藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:8c2a44301d="Jess&Burns"]
下... d 比喻都係得談笑. 應該唔會傷感情啦~  ops:
我就無喇 其他人就唔知.[/quote]
妳就緊係感覺唔會,但係都要諗o下其他人既感受,係咪! :mrgreen:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:0de9bb2ac7="Billy"][quote:0de9bb2ac7="hales"]
咁呢樣睇你自己點處理喇
當你有兩個小朋友的話同樣問題亦會發生係你身上囉...[/quote]

除非係孖貽架姐.
如果唔係大既都要就?個細架啦.
細佬/細妹黎加麻.[/quote]

你講下好喇~
我大細佬細個果時都唔鍾意細細佬啦~兩個一年都冇一百句對話=.=

[quote:23ad3b327d="Jeffrey & Shirley"][quote:23ad3b327d="Jess&Burns"][quote:23ad3b327d="Jeffrey & Shirley"]其實最終想講一句,養大一個小朋友是需要好多金錢、時間同心機。要從中再取出空閒時間是非常因難,要教好就更加負出更多。正因如此大人亦都要作出取捨,少左睇戲、少左旅行、少左去街、少左打機、少左影相、少左睇電視。每人都只得 24 小時,訓覺都可能受到影響既情形下,人會作出更深層0既取捨。
像生下孖女的 RC 鄰居,一家更要暫時搬離開 RC,到別處找人協助,這情況下萬一之前他們有養小動物。他們不夠人手下,甚有時間理會小動物呢?而且不是一、兩個月可以解決的事。

所以之前 Tomato 講得 ARM,佢話兩個都愛既情況下,最後決定不生小朋友,免得將來要取捨,我會讚成這樣。所以我喜歡小動物,不過我想比最好的給小朋友,所以我不養小動物。

家中有小朋友的網友,實在好明白小朋友需要幾多,而自己可以比幾多佢,吾係齋講對小朋友好。之前的例子係比多 D 不同既情況,等未有小朋友的鄰居考慮清楚,以免將來因為家中其他原因,而放棄小動物,皆因大家都未清楚有小朋友需要什麼。 :wink:[/quote]

係呀 又要大又要細.. 付出係更加多.
如果打算生 我都覺得最好唔好養住了. 以免到時諗埋一邊. 害多條生命.[/quote]
就是這樣喇! :em11:[/quote]
我都贊同! :em11:

[quote:1144b67a03="Jeffrey & Shirley"][quote:1144b67a03="Jess&Burns"][quote:1144b67a03="Jeffrey & Shirley"]其實最終想講一句,養大一個小朋友是需要好多金錢、時間同心機。要從中再取出空閒時間是非常因難,要教好就更加負出更多。正因如此大人亦都要作出取捨,少左睇戲、少左旅行、少左去街、少左打機、少左影相、少左睇電視。每人都只得 24 小時,訓覺都可能受到影響既情形下,人會作出更深層0既取捨。
像生下孖女的 RC 鄰居,一家更要暫時搬離開 RC,到別處找人協助,這情況下萬一之前他們有養小動物。他們不夠人手下,甚有時間理會小動物呢?而且不是一、兩個月可以解決的事。

所以之前 Tomato 講得 ARM,佢話兩個都愛既情況下,最後決定不生小朋友,免得將來要取捨,我會讚成這樣。所以我喜歡小動物,不過我想比最好的給小朋友,所以我不養小動物。

家中有小朋友的網友,實在好明白小朋友需要幾多,而自己可以比幾多佢,吾係齋講對小朋友好。之前的例子係比多 D 不同既情況,等未有小朋友的鄰居考慮清楚,以免將來因為家中其他原因,而放棄小動物,皆因大家都未清楚有小朋友需要什麼。 :wink:[/quote]

係呀 又要大又要細.. 付出係更加多.
如果打算生 我都覺得最好唔好養住了. 以免到時諗埋一邊. 害多條生命.[/quote]
就是這樣喇! :em11:[/quote]

其實一直都係咁諗 不過唔知點解講0下講0下 變左生bb同寵物ge決擇...哈哈~~
呢個寵物樂園終於有返d熱鬧 有9x幾個回應喎....哈哈~~ :yeah:

[quote:40a600492b="Tomato"]其實一直都係咁諗 不過唔知點解講0下講0下 變左生bb同寵物ge決擇...哈哈~~
呢個寵物樂園終於有返d熱鬧....哈哈~~ :yeah:[/quote]
妳話亞肥仔對妳幾好,幫妳搵左個咁好話題,近排真係少見有成接近一百個回覆! :

[quote:10318a6e6f="Robert"][quote:10318a6e6f="Jess&Burns"]
下... d 比喻都係得談笑. 應該唔會傷感情啦~  ops:
妳就緊係感覺唔會,但係都要諗o下其他人既感受,係咪! :mrgreen:[/quote]

我見你問咪答你law .  我polite ma  :mrgreen:
===

[quote:c6974a0182="Robert"][quote:c6974a0182="Tomato"]其實一直都係咁諗 不過唔知點解講0下講0下 變左生bb同寵物ge決擇...哈哈~~
呢個寵物樂園終於有返d熱鬧....哈哈~~ :yeah:[/quote]
妳話亞肥仔對妳幾好,幫妳搵左個咁好話題,近排真係少見有成接近一百個回覆! :[/quote]

我真係好感動 :face13: ......哈哈 :zdevil:
多謝晒各位ge討論....... :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

[quote:50f784a9af="hales"][quote:50f784a9af="Billy"][quote:50f784a9af="hales"]
咁呢樣睇你自己點處理喇
當你有兩個小朋友的話同樣問題亦會發生係你身上囉...[/quote]

除非係孖貽架姐.

你講下好喇~
我大細佬細個果時都唔鍾意細細佬啦~兩個一年都冇一百句對話=.=[/quote]
我角度係:兄弟姐妹無得簡,小動物可以之前簡養還是不養。
之前已養了小動物的,就睇每個人既造化喇!未必個個好似你地咁有恆心,而吾放棄佢地。 :wink: 大家努力啦!

[quote:80ed36a384="Jess&Burns"][quote:80ed36a384="Robert"][quote:80ed36a384="Jess&Burns"]
妳就緊係感覺唔會,但係都要諗o下其他人既感受,係咪! :mrgreen:[/quote]

我見你問咪答你law .  我polite ma  :mrgreen:[/quote]
唔,咁就乖啦! :mrgreen:

[quote:14acf50123="hales"][quote:14acf50123="Billy"][quote:14acf50123="hales"]
咁呢樣睇你自己點處理喇

除非係孖貽架姐.

你講下好喇~
我大細佬細個果時都唔鍾意細細佬啦~兩個一年都冇一百句對話=.=[/quote]

話時話 我細個果時都唔鐘意我阿妹. 覺得佢要同我分媽咪.

而家大個左. 就覺得有個妹分擔下都幾好 . :mrgreen:
===