藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Charlie Brown
打印 上一主題 下一主題

今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!! [複製鏈接]

[quote:ffe293e95d="grassman"][quote:ffe293e95d="Sharon&Brian"]Dick
平時見你斯斯文文,原來你..........學左如來神掌未呀?

其實可唔可以好似有D屋苑(如灝景灣、將軍澳中心)咁,於屋苑入口設更亭,住戶需出示住戶証,非住戶需登記呢!

It's not ar Dick ar[/quote]

Q改左咋![/quote]

The reason I deleted it is that I really don't like someone (regardless of who he is!) being so rude and impolite in expressing his view or treating others.

Q.
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:624ad2c5ad="vivian"]我有個問題好唔明....

對面"三更"酒店 點解要比遊客行過來RC?

其實係九號碼頭路 (即是長x路個果大迴旋處 左轉落九號碼頭路 係酒店的正門入口) 如果係有心劃定RC係私人地方 根本冇必要比酒店d人行過來 呢到又唔係有大型公園 又唔係有shopping mall....)

唯一可以說 通過來給他們搭車....[/quote]

但商場啲鋪頭點算呢?

q. :?:

[quote:1f4817d874="R & M"][quote:1f4817d874="Sharon&Brian"]It's not ar Dick ar[/quote]
之前係~ :em09:[/quote]

咁都比你哋發現!  犀利!!!

Q.

我哋幾時至有權廢除或重選業委會會員 :?:  我對某人身為業委會會員之行為強烈不滿!!!

Q.  :twisted:

Queen Queen
唔好咁 大家講下笑嗟 !

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...
原居民2004~2013

[quote:62ce374d6b="dick&queenie"]
但商場啲鋪頭點算呢?

q. :?:[/quote]

All the shop is belongs to Mr. Lee.  No rent!  Low cost!  Don't worry for them.   Also as I mention before.   All the shop's customer target is the people who live in the Hotel.   Block the entrance of RC is not problem to the shops.
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

如果有直接shuttle bus當然是非常好~不過其實唔知大家有冇覺
得好有contradiction呢...

第一個矛盾...:
因為要方便 88F/G車站於是就設立在現有的位置 但如果因為
保安的理由 要再蛇仔路上邊加大閘的話 於是乎個van仔站
就要搬出去RC外面了 因為VAN仔係"公共小巴" 公共小巴的
定義已經不能改變的事實...如果唔搬站的話 蛇仔路上邊的大閘(如有)
就形同虛設...因為坐小巴就可以進入來了 那大閘還要來做甚麼用?

第二個矛盾...:
如果要用酒店名義設Shuttle bus 省了的只是車程方面的時間
對於"30個大陸人排隊等車引致趕時間上班的人3架車都上唔到"
這個問題一點的幫助也沒有 因為是酒店的shuttle bue 酒店的
shuttle就是代表酒店的住客也可以使用 所以一樣會有30個大陸
人在排隊...
再者酒店名義申請shuttle bus這等於是酒店的事 清醒一點
想一下 對於路線/班次/票價之類的安排 別以為業委會以至管理公司等等
可以決定到o的乜野..因為這是"酒店的shuttle bus" 我們RC的
業主們只是"客人"去使用酒店的service...酒店是商業公司 甚至會所
都是獨立的公司(可別忘了我們只是得到了藍澄會的會席 說實在話 RC是沒有
會所的..) 需知他們是做生意 而在意見上是可以選擇性地聽業主們的意見
但如果佢地堅持唔同業主們配合 大家也是沒有甚麼事情可以做 因為重
點是...他們是做生意的 不是來serve我地....

要完全解決問題的話 不是改甚麼小巴路線 也不是酒店名義申請shuttle bus
而是要我們RC要有自己的shuttle bus才不再有30個大陸人等小巴 也是只
有這樣才可以把酒店和住屋分離出來(當然也要有其它方面的配合)...

說實話我不是很贊成一堆的所謂替代路線 當日某管理人員說沒有shuttle bus
也要爭取同小巴公司商討開設綠van路線 這代表了甚麼呢.........
有了綠van即係話已經有對應的交通安排 以我接觸過很多不同的政府
部門了解到他們的做事立場就是 有就夠 少做少錯 萬一做錯小小野就好麻煩
他們會覺得既然RC已經有綠van就唔需要再搞咁多野申請甚麼村巴 所以
當日有了綠van後這正表示日後會更難申請到村巴..
假如日後又多了所謂"酒店名義申請的shuttle bus"的話 這對於日後爭取
RC自己的村巴方面就會難上加難了........

[quote:7f4f1fd18b="vivian"]Queen Queen

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...[/quote]

我知道我老公响喥講啲乜嘢過激0既嘢,我本身係冇辦法阻止。但為咗公眾利益,我唯有見一鑊,"dirt"一鑊啦...

q. 8)

[quote:d9ff3cbb73="grassman"][quote:d9ff3cbb73="dick&queenie"]
但商場啲鋪頭點算呢?

q. :?:[/quote]

All the shop is belongs to Mr. Lee.  No rent!  Low cost!  Don't worry for them.   Also as I mention before.   All the shop's customer target is the people who live in the Hotel.   Block the entrance of RC is not problem to the shops.[/quote]

但佢哋一樣可以响商場搭lift上到L5出口(即3座G/F)0架喎...

Q.

[quote:c4b47a9e83="vivian"]Queen Queen

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...[/quote]

No la!  Will you buy things in Fortess frequency?

Q. I will vote you instead! :em17:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!