藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: RABBIT
打印 上一主題 下一主題

請問你們新間房牆與更牆之間有無出現裂痕!!!!! [複製鏈接]

響收樓時 發現細房門o既左上角有條裂縫到天花
後來執漏補番 不久又再出現......
同堆個廳都出現大小裂縫
最甘o個條仲由頂到底添!
人地話隔離左右裝修都會震裂......
我唔理咁多
諗住過幾年有機會再裝修先算!

我地都係咁,已補過.  補完又裂....補完又裂.... :em01:
:?: :?:  :?:

我都有呢個情況出現,補過兩次都係噤裂,
R話因為牆身未收晒水,有裂痕係正常,
所以新樓最好都係唔好貼牆紙 :em16: 。

[quote:0d5a9b5b00="R & M"]我都有呢個情況出現,補過兩次都係噤裂,
所以新樓最好都係唔好貼牆紙 :em16: 。[/quote]

唔係貼左先見唔到條裂痕咩?
===

[quote:78db5b2989="Jess&Burns"][quote:78db5b2989="R & M"]我都有呢個情況出現,補過兩次都係噤裂,
所以新樓最好都係唔好貼牆紙 :em16: 。[/quote]

唔係貼左先見唔到條裂痕咩?[/quote]

無錯,貼牆紙係會睇唔到裂痕,但新樓牆身未收晒水會好易令牆紙脫落,
噤會重麻煩;新樓大約等1年多至2年先貼牆紙就最好  

我個師傅話依家天氣好熱 最好過埋黎緊個冬天先至補油.
Simpsons

其實我自已有個方法可以令裂痕立刻消失. 但不知是否正宗.....

就係用一些水 點上有裂痕的位置. 用手指抺幾下 讓水份滲入牆身.

過一陣 等d 水乾左. 你就會見唔到d裂痕....
===

呢個方法可維持幾耐呢?
還是要時時keep住做?

[quote:ce83efa1db="小豬^m^"]呢個方法可維持幾耐呢?
還是要時時keep住做?[/quote]

都要幾個星期做一次喎. 如果你常常開冷氣 就要做得密d.
===

用口水黏可能會好d? :p