藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:38cb5330ce="Jess&Burns"][quote:38cb5330ce="grassman"][quote:38cb5330ce="Billy"][quote:38cb5330ce="Jess&Burns"]

不過個討論其實無結果.  :mrgreen:[/quote]

每個人觀點同立場都唔同.
無結果都係好正常.[/quote]

大家齋吹水,緊係無結果喇,Hales、Jess、Tomato、Diesee,每人生一個,讓問題有個定論。我保證,之後你們就是權威,無人夠你講! :mrgreen:[/quote]

我都覺得係~ 不過我唔生住了~
不過教得好定教得唔好 唔係一兩年可以睇到喎~[/quote]
因住有意外呀! :
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:9bcac1e478="Robert"][quote:9bcac1e478="Jess&Burns"][quote:9bcac1e478="grassman"][quote:9bcac1e478="Billy"][quote:9bcac1e478="Jess&Burns"]

不過個討論其實無結果.  :mrgreen:[/quote]

大家齋吹水,緊係無結果喇,Hales、Jess、Tomato、Diesee,每人生一個,讓問題有個定論。我保證,之後你們就是權威,無人夠你講! :mrgreen:[/quote]

我都覺得係~ 不過我唔生住了~
不過教得好定教得唔好 唔係一兩年可以睇到喎~[/quote]
因住有意外呀! :[/quote]

你真係信有意外呀? 唔好咁天真啦.
人為意外就有!
咁多意外 香港出生率就唔會咁低啦~
===

[quote:f89deb51a1="Robert"][quote:f89deb51a1="Billy"][quote:f89deb51a1="Jess&Burns"]

你又話哩排公司好忙,點解成日 on-line 呀? :x[/quote]
而家 D 人咁惡0既! :shock:

[quote:1e17a81b03="Jess&Burns"]
人為意外就有!
咁多意外 香港出生率就唔會咁低啦~[/quote]
妳唔好o下o下都話人地 Naive 啦!講笑之嗎! :mrgreen:

[quote:2eae0ba59e="Jeffrey & Shirley"][quote:2eae0ba59e="Robert"][quote:2eae0ba59e="Billy"][quote:2eae0ba59e="Jess&Burns"]

你又話哩排公司好忙,點解成日 on-line 呀? :x[/quote]
而家 D 人咁惡0既! :shock:[/quote]
咁佢既簽名檔係咁寫嗯嗎! :!:

[quote:b74457f832="Robert"][quote:b74457f832="Jeffrey & Shirley"][quote:b74457f832="Robert"][quote:b74457f832="Billy"][quote:b74457f832="Jess&Burns"]

咁佢既簽名檔係咁寫嗯嗎! :!:[/quote]
咁!和事老乜你又咁得閑呀! :

[quote:927f39fd71="Jeffrey & Shirley"][quote:927f39fd71="Robert"][quote:927f39fd71="Jeffrey & Shirley"][quote:927f39fd71="Robert"][quote:927f39fd71="Billy"][quote:927f39fd71="Jess&Burns"]

咁佢既簽名檔係咁寫嗯嗎! :!:[/quote]
咁!和事老乜你又咁得閑呀! :[/quote]
個地盤差唔多起貨,所以冇乜野要o係出面跟囉!我而家重同步做緊報告嫁,唔好話我偷懶呀! :mrgreen:

我結論就係....
1. 係你養之前 你應該諗清楚自己既打算 會唔會生小朋友 如果生小朋友
之後你會點樣去同時處理好小朋友同寵物 如果你跟本無信心 或者係打算
短期之內就會生小朋友 我覺得你最好就唔好養喇 係未養寵物之前
不論你選擇唔養寵物 或是唔生小朋友 態度都是正確!

2. 如果你選擇得養 你就有責任盡你既能力同佢終老.

3. 但如果去到咁極端既情況 你無能力 無精神 無時間 真係盡哂你所有既能力
都無辦法解決既話 選擇re-home對你或者係你既寵物來講都係好事

佢跟住你亦唔會有安樂日子 你帶住佢全世界都辛苦 無辦法之下 咁係
唯一一個解脫既方法 但請幫佢地搵一個好主人 唔好求奇丟出街 或者係
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!!

4. 我無反對過自既個親生骨肉既重要性 但並不代表寵物永遠都是受害者
為左隻貓狗 連自己個仔/女都唔要 咁係完全唔make sence既行為 完全
唔理智! 係無辦法之下同佢re-home 咁對大家都係好事

5. 我只係覺得對某o的人好反感 例如跟本無諗過去解決 沒有盡自己既能力
甚至跟本無事發生過 有左BB就第一時間棄養. 或者明明自己有能力 但唔想洗錢
或者完全唔去搵志願團體幫手 佢有病 就由得佢死. 請記住 佢曾經係你最
疼錫既小生命 係佢既世界就只有你一個主人 你放棄佢 等於要佢放棄自己
既一切 你咁做 請撫心自問一下 你有無盡自己既能力去對待佢去解決個問題?
你對唔對得住你自己個良心!!!??

[quote:5a271704a5="Robert"][quote:5a271704a5="Jess&Burns"]
人為意外就有!
妳唔好o下o下都話人地 Naive 啦!講笑之嗎! :mrgreen:[/quote]

Naive 唔係解膚淺咩? 董叔叔教既~
===

[quote:f4983263a5="Jess&Burns"][quote:f4983263a5="Robert"][quote:f4983263a5="Jess&Burns"]
人為意外就有!
妳唔好o下o下都話人地 Naive 啦!講笑之嗎! :mrgreen:[/quote]

Naive 唔係解膚淺咩? 董叔叔教既~[/quote]

好似係江主席用先架喎..
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]