藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3848|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

一條智商140的問題 [複製鏈接]

一條智商140的問題

P先生、Q先生都具有足夠的推理能力。
一天,他正在接受推理面試。
他知道桌子的抽裡有以下16張牌︰

紅心:A、Q、4
黑桃:J、8、4、2、7、3
梅花:K、Q、5、4、6
方塊:A、5

白教授從16張牌中挑出一隻牌,並把牌的點數告知P先生,再把牌的花告知Q先生。即是說,P只知點數,Q只知花(紅心 或 黑桃 或 梅花 或 方塊)。

白教授問P先生和Q先生:
你們能否從推理出我挑出的是什麼牌??

P先生︰「我不知道。」
Q先生︰「我知道你不知道。」
P先生︰「現在我知道了。」
Q先生︰「Oh,我也知道了。」

那這是什麼牌?
:em06: ____________長路就算多漫長似沒盡頭 :poor: 您總緊靠著我輕挽我的手 :yeah: :oh: :sweat: :nowords: 那怕歲月一飄去未可留 :em21: 能找到真愛已足夠 :oops: :face13:

不知道!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

呢隻牌係咪 黑桃4..
16隻牌入面有d重覆出現既數字
A  Q  4 5. 但唯一黑桃呢行入面得4字會係其他地方出現.
p先生話吾知道  因為係重覆左既數字.
而q先生話佢知道p吾知道因為黑桃入面得4係其他地方出現過. 所以佢知道如果p先生吾知道既話. 唯一既可能性就係佢知道係4.

[quote:e4497c9719="肥度"]呢隻牌係咪 黑桃4..
A  Q  4 5. 但唯一黑桃呢行入面得4字會係其他地方出現.
而q先生話佢知道p吾知道因為黑桃入面得4係其他地方出現過. 所以佢知道如果p先生吾知道既話. 唯一既可能性就係佢知道係4.[/quote]

如果A唔當係一點,你答案o岩!
如果A當係一點,紅心A都可能!

[quote:32f50732ac="肥度"]呢隻牌係咪 黑桃4..
而q先生話佢知道p吾知道因為黑桃入面得4係其他地方出現過. 所以佢知道如果p先生吾知道既話. 唯一既可能性就係佢知道係4.[/quote]

係呀,仲有5呢,都一樣有重覆過,所以答案不正確..............
但思考方向正確, :em11: ..........再諗一諗.............
好快開估!
:em06: ____________長路就算多漫長似沒盡頭 :poor: 您總緊靠著我輕挽我的手 :yeah: :oh: :sweat: :nowords: 那怕歲月一飄去未可留 :em21: 能找到真愛已足夠 :oops: :face13:

梅花:K、Q、5、4、6
方塊:A、5

:shock: 5 算唔算重覆?
===

如果p知的話 一定係 j 8 2 7 3 k 6. 所以以上皆非...

故重組可行性應為:
紅心:A、Q、4
黑桃:             4
梅花:       Q、4、5
方塊:A          、5

圖中只有兩個可能性
(1) 就是黑桃4
(2) p及q永遠都唔知單一答案(即低牌可能是aq5組合).

所以如果q知道是黑桃的話 他一定會說是黑桃4。但是 q說"我知道你不知道" (注意句中並不是"我知道,你不知道"  結果是大家都不能確定單一答案 故可能性行(2) -即低牌可能是aq5組合 是最後答案
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

由於Q先生只知道「花」,但他仍能肯定地對P先生說:「我知道你不知道」,這代表佢見到O係呢隻花底下O既牌有一種特色..........

各位,答案係梅花5!

因為係"花"&"點"!

對不起!不對呢!