藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Billy
打印 上一主題 下一主題

吹水2 [複製鏈接]

Re: 吹水2

[quote:c44569bc27="Ricky & Carol"]
哈哈..話唔定遲d o係深圳撞到你...
我公司下年一月開始搬上深圳...之後香港office 會close...因為深圳乜都平d...而家個office o係尖沙咀要11萬幾一個月搬過去之後只需2萬幾就租到個office..仲大過香港個office 3倍添...我而家仲考慮緊上唔上去....公司俾左好多bonus做offer我上去....不過我有好多問題要考慮呢....好似交大陸tax咁....雖然我公司話頭一年會幫我交個tax o既差額...但係我都要諗清楚先....仲未簽份contract....香港真係冇乜工業喇!![/quote]

我諗可以選擇冇咩人想上.
但冇法.
以前上面得生產香港重可以做O下R&DSALES買O下料咁.
依家所有佩套上晒去.
唔上都唔得. :em06:
下份工比我O既人工係除稅後O既稅未使CONCERN住.
但住就CONCERN多D日日DAY TRAVEL 做唔到野.

係呢我係科技園. 你公司搬去邊啊....

[quote:765ca14c0f="Billy"]

但冇法.
依家所有佩套上晒去.
下髐u比我O既人工係除稅後O既稅未使CONCERN住.
但住就CONCERN多D日日DAY TRAVEL 做唔到野.

係呢我係科技園. 你公司搬去邊啊....[/quote]

你做project engineer呀? 定係R&D果邊呀..?
上面d tax好鬼利害若果搵3萬就要交1萬喇...好慘~
住都唔係好大問題o者1千蚊都租到間屋住啦...
我公司o係福田保稅區出面果d office囉....都唔記得咩街喇..

[quote:aa540faa3b="Ricky & Carol"]
你做project engineer呀? 定係R&D果邊呀..?
上面d tax好鬼利害若果搵3萬就要交1萬喇...好慘~
住都唔係好大問題o者1千蚊都租到間屋住啦...
我公司o係福田保稅區出面果d office囉....都唔記得咩街喇..[/quote]

我做R&D o既.
依家有D project engineer 大陸人都做到.
如果大陸人D人工唔上快D我地就冇競爭力喇.
:em06:  :em06:  :em06:

[quote:585fb4fce0="Billy"][quote:585fb4fce0="Ricky & Carol"]
哈哈..話唔定遲d o係深圳撞到你...
我公司下年一月開始搬上深圳...之後香港office 會close...因為深圳乜都平d...而家個office o係尖沙咀要11萬幾一個月搬過去之後只需2萬幾就租到個office..仲大過香港個office 3倍添...我而家仲考慮緊上唔上去....公司俾左好多bonus做offer我上去....不過我有好多問題要考慮呢....好似交大陸tax咁....雖然我公司話頭一年會幫我交個tax o既差額...但係我都要諗清楚先....仲未簽份contract....香港真係冇乜工業喇!![/quote]

但冇法.
依家所有佩套上晒去.
下份工比我O既人工係除稅後O既稅未使CONCERN住.

係呢我係科技園. 你公司搬去邊啊....[/quote]

如果真係上去做
都好難日日搭車來回深圳 <--> RC.

好大機會上面租間屋
星期六、日或公眾假期先可以落返嚟... ... :!:

唔係wor!我舊時係day day落!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!