藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: FireFire
打印 上一主題 下一主題

各位精心之作 [複製鏈接]

[quote:071f59b236="bikbark"]好想食呀!
一樣都唔識整呀,好想跟莫愁學整椰汁糕呀,又好想跟billy學整鹵水蛋呀![/quote]

我d鹵水蛋好易咋.
買李錦記鹵水汁按比例開水.
煮滾再加"十"好o既蛋慢火煮十分鐘.
(我老豆話加少少冰糖重正)
等一段時間視乎你耍幾salty.
通常5-8小時.
再煮十分鐘就食得.

如果唔想用鹵水汁可用老抽花"蕉"同八角代替.

[quote:8aa253e246="dracula"]BILLY~ 唔使教我地整o架喇~ 要食 call 你咪得囉~~
十隻呀唔該~~~  :mrgreen:[/quote]
十隻邊夠,係就要50隻啦,順便做埋生意o麻 :mrgreen:

喂...埋黎睇埋揀喇...RC價...3蚊隻...3蚊隻 :em04:

[quote:e8296dcf16="Billy"][quote:e8296dcf16="R & M"]貼圖區係伯爵做管理員,唔怕呱 [/quote]

你播怕唔怕O架出句聲啦....伯爵.... :em05:[/quote]

搬o左喇~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:ad49eb32a0="dracula"][quote:ad49eb32a0="Billy"][quote:ad49eb32a0="R & M"]貼圖區係伯爵做管理員,唔怕呱 [/quote]

你播怕唔怕O架出句聲啦....伯爵.... :em05:[/quote]

搬o左喇~[/quote]

剛睇新聞學識O左句........"監守自盜"....
:em17:  :em17:  :em17:

可惜!可惜!參加唔到......嗚..... :em01:  :em01:

[quote:32a921b6f0="Billy"][quote:32a921b6f0="bikbark"]好想食呀!
一樣都唔識整呀,好想跟莫愁學整椰汁糕呀,又好想跟billy學整鹵水蛋呀![/quote]

我d鹵水蛋好易咋.
買李錦記鹵水汁按比例開水.
煮滾再加"十"好o既蛋慢火煮十分鐘.
(我老豆話加少少冰糖重正)
等一段時間視乎你耍幾salty.
通常5-8小時.
再煮十分鐘就食得.

如果唔想用鹵水汁可用老抽花"蕉"同八角代替.[/quote]
椰汁糕仲易呀.
1.5碗木薯粉+1碗面粉+1碗白糖+1罐"快达牌"椰汁+1罐水捞混左之后分开一半较第二只色(可买食用香精或用朱古力粉较). 跟住就一层一层蒸每层大约蒸2-3分钟. 所以成个过程大约半小时就得了.
(唔好"靴"我呀 :em14: )
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:1f5cb1e680="leemoksau"]
(唔好"靴"我呀 :em14: )[/quote]

點會"靴"啊.
期實好多野都好易整.
不過唔識點整.
所以以為好難啫...

[quote:7a1ca637f6="leemoksau"](唔好"靴"我呀 :em14: )[/quote]
妳整埋俾大家食,o錫妳都o黎唔切啦 :em21:
仲點會有人"靴"妳呢?如果有,就等我用"血滴子"教訓佢 :evil:

馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。