藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8452|回復: 73
打印 上一主題 下一主題

裁員 ! [複製鏈接]

今日 ;好晤開心我有兩個同事比公司裁左了<MY BEST COLLEAGUE>
:em02:  :em02:

雖然佢地心情都好好..可能預左啦 但係我心情就好差 <我係公司係開心果 專比歡樂大家..但今天> :em06:  :em06:

因為公司已經走左好多人 依家凈底好少人了!  :cry:  :cry:
我希望公司CUT埋我 睇住D同事走真係好難過 !  :em01:  :em01:

唔好唔開心喇.
我重慘過你啊.   :em08:
我公司之前都係裁員.
裁左大概三份一.
所有同我一齊下午食飯o既都裁左.
睇住D同事走自己要留低.
個個攞半年人工走開心到死.   :cry:
依家佢地重係屋企好happy.
依家自己要resign坐足三個月悶到死.  :em01:
早d接受現實習慣左就冇事o架喇.
笑o下啦.

[quote:d9176ba629="Billy"]唔好唔開心喇.
我重慘過你啊.  
我公司之前都係裁員.
裁左大概三份一.
所有同我一齊下午食飯o既都裁左.
睇住D同事走自己要留低.
個個攞半年人工走開心到死.
依家佢地重係屋企好happy.
依家自己要resign坐足三個月悶到死.
早d接受現實就冇事o架喇.
笑o下啦.[/quote]
:em17:
見過鬼就唔怕黑啦~

so.........sad...

段時間 有人比人裁. 有人見到時勢不對而走...
而我 就選擇等佢裁.. 因為咁樣會賠多d.

如果你老闆下年2 月都不裁你..我會建議你自已走..因為到左5月 - 7 月 就會有很多學生出來找工作 到時就會轉難找工作了.

假設你2 月resign .公司要求你做多一個月. 休息下 ( 2wks ) 你還有1個多月找工作. 應該會好足夠.
===

[quote:b048c2b488="Jess&Burns"]so.........sad...

如果你老闆下年2 月都不裁你..我會建議你自已走..因為到左5月 - 7 月 就會有很多學生出來找工作 到時就會轉難找工作了.

假設你2 月resign .公司要求你做多一個月. 休息下 ( 2wks ) 你還有1個多月找工作. 應該會好足夠.[/quote]

Jessisa 就係裁唔到我要自己走慘. :em08:  :em08:

[quote:158e8c7dbc="Billy"][quote:158e8c7dbc="Jess&Burns"]so.........sad...

假設你2 月resign .公司要求你做多一個月. 休息下 ( 2wks ) 你還有1個多月找工作. 應該會好足夠.[/quote]

Jessisa 就係裁唔到我要自己走慘. :em08:  :em08:[/quote]

算啦~ 但你做咩唔等埋過年先走o者?
===

我要三個月通知都要下年至走得.
依家坐响道有錢收但唔比請假.
sick就得.

Any Double pay at year end?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

do you know 1 years can have 21 days sick leave? ( 勞工法例 )
===

[quote:70aa50008f="grassman"]Any Double pay at year end?[/quote]

有.呢個係我下年先走既原因之一.