藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: gaga
打印 上一主題 下一主題

藍澄會 會費 [複製鏈接]

點解唔想下每件事都有利有弊?
大約半年前和黃回覆會所是獨立經營 自負盈虧 不用管理費補貼

我想這是合理的 都算是用者自付 會所使用者不多 亦不能太多 所以補貼程度比上網高得多! 而且會所通常都是虧本的 實報實銷 未必是好事!

希望大家知道沒有東西是免費的 包括上網 村巴 會所等 只是用另一方式把費用算在大家身上! 留意盤賬 可能發現費用包在管理費上並不化算!

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
某中學中文學會會費$1 包free of charge使用chinese圖書館 monthly
某中學英文學會會費$1 仲要比$1使用english圖書館 monthly

跟住英國學會會員好開心以為
如果唔係用者自付英文學會會費可能$10

如果chinese圖書館 english圖書館既service level完全一樣
中文學會
英文學會
service level完全一樣
你話英國學會會員好開心係一種mud野情況

我唔想得罪人
我收聲先

如果將 $150 計入 mgt fee 即 around $1.52/ft. 同有大型 club house 屋村o既 mgt fee 相差無幾. 好燃過份.

exactly!!! and all those so-called facilites in our so-called club house are rubbish

但我唔明白點解大小單位都係$150----4人  大單位有機會三代一齊住  唔通要D老人家坐係3-5座捽腳趾  撥扇!!!!!

其實講真,用者自付根本就有問題。

如果我同 Shirley 都吾落去游水的話,又係吾係我地所交既管理費完全同泳池無關先。如果吾係的話,就吾算用者自付啦!

用佢三個月 free charge 唔得咪走人lor

藍澄會 會費

[quote:ef1c8d439b="unicorn"]點解唔想下每件事都有利有弊?
大約半年前和黃回覆會所是獨立經營 自負盈虧 不用管理費補貼

我想這是合理的 都算是用者自付 會所使用者不多 亦不能太多 所以補貼程度比上網高得多! 而且會所通常都是虧本的 實報實銷 未必是好事!

希望大家知道沒有東西是免費的 包括上網 村巴 會所等 只是用另一方式把費用算在大家身上! 留意盤賬 可能發現費用包在管理費上並不化算!

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
某中學中文學會會費$1 包free of charge使用chinese圖書館 monthly
某中學英文學會會費$1 仲要比$1使用english圖書館 monthly

跟住英國學會會員好開心以為
如果唔係用者自付英文學會會費可能$10

如果chinese圖書館 english圖書館既service level完全一樣
中文學會
英文學會
service level完全一樣
你話英國學會會員好開心係一種mud野情況

我唔想得罪人
我收聲先[/quote]

都係個句... 看盤賬 看服務...唔係今日比幾多錢這樣簡單!
有無人關心過盤賬? 我都唔想得罪人你的例子少了一樣東西: 圖書館 學會的收支都是由各位同學負責! 如果不用負責 圖書館將會是全港最大的圖書館! 費用全免 兼有津貼 包3餐 打風照常開放 24小時開放...
其實我都唔洗勞氣 有赤字 o米加管理費o羅 大家比得起 我都比得起! 講錢傷感情 不過先小人後君子 要服務我先問幾多錢! 到時使大o左就o唔好話人地.
幾時都係 過得自己過得人! 又賴管理處理財不善? 到時要錢填數就不好了
要服務/ 花費ok 但各位知道管理費結餘有多少嗎 ?  到時才同管理處嘈?   到時才投訴我們管理處理財不善?
我本人不喜歡負債 也不喜歡填數 寧可節儉一點! 無論怎樣安排 也不見得這是免費! 至少這方式我不滿可以唔join 3分鐘熱度的人大有人在 玩幾個月就唔玩 但卻要永遠支付費用 又會是好事嗎?

其實相信大家都贊同用者自付,不過係買樓時"藍澄灣一屋3會所"是賣點,如果會所會藉不是跟業權,而是須要另付費用取得,似乎有點誤導之嫌﹗另外其他基本設施如園林/公園是否屬於會所,不入會便不可享用﹖這些都應攪清楚﹗況者按提供之會所設施,每月比$150是否值得﹖我個人覺得比其他屋苑貴好多﹗不值入會﹗

I agree with you.
If MO count into the Mgt fee then Flat D & E have to pay more but every unit got 4 cards. Is it fair??
Therefore what we can do is if you got 2 persons then ask your neighbour also got  2 therefore we can share the fee.
If you think is still expensive then not to join them after 3 months free. You still have the rights to use swimming pool. (most of the estate only have swimmimg pool)
What I concern is after we pay the membership fee what else we need to pay for using facilities ?

Matthewlee君
您說得對! 接受的就參加 不接受的就不參加
我個人就不接受呢個安排
我一直期望是一個私人會所
相信亦是每一個小業主夢想的事情
但呢個會所係同陌生人share
更要我每個月去負擔呢個公家會所的開支
I am sorry
我唔可以接受
就留番比您地"比得起"的人去支付吧!
原居民2004~2013

[quote:49d1acfc6a="vivian"]Matthewlee君
您說得對! 接受的就參加 不接受的就不參加
我個人就不接受呢個安排
我一直期望是一個私人會所
相信亦是每一個小業主夢想的事情
但呢個會所係同陌生人share
更要我每個月去負擔呢個公家會所的開支
I am sorry
我唔可以接受
就留番比您地"比得起"的人去支付吧![/quote]

我的語法有問題? 我意思是: 如果大家覺得包哂落管理費 攪到要加管理費或要填數.. 大家又沒有問題的話... 大家比o羅..我唔反對 大家比得起 我都比得起 一齊拋錢落海之o麻!...不過錢唔係這樣用!