藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: sjacky
打印 上一主題 下一主題

收集大家上班路線及時間,村巴計劃! [複製鏈接]

中環 : 7:45
官塘 : 7:30

建議 :
1. 加條線去荃灣西鐵站.

2. 將個小巴站改去L1, 減低路面使用損耗導致經常維修及阻塞交通, 打風落雨無有怕.
klmandy 發表於 2009-10-13 15:55

關於你第2點提議...我day 1 已經suggest ... 不過好似大家都覺得吾太可行...
一箭定江山

提外話...查實可唔可以同KMB傾下bus 948 早上開到9:00am放工開到7:00pm呢?

.....

建議 :
1. 加條線去荃灣西鐵站.

........
klmandy 發表於 2009-10-13 15:55

去荃灣西鐵站 is very good suggestion.
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

雖然我9點幾先返工, 老公就渣車返工...但係我都支持!
我返工地點係:九龍塘

關於你第2點提議...我day 1 已經suggest ... 不過好似大家都覺得吾太可行...
肥度 發表於 2009-10-13 20:54

小巴搬位吾work 的主要原因有幾點,
1) 大堂個位係L5,係停車場出入變相冇左保安,因為d人出入拍卡其他人可以跟出跟入,但大堂吾同管理員一見生面口一定會問一問先俾佢上去。
2) 停車場出入有出入閘口,小巴都來得幾密下下開關會幾影響D 時間。
3) 小巴路線會改動變相行遠左,一來會影響班次,二來會行遠左我諗小巴司機都幾難贊成。尤其係青衣城個一架。

去荃灣西鐵站 is very good suggestion.
grassman 發表於 2009-10-14 10:07

荃灣的確係有D需要,因為KMB 的巴士幾架車的車程都好長,用來返工真係浪費吾少時間,不過都仲係要統計左大家的需要先,由人數來決定路線。
我仲搞緊自己結婚D 野,所以呢排都仲未有時間去搵點聯絡業主會方法,有資料麻煩俾一俾我,我試下睇下有冇辦法搞到。

提外話...查實可唔可以同KMB傾下bus 948 早上開到9:00am放工開到7:00pm呢?
JAT 發表於 2009-10-14 09:47

KMB 個邊好難傾的,我試過聯絡了,得到的回覆:

"948 243P這一類是特別班次只時輔助班次,近年香港各項公共交通服務均由運輸署綜合規管及統籌,其中延長增減和遷移現有巴士的行車路線,服務時間和總站位置,亦會由當局按照實際需求,迫切性及會否影響現有乘客等多項因素考慮。有關您的建議本公司已經將您提出的車務建議記錄在案,會密切留意該路線的客量,如有需要,會作為日後改進的參考。"

睇完你覺得有機嗎,我自己覺得吾會有,一來時間吾啱,個客量只會KEEP到平時個水平,吾會冇啦啦多左人,二來要改係一間咁大公司來講談何容易。

而且得我一個人提議力量可以話冇,所以我要先聯絡到業主會,再係呢邊著手,係交通上先會有改善。

停車場收費問題,同泳池加燈問題我都搞緊,但係兩邊都仲未有回音泳池個邊都仲好D 都叫回覆左我兩次,但停車場個邊只係官方咁回覆左我會有人覆我,但到而家都係冇...
一個人的力量太弱了,我可以做的都做了,而家等我睇下聯吾聯絡到業主會,我再跟進啦!

你己經做得好好呀....

I also support U.

0800 Mon-Fri to WanChai for works

加條直接d既巴士線直接d既巴士線去觀塘or去到油塘就更好啦 ^^ 吾好成日好似遊車河咁...
一箭定江山