藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: RamblerVillager
打印 上一主題 下一主題

藍澄會收費原因 [複製鏈接]

[quote:8ffe6bec66="半伯"][quote:8ffe6bec66="vivian"]呢家好似無人話$150係會所費
和黃memo寫明呢$150係"住戶(發證)月費"
假如閣下不付 閣下沒有RC住戶的身份
佢有權唔比您出入!![/quote]

放心 La 我從未聽過番屋企要持有什麼証件 這裡是家園 不是國防部 試想有一日你的父母或親人來小住數天 唔通要同佢地申請個住戶証 仲要唔要書面通知管理處同去政府部門宣誓呀 ???

記住 間屋係我地架 管理都係我地比錢架.
[/quote]

住戶証和會藉是兩回事 不過保安理由都可能要出示住戶証...至少港灣豪庭和將中都有類似措施 以我的理解是1-4名申請人有3個月的會藉 沒有"假如閣下不付 閣下沒有RC住戶的身份"的意思

[quote:8e9f481a67="半伯"] 全港九新界之屋村會所都無須每月交入場費 點解我地要 係米好恰D. :em13:  :em13:  :em13: [/quote]

係有屋苑每月交入會費 就係長實另一個服務式住宅"都會軒" 都係同酒店share $500一個月全包:
http://www.gohome.com.hk/forum/display_message_v20.asp?page_no=2&language=c&mid=472457

住戶証和會藉是兩回事

無錯! 我已將和黃份memo反轉反轉又再看(因我文化水平低 misunderstand before)
住戶證係人人都可以申請
大家填妥之後 無須預繳會所費用
send去管理署便可以領證?

那麼 以下是否正確?

假設會所10月開 如有住戶證則可入內 免費進出入有效至12月 31日(3個月免費)
   但2005年1月開始 假設免費期過後 未付款之人士則不准進入會所 !
原居民2004~2013

我想問收左$150月費係唔係所有設施可以任用? (咁都可以考慮下)
定係收左$150之後每次用設都要再收錢? (叫佢摺左佢啦)
又或者改成用一次比一次錢會唔會好d?

我有個擔心就係如果真係人小...唔夠為皮...會唔會向管理費度扣?
咁樣會唔會加管理費?

X him?

其實我唔係好明會所月費問題究竟問題是什麼??因為我有很多文件也未看過.. 煩請大家可否說明....
但最後我必定支持大家 因為大家行動必須一致 否則必定被長實恰死.... :em19:

[quote:533c1e8708="半伯"]就會所每月收入場費一事 我已經寫左信到消費者委員會 希望大家一致杯葛 本人就連住戶証都不申請 如果成條村都唔交 FORM 你估會所可生存嗎 ?
唔好忘記 如果現在大家都入會支持的話 唔排除將來每年都加價 任人宰割 住十年就比足十年錢 冬季泳池唔會開 仲每月係錦比錢 又什麼球類活動都冇 這會所值每月付入場費嗎 ? 全港九新界之屋村會所都無須每月交入場費 點解我地要 係米好恰D. :em13:  :em13:  :em13:
[/quote]
我支持你的講法!!

明天明報新界西專版可能會有藍澄灣新聞 大家不需再俾意見給明報.

[quote:8728e6322b="G-NET"]明天明報新界西專版可能會有藍澄灣新聞 大家不需再俾意見給明報.[/quote]

係....關於咩新聞呢??
正面還是負面呢?
對藍澄的信心指數....係好還是壞的影響。???
對樓價有冇影響呢??
整體係好係壞呢??
永遠愛著您 :em21: [/code]

不清楚 有網友提夠消息要求登出.

我自己就好滿意藍澄灣目前樓價升幅 以我所知藍澄灣二手樓價 平均比一手價升了15% 現在地產界又話樓市過了整固期 即是說在可見的將來 藍澄灣的單位 都不會成為大家的負資產. 所以對我來說 將來生活質素比樓價更重要.

http://forum.hkpropertycity.com/phpbb2/viewtopic.php?t=22845

關於形像方面 藍澄灣的新聞 不知為何 並沒有傳媒報道 大家寄出了的聯署信 最後不了了之 但其實1仔是知道的.