藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hales
打印 上一主題 下一主題

業權與業主立案法團問題 [複製鏈接]

Re: 業權與業主立案法團問題

[quote:f7976c6cb1="saga"][quote:f7976c6cb1="hales"]仲未 finalize??唔會嘛???
未 finalize岕N理由會出到樓花售賣書喎?? :?:[/quote]

收樓時俾既契據認證費 ...
係認證d公契既野 ...

係咪應該未"完整"寫好呢?
因為樓都未完全寫好...
都未知有咩公用設施係會一定起好...

至於地契 就一定已經有喇 ...[/quote]
唔係喎.....個劃地既發展係已經定好哂咖喇.....
因為呇a要發展呢個劃地時要俾哂o的圖則城規會等等批
批左個圖則先可以起樓咖.......

而屋宇處亦會收到業權分配等等既野先會批個樓花預售同意書呢...

小弟為現居所法團委員 由互委會至成立法團至換管理公司至今.
如居民成立立案法團. 即有最終審批權力. 當然要有足夠業權份數. 你估發展商有酒店有商場會唔會比你班小業主話事? 管理公司好好賺點用錢你好難管肥水不流別人田?

如果你好記性 屯門大與花園就試過居民想立法團管理公司玩野.新聞透視都題過.

不過大家最重要團結 先check小業主總業權份數...

[quote:841fb6e28b="jimmykoko"]小弟為現居所法團委員 由互委會至成立法團至換管理公司至今.
如居民成立立案法團. 即有最終審批權力. 當然要有足夠業權份數. 你估發展商有酒店有商場會唔會比你班小業主話事? 管理公司好好賺點用錢你好難管肥水不流別人田?

如果你好記性 屯門大與花園就試過居民想立法團管理公司玩野.新聞透視都題過.

不過大家最重要團結 先check小業主總業權份數...[/quote]

係呀~ check o左我地呢 d 業主係佔幾多 % 先 另外總續集合業主~
一夠總業權o既 30% 就同佢\"切"過~
見過鬼就唔怕黑啦~

無錯 團結起來同坌銋L

hales 照你咁講 咁應該有業權資料架喇喎
可唔可以拎到 再預算我地要 gather 到幾多 RC 小業主.. 先夠

[quote:a81412e62d="saga"]無錯 團結起來同坌銋L

hales 照你咁講 咁應該有業權資料架喇喎
可唔可以拎到 再預算我地要 gather 到幾多 RC 小業主.. 先夠[/quote]
其實我raise個問題出黎都係想知大家有冇料俾到大家分享...哈~
所以我都未知到底酒店同rc係唔係共同去管理成個地段既公用地
而且呢o的document唔知係唔係公開出黎的 所以我都唔知呀 :?:
不過原來呢 籌組立案法團其實區議會可以幫到忙的
不過目前黎講呢樣野都係言之太過太過早 其實先要有業委會
先可以gather到業主組法團的 而且未收樓之前其實都做唔到o的乜野

唔該比個叉飯我
:em13:  :em06:

[quote:b35ce9acfb="dick&queenie"]唔該比個叉飯我
:em13:  :em06:[/quote]
唔明............. :?:

大家都太心急喇
我係隱形人  :em19:

差煩 >_<

其實講真所謂服務式住宅,有沒有業主立案法團呢
正如大家有冇聽過碧桂園業主立案法團咁解~~
相反我就當入左camp...。咩野都唔到我地管,咩野都唔比我地理。
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:fea821b1bf="dick&queenie"]差煩 >_<

其實講真所謂服務式住宅,有沒有業主立案法團呢
正如大家有冇聽過碧桂園業主立案法團咁解~~
相反我就當入左camp...。咩野都唔到我地管,咩野都唔比我地理。[/quote]
如果有人組 一樣有法團 就算你只係買一個車位 一樣係有業權
一樣要俾管理費的

大陸既樓唔同香港咖....=.=