藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: LOVE1234
打印 上一主題 下一主題

面對酒店嘎 煩擾嗎? [複製鏈接]

they are rather annoy , shouting at mid night, no queue at the Parkin shop.....

我樓下的看更,都好盡力架喇,但間中係有自由行係L1跟住入,L5的看更控制唔到。
原居民2004~2013

夜晚8:00後都係唔好去樓下個商場, 唔知係咪心理作用, 我成日覺得有大陸人多既地方好臭....
因為用完厠紙無辦法要去樓下百佳買, 一行入去L1門口, 好臭....
最後去左對面長青惠記買

好彩我家唔係望酒店, BUT 我都唔係好得你地好多, 棲下油站24小時, 有時D貨櫃車聲都好響, 因為住得高, 所以仲大聲

不是大家心理作用   
係真係臭到不得了    我懷疑成個月無沖涼   
我聽D人講話   大陸D佬   有D一年沖4次   
可怕得很   大家要小心佢地吐痰阿   踩到或者HI親就5好喇

下次開業主大會時,所有業主及住戶應該要抽時間參加,要求改善以下幾點:
1) 所有住戶應該憑住戶證出入
2) 要求業委會代表與酒店開會,商量改善噪音問題及拍照問題
3) 總之,要建立和諧的居住環境,爭取應有權益!!全戶起議吧!

下次開業主大會時,所有業主及住戶應該要抽時間參加,要求改善以下幾點:
1) 所有住戶應該憑住戶證出入 我諗都幾難, 而且都唔見其他屋苑會咁做, 由一樓同二樓入又點呢?
2) 要求業委會代表與酒店開會,商量改善噪音問題及拍照問題 就算酒店肯開會, 就算佢地答應左, 都唔會有咩改善, 要知道一般大陸人都唔會有"細聲"呢個概念, 酒店又理得D客人幾多丫, 唔通派人跟住佢咩 !
3) 總之,要建立和諧的居住環境,爭取應有權益 ...
Thomas100 發表於 2010-1-28 18:45

真係冇心潑你冷水, 但你既問題真係幾難解決。

其実酒店住客噪音吾算太厳重(当然可以改善就最好lah)。
我只希望早上有酒店専用小巴、停係酒店個辺、吾使再同我地争。
即使短短時間、但当你趕時間時、見到個蛇餅、再加時不時打尖、上車先問収吾収人民幣、真係会好暴躁!

1) 建議所有住戶拍咭出入,目前已有此設施。
2) 酒店設計上跟本有問題,不應該設走廊位,其實將走廊窗口用玻璃封好便能解決大部份問題,不過工程費可算 貴呢!
3) 酒店其實都設有專車,但每次來回見到車廂內都沒有人,真奇怪!可能酒店不包自由行乘車。
4) 喜愛靜的人都住藍澄灣,可見住在藍澄灣環境不算噪吧!最重要是樓上住戶要為樓下住戶設想一下喔!如減少拉動檯椅、小心不要扔重物、玩具等落地下,夜了就降低聲浪等等。相信如能做到此點,不管住在那個屋苑都會令人開心的。

VIVIAN:
8-9 pm 都係少事
如果你試過10pm後 去百佳, 就知什麼叫"十八層地獄"
等比錢都要十分鐘,
記住唔好推車.....   每一條百佳走廊都有"瘀泥"阻塞,
不論你講普通話, 廣東話, 英文 叫d"瘀泥"借借, 都唔會可以通過