藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie
打印 上一主題 下一主題

門鐘的建議 [複製鏈接]

[quote:5dd6ab8c90="dick&queenie"][quote:5dd6ab8c90="Stephen@RC"]你係出邊買左個鐘. 用濕電.
係佢個switch's broad有二點contact points . 你只要係二點拉二絛cable出來.
將cables connect to the orginal switch outside .
it will work gei la .[/quote]

stephen...你有冇試過?可行的話.........你呢個job要收幾錢 :[/quote]

i am using now . quite good and dont need to chg battery.
my old one is burnt .. using the 火牛 method . hahaha

of course dont need to pay la
tell me if you need help

thanks stephen....
等我黎緊D電用埋,我就搵你幫手,成本幾多,我要買定D乜野呢??
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:5f31f524c7="dick&queenie"]thanks stephen....
等我黎緊D電用埋,我就搵你幫手,成本幾多,我要買定D乜野呢??[/quote]

買個"無線" 鐘 is ok la .
但係個按制 就最好細的. 因為要放入去問口個switch到.
個鐘$$$不一. mult. songs 就 expensive o的. 但係都係幾十草野. haha

我PM個mobile比你. call me if you need help

[quote:85ab34bdb3="matthewlee"][quote:85ab34bdb3="saga"][quote:85ab34bdb3="matthewlee"]
我用緊! 3粒電都4.5v啦 我只用1.5v 我很懶 連辣雞都唔用 不過+/- 要靠"撞"
今晚如果有時間就上圖[/quote]

辣雞都唔用.... 用膠紙貼實?  :

的佢係怕燒壞原裝個鐘  :[/quote]

拆開外殼 把電線直接繞上去門鐘本身的電線導電位[/quote]
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

[quote:34eeb25a04="Stephen@RC"][quote:34eeb25a04="dick&queenie"]thanks stephen....
等我黎緊D電用埋,我就搵你幫手,成本幾多,我要買定D乜野呢??[/quote]

買個"無線" 鐘 is ok la .
但係個按制 就最好細的. 因為要放入去問口個switch到.
個鐘$$$不一. mult. songs 就 expensive o的. 但係都係幾十草野. haha

我PM個mobile比你. call me if you need help[/quote]

十萬個謝謝!!!

d&q
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:a17cd58f9a="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

我之前都試過 但唔嚮 (正負極都試過了) 想問問如果你set左4.5v 係咪會嚮...... (但我冇試過1.5v)  :dead:  :dead:
2座A - original \"M&J\"

[quote:06da02b09e="Maggie&Johny"][quote:06da02b09e="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

我之前都試過 但唔嚮 (正負極都試過了) 想問問如果你set左4.5v 係咪會嚮...... (但我冇試過1.5v)  :dead:  :dead:[/quote]

唔知是否接觸不良 還是銅線碰到其他地方 我沒有這情形
我原本是先試4.5v (因為3粒電的電壓) 但是好像"走音" 結果1.5v合較合適

[quote:2a1a79187c="matthewlee"][quote:2a1a79187c="Maggie&Johny"][quote:2a1a79187c="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

我之前都試過 但唔嚮 (正負極都試過了) 想問問如果你set左4.5v 係咪會嚮...... (但我冇試過1.5v)  :dead:  :dead:[/quote]

唔知是否接觸不良 還是銅線碰到其他地方 我沒有這情形
我原本是先試4.5v (因為3粒電的電壓) 但是好像"走音" 結果1.5v合較合適[/quote]

如果1.5v都work 咁即係個鐘好極有限.
因為一定唔會有digital部份.
用唔同frequency去分唔同用戶.
因為frequency channel有限. 好容易互相jam到.

一般黎講去到1.5v咁低就算work個rf sensitivity都會好差.
(講緊低frequency device)
不過如果放近transmitter又收到反而重好冇咁易比人jam.

我都估你條線contact唔到.
我有電錶可以幫你check吓.
我重有個自制power supply可以change voltage 0v-15v.
有需要可以pm我.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:b54dae83e2="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

:zdevil: 上次"婆婆"見到有人咁做之後,"公公"即刻就照板煮碗,但係原來唔使特登買火牛,而係用一d無用o既手提電話火牛,相信好多人都有唔用o既手提電話火牛,咁樣就善用資源,同埋慳番d錢,各位不妨參考下!

[quote:f64ecac621="公公婆婆"][quote:f64ecac621="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

:zdevil: 上次"婆婆"見到有人咁做之後,"公公"即刻就照板煮碗,但係原來唔使特登買火牛,而係用一d無用o既手提電話火牛,相信好多人都有唔用o既手提電話火牛,咁樣就善用資源,同埋慳番d錢,各位不妨參考下![/quote]

但要小心睇真個電壓唔係個個都用得架.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]