藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:373df55d97="Billy"][quote:373df55d97="Jess&Burns"]
如果我係佢地個仔女,我就會問:你為我犧牲咁多,又咁唔開心,做咩生我出黎?
[/quote]

就係因為愛佢先至會為佢犧牲姐.
有愛又點會唔快樂呢明唔明.[/quote]

下.... 你覺得愛一定要有犧牲架.... 我就真係未領會到啦!
===

我睇一陣都有 d 暈! :em18:
我都好佩服 Grassman 佢日上夜上呢度永無怨言 你係咪想做呢度o既看更?  :sweat:
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:69faf68d66="dracula"]我睇一陣都有 d 暈! :em18:
我都好佩服 Grassman 佢日上夜上呢度永無怨言 你係咪想做呢度o既看更?  :sweat:[/quote]

唔洗佩服我,只要你有精神病,你會同我一樣!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:def7c651f9="Jess&Burns"][quote:def7c651f9="Billy"][quote:def7c651f9="Jess&Burns"]
如果我係佢地個仔女,我就會問:你為我犧牲咁多,又咁唔開心,做咩生我出黎?
[/quote]

就係因為愛佢先至會為佢犧牲姐.
有愛又點會唔快樂呢明唔明.[/quote]

下.... 你覺得愛一定要有犧牲架.... 我就真係未領會到啦![/quote]

咁每個人對犧牲既定義有唔同囉...

不是有樣野可以講既係多左個bb.
你整個人既生活模式會有好大好大既轉變.(我諗養寵物就唔會)
究竟有冇野犧牲或者呢d叫唔叫犧牲.
就等你生左之後慢慢去領會啦.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:1a1ad32348="Jeffrey & Shirley"][quote:1a1ad32348="hales"][quote:1a1ad32348="Jeffrey & Shirley"]你最後就 list 左個 main point,每個人的能力、精神、時間都吾一樣,其實好難介定有無盡力,外人只見到你放棄左隻小動物,離棄左佢。 :dead:
咁樣就好似父母不要自己的子女,放左係孤兒院。 :dead:
[quote:1a1ad32348="hales"]我結論就係....
3. 但如果去到咁極端既情況 你無能力 無精神 無時間 真係盡哂你所有既能力都無辦法解決既話 選擇re-home對你或者係你既寵物來講都係好事 佢跟住你亦唔會有安樂日子 你帶住佢全世界都辛苦 無辦法之下 咁係
唯一一個解脫既方法 但請幫佢地搵一個好主人 唔好求奇丟出街 或者係
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!! [/quote][/quote]

所以我既重點就係 你自問有無盡過你既能力囉......
呢o的野唔係做俾人睇 唔係做俾你既朋友 親人睇 當然每個人既能力都唔同
你估你打機升Level 咩???呢o的野要睇你自己點為之盡力喇....
人在做天在看 唔通你放棄隻貓狗 我去淋你紅油咩???
當你無盡過力 日後發現你以前既寵物因為你唔要佢而生活變得更差
唔開心既只會係你自己 唔係你身邊既朋友同親友....明未? :em14:[/quote]
不過咁!就當真的盡晒力造晒所有補救功夫,並不代表離開之後佢會幸福,亦有機會比你見到佢慘的一面,逃避不了。始終都是離棄了,心是不安的。反而我覺得 Tomato 同 Jessica 會比較解脫一點,遲些先要小朋友。

而且未盡力的人,我覺得他們並沒有資格說開心。

不過會盡力,而又盡左力的人,我又覺得他們並一定會開心。

正是我喜歡小動物,我就連這可能令大家會傷心的情況亦不想發生,決定不養,因為我覺得自己小朋友需要我多些,因為我吾理佢邊理佢。[/quote]

查實我有時真係好難明白你想講既野..... :em05:
點解遲些先要小朋友會係比較解脫?  真係R爆頭都R唔到o的乜野出黎... :em05:
更加莫明奇妙既地方係 乜我有講過話絕對唔會生小朋友咩??? (繼續R頭.... :em05: )
乜Tomato同jessica有講過話如果生小朋友又會唔要寵物咩??
其實解脫o的乜野???
阿~阿茄 jessica你地知唔知自己解脫左o的乜野??? :?:

肥仔~不如你都係講野講得深入o的清楚o的比較好...... :
一陣又關起來會變左收監.......... :em05:

我唔係游說你養小動物.......
生老病死本來就係每個物種都會出現既事 你可以避免唔去面對咩??
即使係小朋友都係一樣 有邊個可以保証自己個小朋友可以係你有生之年
都係你身邊? 呢o的唔係咒人地個小朋友既說話 呢o的係現實.....
無人可以保証自己個小朋友100%唔會有意外 疾病而離開...
再者到你自己唔係度果時呢? 同樣都係張個傷痛交俾你既下一代
你傷感得幾多丫...小朋友佢有事你又唔開心 萬一學壞你又唔開心

只能講 唔開心係一定會 但傷痛時間長短同程度 呢樣野好睇你自己睇得化唔化..
如果連寵物既離開都會無勇氣去面對的話 咁更加唔好生小朋友喇
萬一大吉利是講句佢有乜事既話 對你既衝擊會更大~~
一個人樣樣野都睇唔化既 真係好易有精神病咖.........=.=

[quote:f5ac33818b="hales"][quote:f5ac33818b="Jeffrey & Shirley"][quote:f5ac33818b="hales"][quote:f5ac33818b="Jeffrey & Shirley"]你最後就 list 左個 main point,每個人的能力、精神、時間都吾一樣,其實好難介定有無盡力,外人只見到你放棄左隻小動物,離棄左佢。 :dead:
咁樣就好似父母不要自己的子女,放左係孤兒院。 :dead:
[quote:f5ac33818b="hales"]我結論就係....
3. 但如果去到咁極端既情況 你無能力 無精神 無時間 真係盡哂你所有既能力都無辦法解決既話 選擇re-home對你或者係你既寵物來講都係好事 佢跟住你亦唔會有安樂日子 你帶住佢全世界都辛苦 無辦法之下 咁係
唯一一個解脫既方法 但請幫佢地搵一個好主人 唔好求奇丟出街 或者係
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!! [/quote][/quote]

所以我既重點就係 你自問有無盡過你既能力囉......
呢o的野唔係做俾人睇 唔係做俾你既朋友 親人睇 當然每個人既能力都唔同
你估你打機升Level 咩???呢o的野要睇你自己點為之盡力喇....
人在做天在看 唔通你放棄隻貓狗 我去淋你紅油咩???
當你無盡過力 日後發現你以前既寵物因為你唔要佢而生活變得更差
唔開心既只會係你自己 唔係你身邊既朋友同親友....明未? :em14:[/quote]
不過咁!就當真的盡晒力造晒所有補救功夫,並不代表離開之後佢會幸福,亦有機會比你見到佢慘的一面,逃避不了。始終都是離棄了,心是不安的。反而我覺得 Tomato 同 Jessica 會比較解脫一點,遲些先要小朋友。

而且未盡力的人,我覺得他們並沒有資格說開心。

不過會盡力,而又盡左力的人,我又覺得他們並一定會開心。

正是我喜歡小動物,我就連這可能令大家會傷心的情況亦不想發生,決定不養,因為我覺得自己小朋友需要我多些,因為我吾理佢邊理佢。[/quote]

查實我有時真係好難明白你想講既野..... :em05:
點解遲些先要小朋友會係比較解脫?  真係R爆頭都R唔到o的乜野出黎... :em05:
更加莫明奇妙既地方係 乜我有講過話絕對唔會生小朋友咩??? (繼續R頭.... :em05: )
乜Tomato同jessica有講過話如果生小朋友又會唔要寵物咩??
其實解脫o的乜野???
阿~阿茄 jessica你地知唔知自己解脫左o的乜野??? :?:

肥仔~不如你都係講野講得深入o的清楚o的比較好...... :
一陣又關起來會變左收監.......... :em05:

我唔係游說你養小動物.......
生老病死本來就係每個物種都會出現既事 你可以避免唔去面對咩??
即使係小朋友都係一樣 有邊個可以保証自己個小朋友可以係你有生之年
都係你身邊? 呢o的唔係咒人地個小朋友既說話 呢o的係現實.....
無人可以保証自己個小朋友100%唔會有意外 疾病而離開...
再者到你自己唔係度果時呢? 同樣都係張個傷痛交俾你既下一代
你傷感得幾多丫...小朋友佢有事你又唔開心 萬一學壞你又唔開心

只能講 唔開心係一定會 但傷痛時間長短同程度 呢樣野好睇你自己睇得化唔化..
如果連寵物既離開都會無勇氣去面對的話 咁更加唔好生小朋友喇
萬一大吉利是講句佢有乜事既話 對你既衝擊會更大~~
一個人樣樣野都睇唔化既 真係好易有精神病咖.........=.=[/quote]

其實我係唔明架.... 就係因為一D 都唔明. 唔知點答咀羅. :!:

開始養貓時 我無諗過會生BB.
養左貓後 想過 如果生 會有咩結果. 可能當時未係好熟習點養 個人又緊張佢病呀 佢食唔肥呀等等....
養左成年貓 我可以話比你地知 貓對我既生活上的影響係接近零.

所以 有時見到咁多人都生BB  開始有諗下 有自已既仔女係咪會好D?

呢個時候 我就諗下貓會唔會係一個影響?

諗左好耐 我可以話 我而家既情況係完全有時間可以接受一個新生命.

我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
而我...暫時唔想有咁既負擔. 我每星期有3-4晚做瑜伽 然後下個月開始 重要抽一日同BURNS 去學跳舞 星期六日 又要去影相 晚上又要玩1-2小時Online game 先安樂然後重要每個月看一本長篇小說 每星期又要抽一日去媽咪到慰問下.... 呢d 都係我唔想放棄既野.

但係 如果有一日 我咁"好彩" 在沒有人為的意外下有左bb. 以上既所有活動都會全部取消. 我亦會修心養性做個好媽咪. 但仍唔會覺得呢d 叫"放棄" . 這只是另一個生活的開始.

不過算啦 佢都未養過呢d  唔會明架啦
===

[quote:d35284a6fe="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
而我...暫時唔想有咁既負擔. 我每星期有3-4晚做瑜伽 然後下個月開始 重要抽一日同BURNS 去學跳舞 星期六日 又要去影相 晚上又要玩1-2小時Online game 先安樂然後重要每個月看一本長篇小說 每星期又要抽一日去媽咪到慰問下.... 呢d 都係我唔想放棄既野.
[/quote]

安排得好重可以有少少剩既.
好似我依家每星期重可以安排到會所跑步做gym.

影相可以同bb一齊去(不過去唔得遠除非自己有車啦).
同bb一齊去探媽媽.
不過你講果d大部份都唔得架喇...

期實bb大過左都可以回復番.
(我諗亦會去試因為小孩又唔一定鍾意姐)
可以同小孩一齊去打波一齊去游水.
一齊整蛋糕 一齊做瑜伽 一齊去旅行 一齊打機.....
一定會好開心....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:15ab197b70="Billy"][quote:15ab197b70="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
[/quote]

安排得好重可以有少少剩既.
好似我依家每星期重可以安排到會所跑步做gym.

影相可以同bb一齊去(不過去唔得遠除非自己有車啦).
同bb一齊去探媽媽.
不過你講果d大部份都唔得架喇...

期實bb大過左都可以回復番.
(我諗亦會去試因為小孩又唔一定鍾意姐)
可以同小孩一齊去打波一齊去游水.
一齊整蛋糕 一齊做瑜伽 一齊去旅行 一齊打機.....
一定會好開心.... [/quote]

係呀~ 咪就係幾年後羅.  :em05:
而家有老公一齊去做瑜伽 一齊去旅行 一齊打機 一齊跳舞都好開心啦  
就係因為而家都好開心. 唔想去改變.
===

我都係冇諗住咁快生小朋友先養亞仔
亦冇可否認 有亞仔之後我地成家人的關係好左好多 特別係我同亞志亞媽
但覺得狗同貓好唔同 黏身好多 唔識獨立
我真係當佢係仔咁養 ga 我地已經好小去街
通常點都要一個人留嚮屋企陪亞仔 去街食飯都盡早返屋企
如果可以帶埋亞仔去朋友的 gathering 就一定帶
要做運動我地就盡量做 d 可以帶埋亞仔去 好似行山同游水
總之咩都預亞仔 你知啦 佢身形都唔細 ga  :
有時我都會埋怨自己做咩養狗失去私人時間 但冇亞仔 我同佢亞媽的關係一定冇改善lor 起碼而家有個共同話題
我知我冇能力去 take care 小朋友 所以我唔會生住
我一定要好好考慮過先去生bb 人地的 bb 咁可愛 玩住人地果 d 先 lor  :mrgreen:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:9fd939a498="diedsee"]我都係冇諗住咁快生小朋友先養亞仔
亦冇可否認 有亞仔之後我地成家人的關係好左好多 特別係我同亞志亞媽
但覺得狗同貓好唔同 黏身好多 唔識獨立
我真係當佢係仔咁養 ga 我地已經好小去街
通常點都要一個人留嚮屋企陪亞仔 去街食飯都盡早返屋企
如果可以帶埋亞仔去朋友的 gathering 就一定帶
要做運動我地就盡量做 d 可以帶埋亞仔去 好似行山同游水
總之咩都預亞仔 你知啦 佢身形都唔細 ga  :
有時我都會埋怨自己做咩養狗失去私人時間 但冇亞仔 我同佢亞媽的關係一定冇改善lor 起碼而家有個共同話題
我知我冇能力去 take care 小朋友 所以我唔會生住
我一定要好好考慮過先去生bb 人地的 bb 咁可愛 玩住人地果 d 先 lor  :mrgreen:[/quote]

茶實你結左婚未架?
===