藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: qualcomm
打印 上一主題 下一主題

Please cancel the swimming pool [複製鏈接]

真係想快啲享受呢個陽光與海灘!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

如果需要練水比賽就唔係好適合
但係我要來relax only 就OK wor

我又唔懂游水所以都係諗住浸0下水 曬0下太陽 涼0下!!

我都覺得個泳池幾好 冇左個泳池 我屋企個景就差好多架啦!

No problem for the swimming pool ar.
At list I am feeling good.

Re: Please cancel the swimming pool

[quote:7b64a07dda="qualcomm"]If you look into the real situation.....

1. 太窄 <<但係都有唔少部份係好闊(e.g. 人造沙灘果邊)
2. 太多三尖八角似乎太多危險地帶 <<危唔危險 就要睇下救生員位置啦
3. 太近住宅 <<咁香港無邊個屋苑可以有泳池啦...  :em03:
4. 水深不平 <<大部份泳池都係水深不平喎 咁都有問題  :?:

太窄是最大問題得3-4M闊連人地花園水池都好過.另外以200M長原本四個Life Saver應OK但太多假山假石依家at least 10個才可以! <<一般每個50米公眾泳池都最少有兩個救生員 如果200米泳池有10個都唔算好多啦.

不過這個"水池"應2005/6才完成![/quote]

Btw if it is cancelled what's your proposal on the use of the area for swimming pool?

如果你去睇下海x豪園個swimming pool
我相信你會enjoy我地o個個

雖然我個單位冇池影 不過我都覺得有呢個池好有resort feeling 好舒服! 如果落去浸下水都好relex! (不過驚有低層鄰居們偷影~~~講笑)
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

I feel it is good too.
大眼

Re: Please cancel the swimming pool

[quote:21b486c835="Ha&Kui"][quote:21b486c835="qualcomm"]If you look into the real situation.....

1. 太窄 <<但係都有唔少部份係好闊(e.g. 人造沙灘果邊)
2. 太多三尖八角似乎太多危險地帶 <<危唔危險 就要睇下救生員位置啦
3. 太近住宅 <<咁香港無邊個屋苑可以有泳池啦...  :em03:
4. 水深不平 <<大部份泳池都係水深不平喎 咁都有問題  :?:

太窄是最大問題得3-4M闊連人地花園水池都好過.另外以200M長原本四個Life Saver應OK但太多假山假石依家at least 10個才可以! <<一般每個50米公眾泳池都最少有兩個救生員 如果200米泳池有10個都唔算好多啦.

不過這個"水池"應2005/6才完成![/quote]

Btw if it is cancelled what's your proposal on the use of the area for swimming pool?[/quote]

Treat as 水池 or modify the design a lot.

Please look deeply on the photo.....

我可以講那些流水聲係好好好好好好嘈一定會disable (住低層D係唔係要收罪先?)
另外泳池對比其他....真係近ga....
人造沙 - 很多地方最後都剷走因小朋友very easy get hurt
救生員位置 - 這處真係長D山又高又有橋見到人都難就算見到都救唔倒

有一屋村都係這樣近引起"Free Falling"問題結果要裝圍版.