藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6830|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

熱水爐開關 [複製鏈接]

各位:

有一事想請教。我屋企裝修完之後 (師父整過電掣的) 發覺按廁所門遮住o個個媒氣熱水爐開關掣冇反應 直情係乜display 都冇~ 我想問 駛唔駛開個咩掣先可啟動呢個display開關? 因我有朋友(都係新搬來)都住藍澄 佢話好似係要在廚房門出面o個個燈掣度開其中一個掣先開到熱水爐 但我廚房門口只有三個燈掣 一個control 走廊燈 一個control 廚房燈 一個control 廚房抽氣扇的。另外我打過問rc 管理處 佢地好似唔係好sure 但就話我知唔係靠燈掣開的 叫`我睇下電箱 (即大掣o個個箱) 有冇fuse 跳左~ 因我呢幾日又入唔到rc 睇 但又要覆個電掣師父點搞 請問大家知唔知邊個o岩?

我係有4個掣的,一個control 走廊燈 一個control 廚房燈 一個control 廚房抽氣扇的,+ 熱水爐開關!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:3978440d91="grassman"]我係有4個掣的,一個control 走廊燈 一個control 廚房燈 一個control 廚房抽氣扇的,+ 熱水爐開關![/quote]
咁我得三個即係點? 收樓時係開到熱水爐的 但第一個掣是走廊燈 第二個掣是廚房抽氣扇 第三個唔知係咩掣 師傅 話係廢架喎 咁廚房燈就長著 關唔到 師父話因廚房燈駁左去第二個掣 同抽氣扇share 同一個 又駁得唔好所以咁 於是我叫佢唔好郁第一個 第二個keep 住係廚房抽氣 第三個就變做廚房燈 點知搞掂晒之後先發現熱水爐開唔到 佢話唔關佢事 因佢冇見過熱水爐線喎…咁我可以點做?

[quote:1bbbaa0874="siukwai"][quote:1bbbaa0874="grassman"]我係有4個掣的,一個control 走廊燈 一個control 廚房燈 一個control 廚房抽氣扇的,+ 熱水爐開關![/quote]
咁我得三個即係點? 收樓時係開到熱水爐的 但第一個掣是走廊燈 第二個掣是廚房抽氣扇 第三個唔知係咩掣 師傅 話係廢架喎 咁廚房燈就長著 關唔到 師父話因廚房燈駁左去第二個掣 同抽氣扇share 同一個 又駁得唔好所以咁 於是我叫佢唔好郁第一個 第二個keep 住係廚房抽氣 第三個就變做廚房燈 點知搞掂晒之後先發現熱水爐開唔到 佢話唔關佢事 因佢冇見過熱水爐線喎…咁我可以點做?[/quote]

冇可能冇個bor 如果唔係收樓時都再唔到啦 會唔會係個師父問題呀...
Rambler Crest Soccer Club

[quote:e8aeaec642="Eddy Lam"][quote:e8aeaec642="siukwai"][quote:e8aeaec642="grassman"]我係有4個掣的,一個control 走廊燈 一個control 廚房燈 一個control 廚房抽氣扇的,+ 熱水爐開關![/quote]
咁我得三個即係點? 收樓時係開到熱水爐的 但第一個掣是走廊燈 第二個掣是廚房抽氣扇 第三個唔知係咩掣 師傅 話係廢架喎 咁廚房燈就長著 關唔到 師父話因廚房燈駁左去第二個掣 同抽氣扇share 同一個 又駁得唔好所以咁 於是我叫佢唔好郁第一個 第二個keep 住係廚房抽氣 第三個就變做廚房燈 點知搞掂晒之後先發現熱水爐開唔到 佢話唔關佢事 因佢冇見過熱水爐線喎…咁我可以點做?[/quote]

冇可能冇個bor 如果唔係收樓時都再唔到啦 會唔會係個師父問題呀...[/quote]

所以我幾sure當初未叫師父整之前係咁:
第一個掣:走廊燈
第二個掣:廚房燈加廚房抽氣 (但壞左所以廚房燈長開)
第三個掣:廁所熱水

俾佢搞過之後 佢cut左廁所熱水 將廚房燈駁去第三個掣 咁我同佢講應該有個熱水掣 佢死都話冇 我可以點prove俾佢睇? 另外我係咪可以要求佢搵個四位掣將廚房出面個掣變成:
第二個掣:廚房燈
第三個掣:廚房抽氣
第四個掣:廁所熱水

[quote:0238f06b74="siukwai"]

俾佢搞過之後 佢cut左廁所熱水 將廚房燈駁去第三個掣 咁我同佢講應該有個熱水掣 佢死都話冇 我可以點prove俾佢睇? 另外我係咪可以要求佢搵個四位掣將廚房出面個掣變成:
第四個掣:廁所熱水[/quote]
你第二個組合(4個掣)就係原始發展商交樓時的. 你裝修師傅應該係以為舊有組合當中第三個掣無用而作廢佢.
要佢搵番條線駁好佢啦.
Good luck!
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:7650264c75="kk-in-hk"][quote:7650264c75="siukwai"]

你第二個組合(4個掣)就係原始發展商交樓時的. 你裝修師傅應該係以為舊有組合當中第三個掣無用而作廢佢.
要佢搵番條線駁好佢啦.
Good luck![/quote]

但奇怪的是 我上手業主俾我o個陣係得三個掣....

[quote:6e29e2deba="siukwai"][quote:6e29e2deba="kk-in-hk"][quote:6e29e2deba="siukwai"]

要佢搵番條線駁好佢啦.

但奇怪的是 我上手業主俾我o個陣係得三個掣....[/quote]

但無理由廚房燈長開架麻!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:88d1ba0dbf="siukwai"]
但奇怪的是 我上手業主俾我o個陣係得三個掣....[/quote]
有人會認為同一時間開廚房燈同抽氣扇係正常 而為左方便一次開關 將電掣改左.
你曾經叫師傅作廢舊有的第三個掣?? 佢打開舊掣之時果d線不就是熱水器電線嗎??
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:c1691324a5="siukwai"][quote:c1691324a5="kk-in-hk"][quote:c1691324a5="siukwai"]

要佢搵番條線駁好佢啦.

你舊底應該係
一個. 廚房燈+抽氣扇
一個. 走廊燈
一個. 熱水爐

個師父呃左你喇 無可能會無熱水爐線的 無理由上手業主咁得閒走去成組線拉哂出來的...
無記錯既話 最粗果條紅色線就係熱水燼線(如果無記錯的話 可能唔係特別粗都未定)

師父未搞之前你無有check清楚三個掣既功能??
如果師父開工之前你有check既話 如果你make sure個開工之前
個熱水燼係開到既話 咁你應該知道個熱水爐掣就係廚房門果個
不過會唔會你舊底其實係一個廚房燈 一個抽氣扇 一個走廊燈
而熱水爐係長著你唔知道??

如果你sure之前個爐係開到 師父開工之後係無左既話 咁你應該叫佢整返...
另外其實所有開關掣內都唔會有"廢線"的 個師父答果組線係廢既話
我諗佢係唔知道個熱水爐係有開關掣.........!?
我覺得佢有責任要話俾你知點解會有條廢既線....

anyway 任何電力裝置 必需要接駁開關掣 或是fuse spur socket的
係唔可以在不受管制之下直接接駁總掣的 咁係違反電力條例的 個師父應該知既