藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3602|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

我地要爭取shuttle bus [複製鏈接]

我朋友是住凱帆軒(長實)的 本來都沒有shuttle bus(之前長實樓書都講有) 經過業主門大力爭取 佢地終於在這個月有啊 而且是Free的! 所以我地係唔可以放棄家 至少有條線去青衣或葵芳都好 咁我諗大家都順氣呀 你地話係唔係! :wink:

我都贊成要有Shuttle bus 但要點樣爭取........凱帆軒佢地又係點樣去爭取?

係呀 係呀..........
一定要有呀................
[```]

我都係咁諗
到條小巴線run順左,佢地當過骨。
我地就好難fight~~
永遠愛著您 :em21: [/code]

可以點做???一定支持!

支持! 支持! 一定支持!
要點樣爭取???
8)

唔知大家有無留意呢篇報導???

21- 05- 2004 成報

交諮會四招規管巴

運輸署人員有權上車調查
針對非專利巴士濫用目前的發牌制度,擅自提供商場巴士等服務,非法接載市民往返各處,直接威脅運輸同業的生存空間,政府重要諮詢組織「交通諮詢委員」提出多項建議規管,包括收緊發牌條例、賦予運輸署人員登車調查權力,一旦發現無牌經營,署方人員可在警方協助下,向違規持牌者發出定額罰款450元。

對於交諮會的構思,由非專營巴士組成的「公共巴士同業聯會」認為,這會扼殺他們的生存空間,寧願當局停止再發出新的牌照更為理想。

違規情況不斷惡化
根據運輸署的資料,非專利巴士違反交通規例有不斷惡化的趨勢,於03年全年發出4300張告票,但至本年1月至4月期間,已發出2150張。而今年首四個月亦有24位持牌人士因違反營運條例,而被罰暫停提供服務二至三個月不等。

交諮會的「檢討規管非專營巴士營運工作小組」向當局提出多項建議,以規管非專營巴士過剩及違規經營問題,當中包括收緊發牌。

第一,如過往持牌人士可一次過取得三種巴士服務,但今後發出新牌照時最多只會給予一種服務﹔其次,申請人必須取得服務合約,以證明其服務有確切需要﹔第三,修訂客運業營運證條款,以便向違規持牌人發出定額罰款﹔第四,加派巡查員登車調查及規定營業車必須在當眼處顯示營運證,日後這類車輛亦可能要漆上特別顏色,以方便巡查人員工作。

車輛數目逐年上升
身兼交諮會及「檢討規管非專營巴士營運工作小組」主席梁安福昨日在記者會上表示,目前有非專利巴士濫用現時的條款,如擅自為商場及樓盤接載乘客,亦有在非指定地區停車,造成交通擠塞問題。而非專利巴士的增幅亦有上升趨勢,由1998年的5868輛,上升至去年的7206輛,但業界認為五千多輛足以應付市場需求。

梁安福表示,有關建議已平衡各界的意見,今日會諮詢業界,並預計於年中把詳細報告呈交諮會大會討論,待當局再公開諮詢市民意見後才落實。對於有建議不再發出有關牌照,他擔心此舉會令目前的營運者乘機增加票價,增加市民的負擔。

不過,公共巴士同業聯會主席楊偉雄批評,新建議嚴重扼殺他們的生存空間,擔心會對同業造成更多掣肘。他認為既然現時出現供過於求情況,理應全面停止發牌便可解決問題。「依家生意難做,只提供一種巴士服務唔可以維皮,如唔少學校已由上下午制改為全日制,令佢提供巴士服務由以往四轉減至兩轉,如果唔可以兼埋其他服務,根本做唔住。」

的士業界贊成建議
市區的士同業聯會發言人梁紹昌認為,不少非專營巴士目無法紀,在新界接載市民至市區,或在商場提供免費巴士服務,搶去他們不少生意。

該會歡迎交諮會的建議,並促請當局盡快落實有關措施,令違規巴情況得以改善。

支持

Re: 我地要爭取shuttle bus

[quote:52a0b5b568="Shearer9"]我朋友是住凱帆軒(長實)的 本來都沒有shuttle bus(之前長實樓書都講有) 經過業主門大力爭取 佢地終於在這個月有啊 而且是Free的! 所以我地係唔可以放棄家 至少有條線去青衣或葵芳都好 咁我諗大家都順氣呀 你地話係唔係! :wink:[/quote]

yes 我們一定要fight.....
唔可以give up 呀.......
:em10:  :em14:  :em14:  :em14:

非常非常非常讚成 shuttle bus 一定好過綠巴呀
以我地咁專貴既業主無理由連shuttle bus 都無和黃真係無面比賣完樓就唔要和尚。