藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Patrick Cherry
打印 上一主題 下一主題

銀行按揭 [複製鏈接]

我地決定左.

中國銀行.
Hibor + 0.8  ( Ceiling P+2.75%  現時的P = 8 )
Rebat : 0.2% + $880
鎖1年 還錢.
鎖2年不能轉銀行.
===

[quote:60ca641c24="wychan"][quote:60ca641c24="atrick & Cherry"][quote:60ca641c24="H&H"][quote:60ca641c24="milk"][quote:60ca641c24="H&H"][quote:60ca641c24="milk"][quote:60ca641c24="H&H"]唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???[/quote]我隻ok無問題喎![/quote]我有2隻CD 2 隻都唔得[/quote]要借我隻CD試o下嗎?要就聽晚提我俾妳啦!

另外...我倆公婆已達一致方向選擇傳統式的[全期P-3(鎖2年)包律師費]
若有0.5%以上 rebate 就可能會轉鈦(我應該有妄想症 :em18: )。[/quote]我同你地一樣都係揀呢個 :mrgreen:[/quote]

計落都系尼個正d :mrgreen:[/quote]

點解 :?:  :?:[/quote]都係有存款向手 儲錢能力大既業主用homesmart係岩d 咁即係我~~~~唔係呢類業主lor  :em06:
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:f280b05da2="Jess&Burns"]我地決定左.

中國銀行.
Hibor + 0.8  ( Ceiling P-2.75%  現時的P = 8 )
鎖1年 還錢.
鎖2年不能轉銀行.[/quote]你呢個plan其實我都有諗過 但係boc 上次減p之後唔係將個ceiling 調高番 只有 p-2.5?? 仲有 我上次個plan 係 hibor +0.6 or 0.7
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:dea5f0f87a="H&H"][quote:dea5f0f87a="Jess&Burns"]我地決定左.

中國銀行.
Hibor + 0.8  ( Ceiling P-2.75%  現時的P = 8 )
鎖1年 還錢.
鎖2年不能轉銀行.[/quote]你呢個plan其實我都有諗過 但係boc 上次減p之後唔係將個ceiling 調高番 只有 p-2.5?? 仲有 我上次個plan 係 hibor +0.6 or 0.7[/quote]

無错 而家已經調高番p-2.5 啦. 但個sales 話可以幫我地keep p-2.75..
個plan 已經申請緊 試緊可唔可以hibor + 0.6.  
但我老公話多數都會係hibor +0.7 or 0.8
===

[quote:8be8037754="H&H"][quote:8be8037754="Jess&Burns"]我地決定左.

中國銀行.
鎖1年 還錢.
鎖2年不能轉銀行.[/quote]你呢個plan其實我都有諗過 但係boc 上次減p之後唔係將個ceiling 調高番 只有 p-2.5?? 仲有 我上次個plan 係 hibor +0.6 or 0.7[/quote]
根據二零零六年八月三號既中國銀行按揭資料如下︰
貸款50萬以上,首2年P-3.1%,之後P-2.8%。全期同業拆息+0.7%,上限為P-2.75%,現金回贈0.3%,以上計劃罰息期3年,火險全期8折;供款期間信用卡免年費
其他資料︰ http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?p=106706#106706
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

Hello 你地諗成點呀? 有冇人已經同Citibank confirm咗啦?  請問最遲要幾時覆呀?

Thanks!

Cel

請問CitiBank 的Plan 會否接受客戶做9成半按揭?
Thank you!

[quote:33b0eaa45b="cliff"]剛剛收到 BoC 的電話 告訴我減息的申請已經整理好:

Current rate: P-2.625 (我估大家都是差不多)
Applied rate: P-2.9 (全期)

BoC reply
New rate: P-2.8 (全期)
現金回贈: 0.4%

全部還款 - 罰息期兩年:
第一年) 罰1% 及 現金回贈;
第二年) 只罰現金回贈

部分還款 - 罰息期一年:
第一年) 罰部分還款金額之1%

大家覺得怎樣 可否給予意見呢 ??[/quote]

剛剛又收到 BoC 的電話,我的修正申請已經批准了,修正條款如下:

BoC reply

全部還款 - 罰息期半年:
首半年) 罰1%

部分還款:
沒有

* 將會在29/08生效,剛剛可以追到月尾  
大眼

[quote:1f56588db7="cliff"][quote:1f56588db7="cliff"]剛剛收到 BoC 的電話 告訴我減息的申請已經整理好:

Current rate: P-2.625 (我估大家都是差不多)
Applied rate: P-2.9 (全期)

BoC reply
現金回贈: 0.4%

全部還款 - 罰息期兩年:
第一年) 罰1% 及 現金回贈;
第二年) 只罰現金回贈

部分還款 - 罰息期一年:
第一年) 罰部分還款金額之1%

大家覺得怎樣 可否給予意見呢 ??[/quote]

剛剛又收到 BoC 的電話,我的修正申請已經批准了,修正條款如下:

BoC reply

全部還款 - 罰息期半年:
首半年) 罰1%

部分還款:
沒有

* 將會在29/08生效,剛剛可以追到月尾  [/quote]

你要求修正 佢又肯受理 算唔錯服務態度
可以叫佢修正到 P-2.9 or P-3 就仲好  :

我試過了,無回音,並態度十分不好...對於轉按,我現在有點兒怕怕,好像要求人似的。
:dead:
Cliff,你本來的rate是什麼呢? :wink: