藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Eddy Lam
打印 上一主題 下一主題

AM730 - RC樓盤報導 [複製鏈接]

謝謝了,唔知你講乜!

算啦~ 都係收線。  :dead:
原居民2004~2013

GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:063aa0cc9d="grassman"]贈多你一句!

動即是不動,不動即是動,此乃不二法門!

樓價沒動,有動亦只是人心在動。菩提本無樹明鏡亦非台;本來無一物何處惹塵埃。[/quote]

GM want to point out that the exchange rate of USD to other currency was drop a lot. But HK is still keep the ratio of 7.8. So that even the price of our property is rasing up. But actually it is no any moving..

Am I catch you meaning? Master GM!.
:detective :detective :detective

我估佢意思係:
層樓賣得高又點吖,買番另一層新樓既時候又一樣係貴左。

而我個見解,只有擁有兩層樓既人 (其中只有一層自住的話) 先有資格享受樓價升。 :wink:
我地始終貴賣貴買,其實無分別。 :dead:

[quote:d43c3fb8f8="Suzuki"]GM want to point out that the exchange rate of USD to other currency was drop a lot. But HK is still keep the ratio of 7.8. So that even the price of our property is rasing up. But actually it is no any moving..

Am I catch you meaning? Master GM!.[/quote]

HeHe! 無Model Answer o既,由你演譯出來又說得通的,就係good point。

人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。
動即是不動,不動即是動,此乃不二法門!

呢兩句是在禪書抄落黎,睇得明就明,唔明都無乜所謂。

[quote:7dcd99ed79="Jeffrey & Shirley"]我估佢意思係:
層樓賣得高又點吖,買番另一層新樓既時候又一樣係貴左。

而我個見解,只有擁有兩層樓既人 (其中只有一層自住的話) 先有資格享受樓價升。 :wink:
我地始終貴賣貴買,其實無分別。 :dead:[/quote]

同我諗的差唔多啦!貴賣貴買,動即是不動!

呢句呢?
人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。

故作玄虛,似是而非,轉灣活角,無意思丫。

係果句就講果句囉!

都係果句,如果呢庶有些微升,點都係好事,至少證明呢庶有價有市,點會唔係好事呢 ?

但係,亦唔係咁天真,以為升了就等於即刻賣賺錢,呢家要住一層全新的樓,你無三百個都唔洗入場。要賣樓/換樓,除非你有第二層樓,或者住第二區遠些平些,又或者有本事買貴d/供多d.

係人都知呢個道理,唔洗估估下。

03年買的時候已經好平,假如呢家沒有跌破當時個價,住左3年,其實已經賺左!

唉呀!都話係禪語,禪語都係似是而非架啦!
書裡面有一句先係至尊無上,
禪曰:[十言九中,不如一默。]
我未去到,去到我就無野講咧。

我無講我的想法是因為書中有講,是要自己悟出來的,不是人授的,所以答案自己想通就可以了,因這是你的

[不二法門]呢句唔講啦,要自己睇書先得,因我都唔係好通!(同埋我開始時都唔係想講呢句。)

人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。係你改(風大雨大,搬得去邊丫)之前o個句令我想起的(但已經唔記得你寫了乜)。我自己諗:要搬,先要知點解要搬,追求D乜野;唔搬,又同你追求o既野有冇關係。 自我而言,住屋是求安居,如果有更好的地方更安居,唔洗等RC升啦,即走!因為既然是更好,令你開心都賺返啦,而且更好的地方當然都會升啦,相反知道有更好的地方後,原本住RC OK的你會變得似屈就住在RC。(P.S. 更好的地方不單指新屋大小、環境、價值,還要計埋你整體的生活水平,例如平常每年可外遊一兩次但在新環境就不能負擔了,屋大財薄這樣就不是更好的地方。)

層樓平定貴,對未想搬既我,直情無興趣知,不喜亦不惡,不舒亦不痛。有D鄰居曾跟我講話我買得貴,但我現在仍然冇乜感覺!

講到尾,要知自己追求乜,再揀搬或唔搬,一定要將來開心過宜家。如果你層RC唔係投資用的,樓價升跌,不應該是去或留的先決條件,亦不是快樂或悲傷的原因。

我之前係寫 :"不過,有得睇,無得食,風大雨大,搬得去邊丫"

我厭頭兩句太粗魯,所以刪了。大概是這樣。

我係想表達,雖然RC樓價升了,但亦不能太自喜,因我深明,RC升,外間(其他樓)也是升,邊有得搬呢?

無啦啦你話 :"人的錯誤係追求乜乜乜......" 好似同個topic唔設合,亦唔apply我身上。

我無追求乜乜乜....... 我只係話,終於等到今天喇,因為RC終於升了,都應該係好事丫! 但我,就不會搬,因為外邊太貴。就係咁。

唔明點解要"悟出"咁多佛理來,還要"阿彌佗佛",才令我摸不著頭腦。

每個人對事既方法同感覺都吾一樣,自己開心最緊要。
就算 RC 升左,自己未必因此而獲利都好,亦可以因為自己投資得利而開心。
事情睇得簡單 D ,吾需要諗太多,人就會樂在其中。

自己而言,今年去留都諗左幾轉,樓價亦是眾多因素之一,不過最後都繼續留番係到。不過我留低在此生活並不覺得不開心。我會咁睇:人生中眾多選擇,每個決定都有利弊,自己接受得來就可以喇。 :wink: