藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: POON
打印 上一主題 下一主題

係公司好鬼悶 ! [複製鏈接]

我地又離題了。
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

訓喇... :em02:

:em02:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

嘩 ! 你地班友仔 咁鬼犬夜都仲吹水...佩服 !

[quote:75a9f45f57="leemoksau"][quote:75a9f45f57="OON"]剛剛開完會 老細話有兩條路比我地選擇
1)裁員
2)就係長註大陸鹽田個邊 再加15%人工 房屋津貼人工30%..所有福利照舊
你地會點選擇 ???[/quote]
制唔過。 :em16:[/quote]

真係制唔過 ! 一個女仔人生路不熟 仲係大陸咁危險 你又細粒又晤夠惡..點做啊
講曨HK文明D又係地頭虫...要諗清楚啊 !  :em05:

[quote:437d498c4e="SEVEN"][quote:437d498c4e="leemoksau"][quote:437d498c4e="OON"]剛剛開完會 老細話有兩條路比我地選擇
1)裁員
2)就係長註大陸鹽田個邊 再加15%人工 房屋津貼人工30%..所有福利照舊
你地會點選擇 ???[/quote]
制唔過。 :em16:[/quote]

真係制唔過 ! 一個女仔人生路不熟 仲係大陸咁危險 你又細粒又晤夠惡..點做啊
講曨HK文明D又係地頭虫...要諗清楚啊 !  :em05:[/quote]

我都講左好多但.................唉.

多謝你地寶貴見意 我諗左幾日..我心十五十六 因為人工實在太吸引了 !
最終敵不過男友的分析..所以都係等公司裁自己 ! 比d同事話我有義性無人性..佢地全部決定上大陸做野.....
JANICE :em11:

[quote:2196f7d245="OON"]多謝你地寶貴見意 我諗左幾日..我心十五十六 因為人工實在太吸引了 !
最終敵不過男友的分析..所以都係等公司裁自己 ! 比d同事話我有義性無人性..佢地全部決定上大陸做野.....[/quote]

男友?????? :mrgreen:
你話你冇人要我以為............. :wink:

唔使理D咩"有義性無人性".
每個人情況都唔同.
最多只可以比意見.
亦會專重你o既決定.

有冇計補得甘唔甘呀.
咁財政方面冇咁大壓力.

[quote:0fe8724be9="OON"]多謝你地寶貴見意 我諗左幾日..我心十五十六 因為人工實在太吸引了 !
最終敵不過男友的分析..所以都係等公司裁自己 ! 比d同事話我有義性無人性..佢地全部決定上大陸做野.....[/quote]

有個現實既例子係我公司:如你個case一樣,她決定上大陸返工,沒選擇遣散費。但數月後,她因不滿新工作環境,未能適應,最後只好自己辭職去了! 當然沒有任何補償!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:1ce758f3db="grassman"][quote:1ce758f3db="OON"]多謝你地寶貴見意 我諗左幾日..我心十五十六 因為人工實在太吸引了 !

有個現實既例子係我公司:如你個case一樣,她決定上大陸返工,沒選擇遣散費。但數月後,她因不滿新工作環境,未能適應,最後只好自己辭職去了! 當然沒有任何補償![/quote]

[quote:1ce758f3db="grassman"]
唔適應自己走冇錢重要等.
好慘O架.[/quote]

我都有朋友試過.
佢係高薪經理.
唔見左好多.
所以我o既意見都係攞錢先.(如果補得金)