藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Kazeyuki
打印 上一主題 下一主題

新手疑問,請各 RC 業主多多賜教 [複製鏈接]

我覺得未至於隔離屋講野都聽到,亦未聽過囉.但感覺得我以前住公屋果d咁隔聲.樓上樓下既話我覺得好視乎係發生乜事既,有時樓上跌野果d,係咪應該實聽到?不過我覺得唔嚴重.我個人好醒瞓,甚至房有窗簾都要帶眼罩先至瞓到.但太太就無問題.btw,個碼頭暫時都好靜囉我覺得,太太成日話靜得滯,出面好似生化危機咁.
>>>9. 聽聞 d 牆好薄,係真唔係?
 隔離屋講野都會聽到?
 咁樓上樓下呢?
 其實我地之所以會搬,都係嫌舊屋嘈啦(大廈嚮大街隔離,加上條街成日掘路,朝朝早搭正 9 點就掘,想話訓晏 d 都唔得!)

佢地會hold住中間部lift俾你搬野,個部lifT長期有膠板
>>>10. 係咪所有裝修 / 搵師父上黎檢查 都要同管業處申請?
  通常要等幾耐批核?
  同埋搬屋的話,管業處係咪會嚮部 lift 度圍木板?(純粹多口問下 ~ )
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

[quote:3b89b4f0d4="kingi"]我覺得未至於隔離屋講野都聽到,亦未聽過囉.但感覺得我以前住公屋果d咁隔聲.樓上樓下既話我覺得好視乎係發生乜事既,有時樓上跌野果d,係咪應該實聽到?不過我覺得唔嚴重.我個人好醒瞓,甚至房有窗簾都要帶眼罩先至瞓到.但太太就無問題.btw,個碼頭暫時都好靜囉我覺得,太太成日話靜得滯,出面好似生化危機咁.
>>>9. 聽聞 d 牆好薄,係真唔係?
 隔離屋講野都會聽到?
 咁樓上樓下呢?
 其實我地之所以會搬,都係嫌舊屋嘈啦(大廈嚮大街隔離,加上條街成日掘路,朝朝早搭正 9 點就掘,想話訓晏 d 都唔得!)

佢地會hold住中間部lift俾你搬野,個部lifT長期有膠板
>>>10. 係咪所有裝修 / 搵師父上黎檢查 都要同管業處申請?
  通常要等幾耐批核?
  同埋搬屋的話,管業處係咪會嚮部 lift 度圍木板?(純粹多口問下 ~ )[/quote]

9. 我都係好醒訓(或者應該話對耳好靈),好容易就會嘈醒
 依家聽到你咁講,都安心 d
 不過會唔會同座數 / 層數 / 單位有關?
 (你會唔會係住 tower 3、中高層、向池景o既單位?)

10. 原來係咁
  我兩次去都冇搭過中間部 lift,所以唔知道部 lift 長期有膠板圍住

我都係住6座架,十幾樓c單位
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

我都係新業主. 下星期驗+收樓.
想請教一下. 我見其他討論區話:
驗樓其實係無乜意思, 只係檢查下D野有無大問題.
例如送個洗衣機壞又無得追, 漏水又無得賠.
見大家討論開類似問題, 想問下其實係咪真架呢?

[quote:553d3a051c="kingi"]我都係住6座架,十幾樓c單位[/quote]

你好
以後請多多指教呀     =]

[quote:5ba9f1f25e="seadoglee"]我都係新業主. 下星期驗+收樓.
見大家討論開類似問題, 想問下其實係咪真架呢?[/quote]

nice to meet you  =]
對於你提出o既問題,其實我都想知道下係咪真o既
請問其他業主可以賜教嗎?

[quote:0ad8f7997a="seadoglee"]我都係新業主. 下星期驗+收樓.
見大家討論開類似問題, 想問下其實係咪真架呢?[/quote]

二手收樓, 除非係簽臨約時加入條款話xxx 地方有問題賣家要負責維修好才交樓
否則你都已經交哂錢, 驗到有問題, 都係要自己俾錢整
但 check 左, 叫裝修師傅執好哂先入伙會安心D
有D 問題如入水唔先整好, 入左伙先發現就有得搞

[quote:1333870f24="saga"][quote:1333870f24="seadoglee"]我都係新業主. 下星期驗+收樓.

二手收樓, 除非係簽臨約時加入條款話xxx 地方有問題賣家要負責維修好才交樓
否則你都已經交哂錢, 驗到有問題, 都係要自己俾錢整
但 check 左, 叫裝修師傅執好哂先入伙會安心D
有D 問題如入水唔先整好, 入左伙先發現就有得搞[/quote]

但通常第一次睇樓好少會 check 呢樣 check 果樣(屋主都未必肯俾人 check)
咁其實之後發現有問題都係要自己整
同埋我想問,臨約係俾第一次細訂時簽果份?
咁俾第二次細訂時可唔可以修改?
定還是到時會出過另一份臨約?

但通常第一次睇樓好少會 check 呢樣 check 果樣(屋主都未必肯俾人 check)
同埋我想問,臨約係俾第一次細訂時簽果份? <= YES
咁俾第二次細訂時可唔可以修改? <= 可以, 但必須經由賣方同意, 通常都唔會彩你
定還是到時會出過另一份臨約? <= 之後會有份正式合約. 但都係base on 份臨約.

[quote:afdab2e197="seadoglee"]但通常第一次睇樓好少會 check 呢樣 check 果樣(屋主都未必肯俾人 check)
同埋我想問,臨約係俾第一次細訂時簽果份? <= YES
咁俾第二次細訂時可唔可以修改? <= 可以, 但必須經由賣方同意, 通常都唔會彩你
定還是到時會出過另一份臨約? <= 之後會有份正式合約. 但都係base on 份臨約.[/quote]

唉,咁即係o徙氣啦