藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3986|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

有冇人知~繨挸N小巴出旺角? [複製鏈接]

其實青衣有數以十寓計人口何解二十多年來都冇小巴出旺角或其他九龍區?唔好話通宵啦!日頭都冇但我估這需求都好大我唔明何解冇係唔係有其他因素至不能成辨?有冇青衣老街坊可以話俾我知?

會唔會係青衣本身得一個區~如果一去既話就巳經出到旺角而且唔係24小時都有咁多人搭既~淨係返工放工時間多人搭其他時間無人搭所以維唔到皮
唔同其他地方咁會過好多地方上落客先去到目的地中途站都可以上到客搵到d錢
有錢賺既無理由無人唔開多一條線黎搵錢既
本人覺得咋 :em20:

其實我都覺得好奇怪,在商言商我覺得絕對有得做,問題好可能係來至運輸處的政策。
====================================================== Home : http://www.samleung.net E-mail : saml@teacher.com ======================================================

以下是節錄自荃葵青社區及交通網的內容
http://www.tsuenwan.biz/tkt_transport/tkt_rmb.asp

公共小巴線

紅色小巴是一種非專利性的十六座位公共小型巴士。

本區的紅色小巴線主要集中在荃灣市中心,包括福來村、海壩街、川龍街、街市街、河背街、禾笛街等,其次是荃灣東至葵涌北一帶,包括石蔭、石籬、梨木樹、象山、石圍角,再次是青山公路及荔景山路一帶,包括麗城花園、深井、青龍頭、荔景、麗瑤等。大部份路線都途經下葵涌區,包括葵芳、葵興、葵涌村、大窩口等。

紅色小巴是以非專線形式經營,不受運輸署監管,路線純粹由經營者自行決定,所以無一定的路線、服務時間、班次及車費。

為保障鐵路、專利巴士及專線小巴的利益,紅色小巴行走模式較多限制,包括:

不准在指定時間使用受禁區限制的街道

不准在專利巴士站、專線小巴站、地鐵站、西鐵站上落客

不准行經「新發展區」,包括

青衣 (青衣大橋、青荃橋、汀九橋、青馬大橋、島內所有街道)
馬灣 (青馬大橋、島內所有街道)
海濱花園/海灣花園 (永順街)
荃威花園/荃灣中心 (荃景圍)
荃灣碼頭/荃灣西站 (大河道南段)
木棉下村/曹公潭/川龍 (荃錦公路)
葵涌貨櫃碼頭 (貨櫃碼頭路)
城門郊野公園 (城門道)
祖堯村 (敬祖路)
華景山莊/華員村 (華景山路)
浩景臺 (荔崗街)
九華徑 (荔景山路南段)
不准行經部份快速公路,包括

新田公路、元朗公路、屯門公路、象鼻山路、城門隧道公路、城門隧道、吐露港公路、粉嶺公路
大欖隧道、青朗公路、長青隧道、長青橋、青葵公路、西九龍快速公路
但不包括:

荃灣路、葵涌道、西九龍走廊
龍翔道、呈祥道
獅子山隧道、海底隧道
東區海底隧道
西區海底隧道

但係點解又無任何一條專線小巴走得比較遠一點呢?
====================================================== Home : http://www.samleung.net E-mail : saml@teacher.com ======================================================

[quote:4e99bc9ad8="saml"]但係點解又無任何一條專線小巴走得比較遠一點呢?[/quote]

咁先可以強迫你搭MTR ma!
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

I think so.

如果晚上(8:30pm後)趕住返屋企可以搭泥"mount"的15分鐘就可以由旺角返到青衣啦!

請問o係邊度搭?
同埋o係邊度落車?

我唔贊成泥猛的...危險又破壞遊戲規則........女仔千其唔好制呀....
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)