藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

大家討論下個行人路上蓋啦 [複製鏈接]

如果小巴站個上蓋可以向路邊伸出小小就更好! 嗰日黃雨搭小巴, 見到兩個保安攞把大傘遮住大家上車, 十分狼狽, 如果個上蓋伸出小小, 上車就唔駛濕身, 保安都唔駛咁慘!
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

強烈反對管業處擬興建上蓋連接座與座之間之建議。本人覺得在這狹窄路面上興建上蓋既不美觀,還添上侷促感覺,反而外觀上類似「居屋/公屋」屋苑設計,看似一條 "蛟龍" 將座與座之間連接,將屋苑級數降低,而且建造費並不便宜。

大前題係有部分住客覺得下雨天等車有些不便, 如建議將小巴站搬往L1停車場,是一個低成本高效益做法,並有以下好處        :

(1)        可避免住客日曬雨淋;

(2)        可減低平台路面損耗,不需經常重鋪及維修;

(3)        在狹窄平台上可減少人車爭路情況,及噪音滋擾。

(4)        並可將國內旅客一并改往L1等車,將平台寧靜化,可減低對低層住戶噪音滋擾。

我覺得小巴站原用現行布製帳蓬反而配合屋苑四周環境,畢竟我們是居於酒店範圍,應維持消閒度假感覺,布製帳蓬正好乎合這種品味。希望能維持不變。

大家又點睇

回復 12# klmandy

如果你晚上8點到10時左右下去L1停車場看看, 便知道搬去L1不太可行. 那個時間我是不會去L1. 下去會瘋的!

回復  klmandy

如果你晚上8點到10時左右下去L1停車場看看, 便知道搬去L1不太可行. 那個時間我是不會去L1. ...
rstfung 發表於 2011-6-20 00:49

AGREE

回復 13# rstfung

原來晚上L1停車場係淪陷時段, 我好少在這段時間去L1都唔知添, 不如大家一致表決不通過管業處建議, 留返D資源投放在其他項目上仲好!

應該係管理費盈餘太多啦,唯有再興建多D設施回饋返居民,如果起得靚其實都無妨既 ^^

幾十萬整個篷,我寧願整多些酒店的指示牌好過,等d自由行唔洗"頭惡惡",成日推門每座問。
最好整埋道行人天 ...
vivian 發表於 2011-6-17 01:38

到時個個企上天橋睇游水!

係呀,話時話,我住左8年,都未試過/落過呢個200米的泳池

咁多錢,冇訂洗,不如做一次外牆玻璃清潔啦~
原居民2004~2013

盈餘太多, 又唔想夾硬洗錢, 不如免兩個月管理費啦.
Rambler Crest Soccer Club

係呀,話時話,我住左8年,都未試過/落過呢個200米的泳池

咁多錢,冇訂洗,不如做一次外牆玻璃清潔啦~ : ...
vivian 發表於 2011-6-22 01:17

贊成洗玻璃 + 冷氣機 outdoor unit, 橫掂用開吊船, 唔爭在啦