藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hales
打印 上一主題 下一主題

Nikon終於都出返部靚仔o的既DC了 [複製鏈接]

[quote:0e32abe1bc="BT"]我想問一下用普通數碼相機點樣影個魚缸先靚呀?
我影親都好蒙都睇唔到影d咩野.....[/quote]

開魚缸燈 唔好用閃燈~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:967c6ed125="BT"]我想問一下用普通數碼相機點樣影個魚缸先靚呀?
我影親都好蒙都睇唔到影d咩野.....[/quote]

開魚缸燈 唔好用閃燈 最好有腳架啦~
見過鬼就唔怕黑啦~

我有試過啦都係好蒙呀 :em01:
係唔係我部相機唔得呀 :em13:

有冇用腳架? 可以試下用無限遠~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:41912f71eb="dracula"][quote:41912f71eb="hales"]話係最好又唔係喎...
其實唔會有最好既機 唔同既DC都有自己既長處
就例如 Nikon 既機都係用CCD做感光元件
而Canon既機都係用CMOS做感光元件 已經同了
其實要睇個人需要和價錢囉 永遠都唔會有一部係最好的.....

Canon EOS 350D係最新出的....
無錯係最Slim既p我去Canon showroom玩過...?機比較............唔同級數..f/3.5~4.5 USM鏡頭一set賣8000左右[/quote]

其實以業餘o黎講~ 我覺得 350D都足夠~
係快門得 1/4000S  如果同 20D 1/8000S緊係冇得比啦~
價錢都平 20D 幾仟~
不過佢冇 Olympus o既自動除塵 我怕換鏡o既時候走咁一 d 入去咁咪..... :dead:[/quote]
o依?你想買350D?定係你已經買o左?

[quote:00c67a6a35="hales"][quote:00c67a6a35="dracula"][quote:00c67a6a35="hales"]話係最好又唔係喎...
其實要睇個人需要和價錢囉 永遠都唔會有一部係最好的.....

無錯係最Slim既p我去Canon showroom玩過...?機比較............唔同級數..f/3.5~4.5 USM鏡頭一set賣8000左右[/quote]

係快門得 1/4000S  如果同 20D 1/8000S緊係冇得比啦~
不過佢冇 Olympus o既自動除塵 我怕換鏡o既時候走咁一 d 入去咁咪..... :dead:[/quote]
o依?你想買350D?定係你已經買o左?[/quote]

我大佬買~ 佢用開 1v 所以 d 鏡用得番~
見過鬼就唔怕黑啦~

算吧了...部垃圾都係放棄好了

Nikon果部DC 我見佢個鏡頭咁細 同埋係正角落頭 係咪用左好似潛望鏡式的鏡頭?  咁影像咪會有機會變形?  聽聞 這種鏡頭會同Casio及Canon果d細機差d 唔知有冇理解錯?

[quote:104a606415="dracula"][quote:104a606415="hales"][quote:104a606415="dracula"][quote:104a606415="hales"]話係最好又唔係喎...

o依?你想買350D?定係你已經買o左?[/quote]

我大佬買~ 佢用開 1v 所以 d 鏡用得番~[/quote]

咁不如買20D........ :

[quote:68c951a6c3="Hotcake"]Nikon果部DC 我見佢個鏡頭咁細 同埋係正角落頭 係咪用左好似潛望鏡式的鏡頭?  咁影像咪會有機會變形?  聽聞 這種鏡頭會同Casio及Canon果d細機差d 唔知有冇理解錯?[/quote]

應該係用好似潛望鏡既方式先可以做到焦距比較長
不過桶型變型和枕狀變型又唔關呢樣事既呢

但影響質素並不是因為個鏡頭放係個角落頭 而係因為
部機身要咁薄就要咁做先可以做到大一點既optical zoom
如果要將個CCD/CMOS放返係鏡後既話 就做唔到咁薄了