藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9193|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

** 牆身有蝨呀 ** [複製鏈接]

各位左鄰右舍 本人最近發現家裏牆身有蝨 情況有增無減 之前亦已使用自購的"除蝨噴霧煙" 但未見有成效 煩請提供保貴意見及方法  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective

Re: ** 牆身有蝨呀 **

[quote:f6e69e3cf5="RABBIT"]各位左鄰右舍 本人最近發現家裏牆身有蝨 情況有增無減 之前亦已使用自購的"除蝨噴霧煙" 但未見有成效 煩請提供保貴意見及方法  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective [/quote]有可能加埋塵蹣!
上年我家都有遇過,後尾買左"拜糕"o既滅蝨煙霧氣攪惦左 :em11:
今年買唔倒"拜糕",所以買左"剎牠史",都OK惦!
不過我覺得"拜糕"好o的~
:em09:

Re: ** 牆身有蝨呀 **

[quote:5d03371073="milk"][quote:5d03371073="RABBIT"]各位左鄰右舍 本人最近發現家裏牆身有蝨 情況有增無減 之前亦已使用自購的"除蝨噴霧煙" 但未見有成效 煩請提供保貴意見及方法  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective [/quote]有可能加埋塵蹣!
上年我家都有遇過,後尾買左"拜糕"o既滅蝨煙霧氣攪惦左 :em11:
今年買唔倒"拜糕",所以買左"剎牠史",都OK惦!
不過我覺得"拜糕"好o的~[/quote]

我屋企都有呀 等我買番去試下得唔得先.
Rambler Crest Soccer Club

DEAR MILK

多謝你的保貴意見 經查證本人已"剎牠史"效果未能如理想
請問會不會關於天氣 溫度及清潔狀況(本人家裏清潔狀況OK)

[quote:e2d646640e="RABBIT"]DEAR MILK

多謝你的保貴意見 經查證本人已"剎牠史"效果未能如理想
請問會不會關於天氣 溫度及清潔狀況(本人家裏清潔狀況OK)[/quote]

為何會有虫 ?
JANICE :em11:

即係咩虫??
我屋企成日有小虫虫飛..
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

Rabbit

通常都係每年o既3、4月回藍天之後先開始有,天氣潮濕 up up o下就攪到o的小動物出晒o黎,
所以一到4、5月就一定要放放滅蝨煙焗"史"佢地,我家潔淨程度尚算可以,但都係整完先安心!

不如您買"拜糕"隻煙霧滅蝨劑試o下呀,佢標榜可以殺埋卵(雖然唔得),但我都覺得係好過"剎牠史"! :wink:

[quote:2398e57192="diedsee"]即係咩虫??
我屋企成日有小虫虫飛..[/quote]

唔係蟲 係一隻隻比黃絲蟻更小o既蝨 成日係牆上面冷o黎冷去...
Rambler Crest Soccer Club

Dear Milk

多謝你保貴意見 我會使一使 但會不會有其他辦法解決呢 :?:  :?:  :?:  :?:  :?:  :?:

Rabbit

您可以試o下搵清潔公司上門滅蟲,但好唔好就唔知喇,因為我都祇係用滅蝨劑去解決佢地咋!
希望您馬到功成啦 :em11: 同埋唔駛咁客氣啦,我都祇係俾好少意見,大家都係想個屋企乾乾淨淨嗟!