藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Emil and Jeff
打印 上一主題 下一主題

太可惡! 決定要投訴88F路線 [複製鏈接]

[quote:5a44c229ce="dracula"][quote:5a44c229ce="Billy"][quote:5a44c229ce="dracula"]
燈神燈神~ 我有三個願望~
第一個... 我想 88F 轉哂用法拉你 F360  ~
第二個.... 我想 88F 請哂靚女做司機  ~
第三個......我今晚要返阿媽度飲湯~ 88F 兜埋啦唔該  ~
[/quote]

伯爵你應該重有第四個願望.
就係88f只可以單身女士同伯爵搭.
重要行三個鐘至可以返到rc果隻.
等伯爵多d機會識番個紅顏知己..... :[/quote]

:sweat: 唔好針對我好喎! 家陣單身有罪咩?  :face13:[/quote]

唔係針對你喎係題你唔好唔記得呢個願望姐.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

怪不得這網有900多位會員Y珛o表意見的來來去去都係個十數人啦有時見到的會員初時都會發表卞但漸漸發覺這處真糸有~礞p圈子feel你一句我一句其他人漸漸無興趣講不同意見咪得閒上來下便算聽下軸心會員幾時去邊個屋企食蛋糕....等等

如不合意聽.sorry!

我不嬲都好少參與呢 d 咁嚴肅既討論.
一黎自己唔識 唔想講多錯多
二黎自己唔係業主 唔係租客 只係得閒"痴"人屋住既人 唔係好想好似多多意見咁.

只係有時睇到 我發覺差唔多每一次有 d "不歡而散" 既情況都係有網友表達左 d 不滿既意見 而又話委員會做唔到野 做唔到 d 合網友期望 覺得"公平及合理"既野時 其他既網友就會開始一 d 比較激烈 (well 或者只係太長  h: ) 既討論.

係呢個時候 大家既態度就會強硬起黎......
到最後有人就開始拎其他人既 post 黎開玩笑 有 d 人就覺得呢個網既人攪小圈子....

我唔知道 個實情其實係咪係只係因為有 d 人明白到委員們做左 d 咩 了解到佢地既努力同苦況 而另一 d 無咁熟絡既朋友就唔知.
因此 有人提出不滿 不滿委員 有人就會為委員講說話... 結果係..... 不歡而散....
提出不滿既人唔再出聲出意見....
有時作為旁觀者 我先唔講每件事係邊個有理邊個無理 只係每次委員同朋友們講完一輪 (有時我都覺得有 d 過份...  h: )就話我地係接受意見既 但已經做左既野係令人感受唔到你地係有呢 d 誠意...
我唔係要幫住果 d 提出不滿既人 我都覺得佢地下下話委員們做唔到野都係唔岩. 因為我好明白做呢 d 位既苦況 真係經常會吃力不討好 (我覺得董特首都好慘架)

不過呢種情況都唔只一次喇.... 的確係一個問題黎架..... 咁樣的確會令一 d 持反對意見既人唔想出聲. 我都記得我地自己呢班朋友中 以前都已經有人話唔想參與 因為都係會失望收場....

希望各位唔好介意我咁講. 我都只係希望呢度可以和和諧諧 一團和氣 真係可以做到 d 野 幫到 rc.
    :em14:  :em14:  :em14:

sometimes it's kinda tone of manner......and especially when people are communicating by words only (just like in network scene)

be respectful and considerate
try not to push others to a dead end
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

我覺得呢 呢個網又唔係官方網、又唔係業委會official網站.......都係比個地方等d鄰居互相認識0下 吹0下水...所以如果有野真係忍唔到想投訴 大家記把握每次開會機會 多多出席 踴躍發言 利用直接方法發表意見!!!

[quote:07b709484b="Ice"]我不嬲都好少參與呢 d 咁嚴肅既討論.
一黎自己唔識 唔想講多錯多
二黎自己唔係業主 唔係租客 只係得閒"痴"人屋住既人 唔係好想好似多多意見咁.

只係有時睇到 我發覺差唔多每一次有 d "不歡而散" 既情況都係有網友表達左 d 不滿既意見 而又話委員會做唔到野 做唔到 d 合網友期望 覺得"公平及合理"既野時 其他既網友就會開始一 d 比較激烈 (well 或者只係太長  h: ) 既討論.

係呢個時候 大家既態度就會強硬起黎......
到最後有人就開始拎其他人既 post 黎開玩笑 有 d 人就覺得呢個網既人攪小圈子....

我唔知道 個實情其實係咪係只係因為有 d 人明白到委員們做左 d 咩 了解到佢地既努力同苦況 而另一 d 無咁熟絡既朋友就唔知.
因此 有人提出不滿 不滿委員 有人就會為委員講說話... 結果係..... 不歡而散....
提出不滿既人唔再出聲出意見....
有時作為旁觀者 我先唔講每件事係邊個有理邊個無理 只係每次委員同朋友們講完一輪 (有時我都覺得有 d 過份...  h: )就話我地係接受意見既 但已經做左既野係令人感受唔到你地係有呢 d 誠意...
我唔係要幫住果 d 提出不滿既人 我都覺得佢地下下話委員們做唔到野都係唔岩. 因為我好明白做呢 d 位既苦況 真係經常會吃力不討好 (我覺得董特首都好慘架)

不過呢種情況都唔只一次喇.... 的確係一個問題黎架..... 咁樣的確會令一 d 持反對意見既人唔想出聲. 我都記得我地自己呢班朋友中 以前都已經有人話唔想參與 因為都係會失望收場....

希望各位唔好介意我咁講. 我都只係希望呢度可以和和諧諧 一團和氣 真係可以做到 d 野 幫到 rc.
    :em14:  :em14:  :em14:[/quote]

其實批評人地既同時.
都要接受人地既批平.

如果發表的人的態度是.
我現在批平你地. "你地" 批評返我. 我就"走" 唔同你地"玩".

咁問題就似乎係發表的人太小氣.

我都同意 在網上的言論不能太過攻擊or 針對.
因為文字的表達 往往令人誤會. 所以我都會盡我的能力以溫和方法表達.

但"我的溫和方法表達" 可能對那些小氣的人來說 都依然是太激動了.

因為我已經" 盡了我的能力以溫和方法表達". 所以我覺得我沒有錯.
但依然被人說激進. 那.......我只會不發表了.

久而久之. 討論區. 便愈來愈少人發言的地方...

於是 我便會有一個疑問  :?:
到底一個好既討論區. 係應該任人討論.
還是只可以說一些別人喜歡的言論呢?
===

平心而論
其實現時 88F o既 路線對 RC 居民嚟講
並唔係最佳路線
但運輸處作以上路線更改時
所諮詢 o既 一定唔止 RC 居民
當中好有可能包括小巴營運商、管業處同區議會
所以路線安排並唔一定從 RC 居民出發.

而一以來我相信大家爭取 o既 都係:

1. 延長 88A 至 RC (方便社區聯繫)
2. 88F (或村巴) 直出青衣城

如果我冇理解錯誤
業策會成員正從呢方面向有關單位爭取
是嗎?

[quote:1b057050d5="Jess&Burns"]
其實批評人地既同時.
都要接受人地既批平.
絕對同意

如果發表的人的態度是.
我現在批平你地. "你地" 批評返我. 我就"走" 唔同你地"玩".

亦都同意
但問題係 如果係善意既 理性既批評 我覺得要接受 但用到開玩笑 挖苦 我都會唔想講落去... 正如 bikbark 講 要 respect 其他人 be considerate 呢樣先係重要既.

因為文字的表達 往往令人誤會. 所以我都會盡我的能力以溫和方法表達.

但"我的溫和方法表達" 可能對那些小氣的人來說 都依然是太激動了.

因為我已經" 盡了我的能力以溫和方法表達". 所以我覺得我沒有錯.

久而久之 呢度就俾人話係小圈子...

還是只可以說一些別人喜歡的言論呢?[/quote]
我個人認為 一個好既討論區 係可以容納唔同既聲音. 同時每一個人都以理性 尊重他人既態度去發表意見. 同埋大家千祈唔好有敵對既感覺同想法.
曾幾何時 saga 同 dick 少都係意見相左既時候 就某一個問題 我同 saga 都唔同意 dick 少既言論. 但最後 都無影響到我地同 dick 少既友好丫!

[quote:d499ab5eb7="Ice"][quote:d499ab5eb7="Jess&Burns"]
其實批評人地既同時.
都要接受人地既批平.
絕對同意

如果發表的人的態度是.

亦都同意
但問題係 如果係善意既 理性既批評 我覺得要接受 但用到開玩笑 挖苦 我都會唔想講落去... 正如 bikbark 講 要 respect 其他人 be considerate 呢樣先係重要既.

"開玩笑 挖苦" 也是批評的一種. 不代表不理性和善意呢. 更何況這裡是討論區. 講下笑 可以援和下氣氛呢.
好像我同意阿Dick 的言論 我也會挖苦下佢 拿他的句子來開玩笑.
相信阿dick 唔會咁小氣瓜.
even 有人拿我的言論開玩笑. 我想 我都會一樣跟著拿自已的言論來挖苦一番. 講下笑姐. 唔使咁認真.
如果真係認真 就應該咁直接的途徑投訴.
eg: 向Hales 直接舉報某某言論過火 破壞規矩云云. <----- 唔好意思放你上枱.  ops:
又eg: 覺得業委會有問題. 可以直接出席業委會和管理處的會議. 提出要求. 睇下有無人采你.

久而久之 呢度就俾人話係小圈子...
比人話係小圈子 都係一種批評. 我個人............覺得比人話下無咩所謂. 而且又無指名度姓. 都唔知話緊邊個. 無必要對號入座. 令自已唔開心姐..

還是只可以說一些別人喜歡的言論呢?[/quote]
我個人認為 一個好既討論區 係可以容納唔同既聲音. 同時每一個人都以理性 尊重他人既態度去發表意見. 同埋大家千祈唔好有敵對既感覺同想法.
曾幾何時 saga 同 dick 少都係意見相左既時候 就某一個問題 我同 saga 都唔同意 dick 少既言論. 但最後 都無影響到我地同 dick 少既友好丫!
[/quote]
===

[quote:eb3a078a89="Ice"]曾幾何時 saga 同 dick 少都係意見相左既時候 就某一個問題 我同 saga 都唔同意 dick 少既言論. 但最後 都無影響到我地同 dick 少既友好丫![/quote]

係咩事呀?死啦,我D老人痴呆越來越嚴重 :em06:
永遠愛著您 :em21: [/code]