藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Emil and Jeff
打印 上一主題 下一主題

太可惡! 決定要投訴88F路線 [複製鏈接]

其實而家業委會在每座架大堂都設有信箱 我真系唔明白點解有意見你地唔去透過現有架機制同正確程序發表你地對屋苑架意見或投訴 :?:
不過如果你地有嘜嘢想講 請你地於3月4日去開會時再次發表...
謝謝!! :mrgreen:
我地2公婆巳經過咗第11個思愛架年頭喇 :em21: 祝願rc所有有情人或兩公婆開開心心 永遠恩恩愛愛 :em19: :o :wink: :em12: :D :) :face13: :em04: :mrgreen:

[quote:aee11a66a2="saga"] RC 真係太似一個大 family
有反對聲音而且語帶挑釁時 反對者好易就會俾人群起而攻之

我家人俾人話 有時明知我家人錯
但對方唔禮貌 我都一定護我屋企人先

但俾人圍既 好多時並非意見 或者訴求本身
而係語言

"投票選一個更合適既人去代表我 幫我反映"
"我想88F 經我居企"
"saga 想做有錢人" ...
etc etc
都係意見 訴求 無話o岩定錯既...

這世上既一切稱之為無常 沒有所謂絕對正義或絕對邪惡的東西
就我所見的 saga 是邪惡的  :zdevil:

一人少句
唔係少句意見 係少句爭吵[/quote]

Saga... 你係咪都覺得我們一群較熟的人正在群攻一些所謂反對的聲音?
連你都咁覺得?

我還以為自已很直 只是想到什麼說什麼.
我唔知其他網友是否這樣想.. 出言幫忙自已人..
對我而言.  even 你們的言論沒有show 到任何名字  相信我都係會咁講... 我絶對唔係因為偏幫某些人才會出言.

我只係說出我認為對的事....
===

大家唔好咁敏感啦!

所謂死黨都會鬧大交,斬"奔"刀都會遇扭紋柴,只要大家都對事唔對人,講道理,唔好人身攻擊!  咁咪好囉!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:2bf9781639="Jess&Burns"]
Saga... 你係咪都覺得我們一群較熟的人正在群攻一些所謂反對的聲音?
連你都咁覺得?

對我而言.  even 你們的言論沒有show 到任何名字  相信我都係會咁講... 我絶對唔係因為偏幫某些人才會出言.

我只係說出我認為對的事....[/quote]

我星期六晚睇「富貴險中求」
有個參賽者講: It doesn't matter what you say but it is the way you said it. I have no interest in what you say but i do have an issue in how you say it.

你只係講出你認為岩既事無問題.
問題係你點講同用咩語氣講.  :detective

jess 就單睇你呢個 post 我睇到你第一句 "Saga... 你係咪都覺得我們一群較熟的人正在群攻一些所謂反對的聲音?
連你都咁覺得?"
我既第一個感覺就係: 你好似質問 saga 咁.
我當然知你唔係 只係俾其他人 我唔知佢地會唔會係呢 d 咁既對話過程誤會左你.
當然 你可能會覺得因為同 saga 有關 所以我先咁 react. 但其實 無論對象係邊個 我都會有咁既感覺. 因為呢 d 感覺 已經唔係第一次.

講說話係要技巧既.... 我講野都無乜技巧 但我覺得 唔係直就係好.  :poor:

如果要客觀分柝的話
一定要忘記/不去想像...文寫內所用的語調 忘記某人和某人的關係/好友度..
只看論點所表達的意思...雖然有時候會在論點中找不出意思來.. :
不過唔緊要~只要自己所說的內容都是圍繞一件事情來說明的話
討論縱然幾咁激烈都好 off-topic後一樣係好朋友好鄰居:
雖然有時自己的用詞內容或語氣有點兒太強硬了
還是來一個早乙女流奧義之必殺絕技~~猛虎~落地勢~ :em14:

[quote:e4c75855e6="hales"]如果要客觀分柝的話
一定要忘記/不去想像...文寫內所用的語調 忘記某人和某人的關係/好友度..
只看論點所表達的意思...雖然有時候會在論點中找不出意思來.. :
不過唔緊要~只要自己所說的內容都是圍繞一件事情來說明的話
討論縱然幾咁激烈都好 off-topic後一樣係好朋友好鄰居:
雖然有時自己的用詞內容或語氣有點兒太強硬了
還是來一個早乙女流奧義之必殺絕技~~猛虎~落地勢~ :em14:[/quote]

:yeah:  :yeah:  :yeah:  呢個好呀~  :yeah:  :yeah:  :yeah:

[quote:e2789233cd="Jess&Burns"]

連你都咁覺得?

唔知你仲記唔記得早排你對 '自私' 的定義係咩?
雖然你已改了個簽名檔 但你的態度 語氣及用詞依舊. 並口口聲聲話自己只為了大眾福利 其實只係因為咁岩 你的意願同大部份人一樣罷了.
並不見得你想得到大眾共識 只見你想用群眾壓力去消滅反對的聲音. 單單打打 毫不光明磊落.

岩聽就聽 唔岩聽就算啦.  :em18:

[quote:85ab8d992b="dick&queenie"][quote:85ab8d992b="Ice"]曾幾何時 saga 同 dick 少都係意見相左既時候 就某一個問題 我同 saga 都唔同意 dick 少既言論. 但最後 都無影響到我地同 dick 少既友好丫![/quote]

係咩事呀?死啦,我D老人痴呆越來越嚴重 :em06:[/quote]

aiya........... 一直 miss 左呢個咁重要既 post 添  h:
不過 dick 少 過去讓它過去~~~~~~~~~~
由佢啦  :

ICE,吾得架,我要幫我老公恢復記憶,免得佢病情愈嚟愈嚴重。你當做吓好心啦

Q. :em14:
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:5c91448839="patty&jimmy"][quote:5c91448839="Jess&Burns"]

連你都咁覺得?

唔知你仲記唔記得早排你對 '自私' 的定義係咩?
雖然你已改了個簽名檔 但你的態度 語氣及用詞依舊. 並口口聲聲話自己只為了大眾福利 其實只係因為咁岩 你的意願同大部份人一樣罷了.
並不見得你想得到大眾共識 只見你想用群眾壓力去消滅反對的聲音. 單單打打 毫不光明磊落.

岩聽就聽 唔岩聽就算啦.  :em18:[/quote]

意願同大部份人一樣
這不是他的錯呢~

岩聽就聽 唔岩聽就算啦
又咁小朋友喇~~

大家爭辯只要對事 爭辯時不要人生攻擊 講理由 爭辯完又不會因不同己見而放o係心入面 咁咪 ok 囉~ 何況o係度打字真係好難表達到真正心情 既然係咁又何必放o係心呢~ 可能人地係真係無意o既呢~ 要真正了解別人 都唔會就咁o係呢度就可以啦~係咪? 我都唔知自己講乜~ 大家~ 繼續吹水啦~
見過鬼就唔怕黑啦~