藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Patrick Cherry
打印 上一主題 下一主題

銀行按揭 [複製鏈接]

另外發現左樣野 昨日homesmart 個假設 同傳統的對比呢 咪好似save左成萬蚊interest 其實係冇架 再睇真d Difference between P- and Homesmart 應該係: $940341 - $913465 = 26876 再減番你2 年比多左既 24000 (each month 1000) 實際係 save 左2876 only.

因為呢佢最尾個數係減左第 25其既供款 (即係唔應該count) 所以琴日冇睇真到 以為save左 萬幾蚊係錯架

以上都係base on 佢昨日比我地既example 推論出黎 條數係咪咁計我仲未求証到 唔知我有冇理解錯~~~我仲未計到佢條數~~又用唔到佢隻cd
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:c682fc94b5="H&H"]另外發現左樣野 昨日homesmart 個假設 同傳統的對比呢 咪好似save左成萬蚊interest 其實係冇架 再睇真d Difference between P- and Homesmart 應該係: $940341 - $913465 = 26876 再減番你2 年比多左既 24000 (each month 1000) 實際係 save 左2876 only.

因為呢佢最尾個數係減左第 25其既供款 (即係唔應該count) 所以琴日冇睇真到 以為save左 萬幾蚊係錯架

以上都係base on 佢昨日比我地既example 推論出黎 條數係咪咁計我仲未求証到 唔知我有冇理解錯~~~我仲未計到佢條數~~又用唔到佢隻cd[/quote]

想joint homesmart 既鄰居既幸福靠哂妳啦!繼續努力,加油! :em11:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:cfca6dbb4f="Cal & Cel"]我都ok wor!

Cel[/quote]

sorry 呀 原來我屋企得 但公司唔得!!

Cel

其實我覺得homesmart主要係強調 "縮短年期" 從而save左後尾幾年既interest long term 黎講都係真係save 所以佢地個圖表條curve 都係越後年期先越大變化 只要你有savings 仲要越多越好0個隻 一開始save 既其實真係好少好少 以佢講既$1000計 每個月只係save 左 around $4.5 interest

講就好似save左 2800 for 2 years 其實都唔肯定係咪真係 save左 因為homesmart 頭個月只係count 左半個月interest 果度都已經二千幾啦 其實果每個月多$1000 per 2 years 所save既只係一百幾十架咋 所以save 到既只係後尾個幾年一開頭係冇乜save.....$1000真係唔多 都係越有錢越so

如果大家而家重有興趣响citibank做佢offer架按揭 可以pm我問我攞form去apply 我收到信息後會直接入落你地信箱 :mrgreen:
我地2公婆巳經過咗第11個思愛架年頭喇 :em21: 祝願rc所有有情人或兩公婆開開心心 永遠恩恩愛愛 :em19: :o :wink: :em12: :D :) :face13: :em04: :mrgreen:

[quote:b34d4bd7e4="H&H"][quote:b34d4bd7e4="milk"][quote:b34d4bd7e4="H&H"]唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???[/quote]我隻ok無問題喎![/quote]我有2隻CD 2 隻都唔得[/quote]要借我隻CD試o下嗎?要就聽晚提我俾妳啦!

另外...我倆公婆已達一致方向選擇傳統式的[全期P-3(鎖2年)包律師費]
若有0.5%以上 rebate 就可能會轉鈦(我應該有妄想症 :em18: )。
:em09:

[quote:2208b3fbf5="milk"][quote:2208b3fbf5="H&H"][quote:2208b3fbf5="milk"][quote:2208b3fbf5="H&H"]唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???[/quote]我隻ok無問題喎![/quote]我有2隻CD 2 隻都唔得[/quote]要借我隻CD試o下嗎?要就聽晚提我俾妳啦!

另外...我倆公婆已達一致方向選擇傳統式的[全期P-3(鎖2年)包律師費]
若有0.5%以上 rebate 就可能會轉鈦(我應該有妄想症 :em18: )。[/quote]我同你地一樣都係揀呢個 :mrgreen:

[quote:8445c42741="H&H"][quote:8445c42741="milk"][quote:8445c42741="H&H"][quote:8445c42741="milk"][quote:8445c42741="H&H"]唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???[/quote]我隻ok無問題喎![/quote]我有2隻CD 2 隻都唔得[/quote]要借我隻CD試o下嗎?要就聽晚提我俾妳啦!

若有0.5%以上 rebate 就可能會轉鈦(我應該有妄想症 :em18: )。[/quote]我同你地一樣都係揀呢個 :mrgreen:[/quote]

計落都系尼個正d :mrgreen:
我地2公婆巳經過咗第11個思愛架年頭喇 :em21: 祝願rc所有有情人或兩公婆開開心心 永遠恩恩愛愛 :em19: :o :wink: :em12: :D :) :face13: :em04: :mrgreen:

[quote:43c5423023="atrick & Cherry"][quote:43c5423023="H&H"][quote:43c5423023="milk"][quote:43c5423023="H&H"][quote:43c5423023="milk"][quote:43c5423023="H&H"]唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???[/quote]我隻ok無問題喎![/quote]我有2隻CD 2 隻都唔得[/quote]要借我隻CD試o下嗎?要就聽晚提我俾妳啦!

若有0.5%以上 rebate 就可能會轉鈦(我應該有妄想症 :em18: )。[/quote]我同你地一樣都係揀呢個 :mrgreen:[/quote]

計落都系尼個正d :mrgreen:[/quote]

點解 :?:  :?:
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:2ea11ab200="wychan"][quote:2ea11ab200="atrick & Cherry"]
計落都系尼個正d :mrgreen:[/quote]

點解 :?:  :?:[/quote]

可能係因為以下既原因︰

[quote:2ea11ab200="H&H"]另外發現左樣野 昨日homesmart 個假設 同傳統的對比呢 咪好似save左成萬蚊interest 其實係冇架 再睇真d Difference between P- and Homesmart 應該係: $940341 - $913465 = 26876 再減番你2 年比多左既 24000 (each month 1000) 實際係 save 左2876 only.

以上都係base on 佢昨日比我地既example 推論出黎 條數係咪咁計我仲未求証到 唔知我有冇理解錯~~~我仲未計到佢條數~~又用唔到佢隻cd[/quote]
[quote:2ea11ab200="H&H"]其實我覺得homesmart主要係強調 "縮短年期" 從而save左後尾幾年既interest long term 黎講都係真係save 所以佢地個圖表條curve 都係越後年期先越大變化 只要你有savings 仲要越多越好0個隻 一開始save 既其實真係好少好少 以佢講既$1000計 每個月只係save 左 around $4.5 interest

講就好似save左 2800 for 2 years 其實都唔肯定係咪真係 save左 因為homesmart 頭個月只係count 左半個月interest 果度都已經二千幾啦 其實果每個月多$1000 per 2 years 所save既只係一百幾十架咋 所以save 到既只係後尾個幾年一開頭係冇乜save.....$1000真係唔多 都係越有錢越so[/quote]
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil: