藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Alvin and Janis
打印 上一主題 下一主題

樓底9尺6 [複製鏈接]

示範單位是不會把陣位表現出來的 因感覺負面 9呎6吋是從下層地臺至上層地臺 中間包括地臺石屎及地板或地磚.

個個發展商都係甘嫁啦
事前自己了解多d
唔洗成日大驚小怪!!!!

[quote:a451fe2092="Cara CC"][quote:a451fe2092="Emil and Jeff"]新概念市區尊貴住宅 - 藍澄灣

藍澄灣共五座 樓高40 層 單位面積由638 至 962 尺
樓層高度達9尺6寸 <--- 並非樓底!!. 單位採用最實用的方正圖則
令室內設計及傢俬佈置隨心所欲.
全屋沒有多餘橫樑及結構牆 實用率高達80%.
每戶均有特大全廳房式窗台及宏闊的常新型玻璃窗屏
令室內日光充沛 視野廣闊開揚.[/quote]

"多餘橫樑"

客廳飯廳同房間都有個"陣"位
呢個又點計呢 :?:  :?[/quote]

即係呢d 陣位就唔多餘囉  :em08:
香港買樓係咁架喇 高就係floor to floor

[quote:9107352f02="patty&jimmy"][quote:9107352f02="Cara CC"][quote:9107352f02="Emil and Jeff"]新概念市區尊貴住宅 - 藍澄灣

藍澄灣共五座 樓高40 層 單位面積由638 至 962 尺
樓層高度達9尺6寸 <--- 並非樓底!!. 單位採用最實用的方正圖則
令室內設計及傢俬佈置隨心所欲.
全屋沒有多餘橫樑及結構牆 實用率高達80%.
每戶均有特大全廳房式窗台及宏闊的常新型玻璃窗屏
令室內日光充沛 視野廣闊開揚.[/quote]

"多餘橫樑"

客廳飯廳同房間都有個"陣"位
呢個又點計呢 :?:  :?[/quote]

即係呢d 陣位就唔多餘囉  :em08:
香港買樓係咁架喇 高就係floor to floor[/quote]

可能我們唔識計樓層高度
但"多餘橫樑"都有誤導之嫌啦..
發展商點講都係有問題law! :em10:  :em16:

香港建築制度已經算完善發展商不可能在此數字上騙你因為所有樓宇建築前一定經過有牌測量師計算過地則比及某些條例監管然後再經過建築師樓跟據地則比而進行設計再經過屋宇署審批發展商一般會用盡地則比想起高幾層都不可以。

此外在進行建築樓宇時並需要合資格工程師監管再在收樓前需要經屋宇署進行入伙紙審批並需要現場檢查樓宇建築尺吋是否附合圖則再交給各業主。

如經過上述之過程及大量專業人仕監察發展商很難可以在建築尺吋上騙到人並需要負上嚴重的法律責任。

所以當未知道如何計算尺吋之方法前無需要誇張事件令人做成心理恐慌。

可否見過香港樓宇是無樑無陣?
一般樓宇結構上設計'陣、柱、牆'都是必須的啦!
如果冇陣冇柱的樓宇設計我諗比多三、四倍價錢一尺都未必可以買到。
:em05:  :em05:  :em05:

[quote:0625a603e2="99"]可否見過香港樓宇是無樑無陣?
一般樓宇結構上設計'陣、柱、牆'都是必須的啦!
如果冇陣冇柱的樓宇設計我諗比多三、四倍價錢一尺都未必可以買到。
:em05:  :em05:  :em05:[/quote]

小弟初次置業 加上以前都係住公屋
係公屋住果陣都唔發覺有 "陣、柱" 可能我們孤陋寡聞
但如果發展商以這個做宣傳口號
就有問題 因為我們買果陣仲係樓花
我們無可能check 佢咁講是否屬實
所以一般都會信晒佢 so 而家有出入
我們提出質疑 係無可厚非 並唔係個個都識建築的
希望我們咁講唔會得罪到人啦 :roll:

在律師樓簽契時我也問過律師無意見他說改動不多於5%不能追究如多過可向發展商研究追討但我不知準則如何厘定是整体5%?還是9呎6的5%? :?:
藍澄藍澄我愛你

同意!有咩o野唔清楚應該睇吓自己簽o個份合約的詳情.如果唔岩再  :em13: 都未遲.