藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kk-in-hk
打印 上一主題 下一主題

請問有無走火通道的告示? [複製鏈接]

個人認為第一件一定要鎮定 不可以慌 (可以靠平日發白日夢時去practise 不同的 case [一笑]). 有近視的一定第一時間帶眼鏡.
通知鄰居也很緊要.
如果有好多煙的話都幾大鑊 因為我們 的大門& kitchen 門都有條遇熱會脹的膠邊 用來擋煙. If 好多煙=發生火警單位的第一條防線已破 (Oh! Shit!)...
(不敢多 紙上談兵 只有祝大家好運 終生不會遇上火警 萬一遇上就只有執生 因為太多環境因素了)...
....

另 印象中好像有網友是 "消防" 的吧?....
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:b9df7de7f6="G-NET"]我已經查過公契了 頂層只有水箱及水箱天台是公家地方 平日應該不能進入.

各座天台是私人地方 因此天台不能作為走火通道 萬一天台業主鎖了門 大家要向下走去隔火層.[/quote]
根據消防法例天台雖然係私人地方但唔可以上鎖...因為要用作走火通道...
當年美孚大火...就係因為天台上左鎖...所以走唔到上去...
而家所有大廈天台都唔可以上鎖lu...

:mrgreen:
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Thanks for your professional advice. :em11:

呢 D o野 都係火生清楚. :em11:

係Mr Fire or Mrs Fire 做消房?
方中信? 好形呀 ! 晚上有無睇烈火雄心?  :em04:
原居民2004~2013

第一套 好睇D ! <關詠何 王喜> :em11:
JANICE :em11:

方中信 好鬼型!
男人中的男人 您估佢真人好唔好丫哪?

見過佢啦 ! 的確好型仔 晤係陳淑蘭都依家都話佢"正" !
JANICE :em11:

好多年前 我係一間酒樓見過陳淑蘭 佢都好誇張 笑得好大聲 成間酒樓d人都聽到...
當時我地成班女仔想 點解方中信會喜歡佢?
世事就是那樣....  :|