藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 大民
打印 上一主題 下一主題

業主會是廢柴,管理公司得過且過,管理差劣! [複製鏈接]

BonSam 發表於 2009-8-14 10:50

大堂冷氣

呢兩星期都發現 5/f 大堂嘅冷氣唔夠凍, 尋日打電話到管業處反映, 得到一大堆"廢話", 講嚟講去都係嗰幾句 : 之前已經維修過, 又洗過冷氣等等...  

但係, 冷氣唔凍就係唔凍, 如果要企正喺出風位先有涼意的話, 咁個冷氣肯定有問題啦, 同幾時維修過有關係咩???...........

DorDor  發表於 2009-10-15 21:48

3部電梯壞了!

3部電梯壞了!一對腳行到軟&不受控! I live in super high level!!!!!

chihin 發表於 2009-10-15 22:26

又壞? 今早返工已壞了一次!

你發得起,我一定支持,最怕就係人太小,我肯企出來加埋你都得得兩個人,最好就去搵議員幫下手,睇下成吾成立到個業主立案法團,如果得就有機會TAKE走個垃圾管理公司

根據有關法例規定:祇要收集到5%小業主的聯署,就可以成立「管委會」。
之後民政事務署就會協助「管委會」籌立「業主立案法團」。
本人也向「民政事務署」查詢過,得到証實。

之前sjacky兄提出:“........發信,放晒係各各信箱,其次派傳單!”也是個好辦法。
祇要得到5%小業主的支持,就成功在望。

本人對此「討論區」期望不大,但是有總好過冇。

起碼各小業主有個地方吐吐苦水,對管理公司也會增加些壓力。

表達意見、爭取權益的途徑有多種:

1.致電去管理處投訴
2.再進一步向「和黃」總辦事處投訴
3.向傳媒投訴
4.找區議員或立法會議員協助
5.在有關網站(包括本討論區)發表意見...........
6.積極爭取成立「業主立案法團」。

表達意見、爭取權益的途徑有多種:

1.致電去管理處投訴
2.再進一步向「和黃」總辦事處投訴
3.向傳媒投訴
4 ...
大民 發表於 2010-10-22 09:43

你講的我幾樣都做左,係3同4同6未做過,效果有眼睇.....6要有人幫手,我一個人做吾來,另外放信入信箱都係一樣要有人幫手先得,肯出錢印都要人幫手入信箱,亂派傳單呢D不可行,一定俾人趕,咁多戶如果俾錢寄會好貴吓,我啱啱打左去管理處,問左其他野進度...,另外反影左要求成立法團,希望業主會個邊會自動自覺去搞,本來都想親力親為,但人單力薄根本都做吾到野,呢個討論區又太小業主上來,如果多D都可以集合到人做事...唉....

sjacky兄所講的問題,确實存在,如果區議員肯相助,就可以解決。

由區議員發出問卷,放入各小業主信箱,到時收回的答覆.......祇要有5%小業主同意,成立「業主立案法團」就指日可待。

本區(包括藍澄灣)
區議員:
潘志成

地址: 青衣長宏邨宏善樓地下C翼

電話: 3690 2948 / 8100 2396/ 9177 4150
傳真:3690 2949