藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dragon
打印 上一主題 下一主題

房間有螞蟻.蟑螂?(小貼士).....轉貼 [複製鏈接]

Re: 房間有螞蟻.蟑螂?(小貼士).....轉貼

[quote:3a55d678e2="dragon"]搬進這間房子時,放在桌上的蛋糕就會有一堆螞蟻......
最近,連房間也是會有她們的蹤跡。                        
現在,連茶杯...喝白開水的,也會有螞蟻。
除了噴殺蟲劑以外,誰有妙方可提供??
以前,我也有這個困擾,明明房裡沒有食物,
還是照常有螞蟻爬來爬去。
有回,在ELLE雜誌上看到一個方法,就是...在拖地的水中加入幾滴薰衣草精油,我做
了兩三回之後,螞蟻果然在我家中絕跡。
你也可以試試......

最近聽到一個可以讓蟑螂閃的遠遠的,又不必傷害它的方法耶!
30坪以下的房子〈以上就2倍的份量〉:四顆馬鈴薯和半包硼酸〈到藥房買〉。
可。
成分不具毒性〈比例很重要〉,但蟑螂就是不喜歡那個味道,所以會遠離。

此法一年炮製一次即可。
大約春天來臨時就是好時機了。
朋友說她用了十年,家中非常非常偶爾看到一、兩隻,但也很快就不再來。那是一個
醫生朋友告訴她的。
家有蟑螂者不妨試試!! [/quote]

Thanks! Thanks! 唔知可唔可以用呢個方法對付果d草蛟呢....真係要試下! 今晚"佢地"仍然係我屋企開Party!!!!! :cry:
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

[quote:aa4e0f3f13="OON"][quote:aa4e0f3f13="BLUE"]上星期六 係六座 5/F 見到一隻好似貓禁大隻老鼠
好得人驚 !  :em07:  :em07:[/quote]

死喇 ! 低層會晤會有老鼠入屋 ????
:em06:  :em06:  :em06:  :em06:[/quote]

:em07:  :em07: 似貓禁大隻老鼠 ! 會晤會太多建築垃圾 !
要搵滅虫專家了<養返隻貓黎捉老鼠 ! > :em18:  :em18:

乜你覺得依家D貓仲識得捉老鼠咩﹖俾老鼠玩返就差唔多。
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:56b5e14a7f="leemoksau"]乜你覺得依家D貓仲識得捉老鼠咩﹖俾老鼠玩返就差唔多。[/quote]

你有乜好提意 ???

睇情況啦﹐要先了解隻老鼠係邊度出沒﹐點樣o黎o既。
就六座5/F哩隻比貓仲大o既老鼠﹐如果我係當事人﹐我會捉住管理員做人証﹐然后要求管理公司搞掂。就算係搵滅虫公司﹐都應該係管理公司負責。
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

哈哈! 撞鬼! 我昨晚0係第2座出面的草叢邊都見到1隻呀! 身手都唔錯架喎~ 走得好快! 唉! 呢度有人有高空摘物的習慣 就難怪有老鼠 蟑螂啦!
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

我尋晚0向廚房見到隻肥大小強 (大強 :!: ) 比佢走甩 佢捐左入廚櫃底 點算????
我驚佢0向裏面生仔......好驚 :em07:

我o地係屋企都見到一隻"小強"呀! :em06: 仲有一條小小 "四腳蛇" 好驚呀! :em01:

"小強"~"四腳蛇"~"老鼠"~ :em07: ...大敵...大敵 :em10:

尋晚放在家中的麵包位置係係窗台附近  :em07:  :em07:  :em07:  :em07:
今早發現竟然被咬去一半 晤知係乜東東做成 ?? :em08:  :em08: