藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 公公婆婆
打印 上一主題 下一主題

致:藍澄灣所有住客 [複製鏈接]

其實當年賣樓花時 售樓書有冇寫明唔準養動物..

呢到我業主本身唔齊心 而家狗主們都係 protect 緊自己的兒女 點都要齊心小小 我覺得呢一刻自問係人家小題大造而被投訴的狗主可以先出信去滾你處投訴 :-

1) 點解只針對狗 而唔係 "animal" 公契指明係 animal 點解告示只係針對狗 咁即係唔係根公契做嘢啦!!!!!!!!!!

2) 如果係因為狗隻騷擾人 我可唔可以以同樣理據去投訴騷擾到人的人or 製造嘈音的人 (如開大hifi的人 打麻雀的人 喊唔停的小朋友)  而有關 dept 可以出返張告示 "不准開大 HiFi" 呢?

3) 明知狗的本能反應就係吠 有人嚮門外製造聲音 or 拍門緊係吠大聲 d 啦 明屈遮

4) 法律上疑點利益歸於被告 狗主係被投訴者(被告) 但滾你處有冇設身處地去考慮狗主的難處 係唔係一定係狗主問題而投訴者一定係冇問題呢?  投訴者有冇針對的成份呢? 滾你處當初有冇錯呢?

5) 對於有問題的狗 我相信冇人反對 但可否不要一竹篙打一船人呢?
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

其實藍澄灣有冇業主立案法團架?

Quote -
業主立案法團:是根據香港《建築物業管理條例》代表全體業主物業管理權益而成立的法人社團。它能夠獨立行使民事權利,承擔民事義務,有單獨的訴訟權利,代表全體業主管理公共地方,有權聘或解聘物業管理公司。
Unquote-

藍澄灣係服務式住宅...業權分佈同普通屋苑吾同...所以成立既機會幾細...
另外...管理公司只可以靠嚇...養狗做成既問題...應該只係罰錢了事...要釘契...吾係咁簡單...要證明到你既行為
1)影響到屋宇結構上既安全
2)做成大部分業戶既不便
3)違反左香港刑事法. 註:嘈音問題好似係民事..所以...無得因此被釘.

以上都係一小部例子....

管理處有冇權向法庭申請禁制令禁止狗狗存在係我買左ge單位(私人地方)呢..

Not to keep or bring onto the land or the Development any animal except:
(i) as permitted from time to time by the Development Rules or by the Manager; or ..
有冇寫後果會點?

diedsee: 請問係唔係有人permit過你? Do you have the proof?

公公婆婆 今日先睇到 唔好難過! 呢D人係無家教 無教養 唔好為呢D人唔開心~~我帶樂比落街都比人"SHIT"過 真係唔明點解D人D眼耳口鼻可以咁得閒 同一時間可以做咁多無謂野!

你今次做得好0岩 不同地方GE狗主都遇過呢D問題 大家GE解決辦法都係忍 由佢發神經 你一旦出聲鬧佢 就中左佢圈套 其實佢都係想挑起你情緒 跟住佢就會話你打佢啦 你狗狗咬佢啦...等等!! 有閉路電視影住佢0架 你可以反告佢騷擾你....或者下次落街帶埋手機 影低佢個顛樣!!!

[quote:09f9fd0557="hktakpo"]好似我咁 連狗腳步聲都要投訴真係冇野好講呢度隔音差都冇辨法唔通要隻狗係屋企著鞋咩 !![/quote]

試下放多D 厚窗簾 地墊 牆紙 ~
好多布同膠同不光滑的野都吸聲 ~~

以前住 hall 兩間一樣既房 一個好應聲 一個唔應聲 分別係室內的東西

[quote:01b8e114fb="Animal Lover"]管理處有冇權向法庭申請禁制令禁止狗狗存在係我買左ge單位(私人地方)呢..

Not to keep or bring onto the land or the Development any animal except:
(i) as permitted from time to time by the Development Rules or by the Manager; or ..
有冇寫後果會點?

diedsee: 請問係唔係有人permit過你? Do you have the proof?[/quote]

咁即係話,一定要管理公司同意,我地呢度先比養狗?
咁diedsee你以前係咪有收過佢地的同意書?

[quote:ab0932c420="annieannie"][quote:ab0932c420="Animal Lover"]管理處有冇權向法庭申請禁制令禁止狗狗存在係我買左ge單位(私人地方)呢..

有冇寫後果會點?

diedsee: 請問係唔係有人permit過你? Do you have the proof?[/quote]

咁即係話,一定要管理公司同意,我地呢度先比養狗?
咁diedsee你以前係咪有收過佢地的同意書?[/quote]
我都想收...
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

咁點解之前肥度又話可以養嘅?
咁當年買樓花時,又有無白紙黑字話唔比養?