紙。 :em13:  :em13:  :em13:  :em19:  :em19:

Just discover that the air-conditioner in the middle room is not cool at all!

Last year when I move in the air-con is okay. but after the air-conditioner maintenance work for the dinning room this problem appears. (after the maintenance work I've check the air-conditioner in dinning room but not the rest of air-con)

Anyone having the same problem

答棚係邊個比$呀

自已