藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5921|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

酒店客唔排隊 [複製鏈接]

其實點樣可以唔比酒店客上o黎(我都知冇乜可能)
沉日等88G 可以走O左 3架88F 足足 15分鐘先o黎一架 88G 本來都已經好"慶" 點知車一到就有幾個內地客(我估係因為講國語)二話不說就上車 大佬~ 我排o緊隊o架~.....我唯有同佢講..."@#$$# 唔X識排隊呀?"....我知我有損香港禮貌之都的形象....但真係好慶嘛~
見過鬼就唔怕黑啦~

我支持你.
應叫司機唔比佢上車.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

早上我見有兩個神高神大的保安哥哥棟係到
乜其他時間沒有咩?
由佢地開聲叫好d.....
死啦 我又唔識講國語
點算?
原居民2004~2013

我都好"男女男" 佢地ga...

我有次趕時間 見到五個大陸人排隊  我知佢地冇可能會五個人一起上到車...

保安哥哥都用手擋住唔比佢地上車 佢地仲要 " 夾 " 硬上佢 可能有一個人上到

車 但其餘4個人上不到車啦...( 咁那四個人當然希望上到車先算啦)..

( 所以" 夾 " 硬上車 )

不過 好彩司機唔會超載....佢地無奈地下車...

:dead:

[quote:f8e0ac2cd7="vivian"]早上我見有兩個神高神大的保安哥哥棟係到
乜其他時間沒有咩?
死啦 我又唔識講國語
點算?[/quote]

我會同佢講

先生 請你排隊 這兒是香港. 謝謝.

[quote:f08cadca00="MandyG室"][quote:f08cadca00="vivian"]早上我見有兩個神高神大的保安哥哥棟係到
乜其他時間沒有咩?
死啦 我又唔識講國語
點算?[/quote]

我會同佢講

先生 請你排隊 這兒是香港. 謝謝.[/quote] :em11: 講得好!
Yesterday OC Meeting had already passed our concern to EMO. Mr Gary Lam will have a meeting with Hotel operator today. I hope the situation will improve. As well 保安哥哥 will help us too especially in Peak time (morning).

先生 請你排隊 這兒是香港. 謝謝

普通話 :
sin san ching ni pei dui je a si seng kong se se !
原居民2004~2013

以下的website是我常用的:

http://www.clc.polyu.edu.hk/

click網上語文學者資料庫.click 普通話 普通話音節表會有所有pinyi 的讀音. 希望可以幫到你 如果你想學普通話的讀音..

http://www.4everhost.net/9394v2/ac/putonghua.asp?letter=a

有發音听

http://webcast.info.gov.hk/cfootage.html

多o的听都好...

駛唔駛係小巴站加個speaker 自動播放呢?  
"請您排隊 這兒是香港. 謝謝!"
www.lightcreation.com.hk/lewis

啲大陸佬還用五座大堂到L1返酒店Tim ah !!! :evil:  :evil: