藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3607|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

收樓要帶什麼工具?燈泡、電蕊.. [複製鏈接]

想問下收樓要帶或準備什麼東西?

係咪要自備燈泡,電蕊,梯etc...... :roll:

驗樓的工具 (轉載自港灣人專線)

買賣合約 (當中的finishing & fixture)
用來作交樓時與買賣合約 比較之參考
(售樓說明書  並不具法律效力)

相機;數碼相機或DV
拍攝有問題的地方,以便作為日後追討證據及參考及做報告

軟尺、拉尺
量度尺寸

平水尺或長尺
驗查牆、門、窗等平整情況

乒乓球或波子
驗查地面、窗台等水平

防火板一小片
檢查開隙和柜隙

廁紙
驗查沖水力度及窗台有否滲水

報紙
驗查漏水地方

水瓶
入水後,用來測試地台去水情況

電筒
照明較黑地方,如縫隙位、排水口等。另外還可以照射洗手盤、碗盤的盤底及外露喉管等有沒有反光,有的話表示有漏水

Socket Tester / 標準 13A 三腳方插的電器一件
Socket Tester 行幾步到鴨寮街買得到 約$40~$50
因可以試到wiring和水氣製

紙筆
記錄之用

粉筆/易貼便條
粉筆可圈出有問題地方/易貼便條貼在有問題地方

瑞士十字刀
開啟廚櫃;電器包裝及其他

計算機
計算尺寸面積之用

汽車用小形電視(如有)
試驗電視接收

硬幣
(如果 你想用錘擊試驗 來試空心瓦 )

漂白水
用來消毒和倒在隔氣

謝謝!
我已預約詹生幫手驗樓,
但係我諗自己Double Check多次,
是否屋內已有燈泡,不用自攜?

[quote:fc45d8de3f="june & Fai"]謝謝!
我已預約詹生幫手驗樓,
是否屋內已有燈泡,不用自攜?[/quote]

係呀~~~~~~~~

要帶2A電蕊 因為門鐘冇電

[quote="Mr. & Mrs. FireFire"]驗樓的工具 (轉載自港灣人專線)

大部分重要&必帶的Mr. & Mrs. FireFire都好詳細列明左 :em11: 我有少少補充:

1.) 1或2支拜神的香  (點著後住在窗的四邊慢慢查下會唔會有風入而令d煙變形 有就代表d窗邊封得唔夠密要再補玻璃膠 如果唔係第時落雨打風就好麻煩 :em18: )

2.) 布1塊 (用黎抹玻璃窗&窗台 睇清楚有冇花痕&窗台的黃色漬)

3.) 長身筷子 (我自己就在浴室個洗手盆中間個流水位見倒入面有木頭仔 要第2日筷子去夾上黎掉左去 因為普通夾唔夠長)

4.) 類似收音機天線棒 (用作how牆聽聽有冇空心)

[quote:f7b6d54d6c="AP Duck"]要帶2A電蕊 因為門鐘冇電[/quote]

係呀不過要3粒架

如果想試冷氣/冷氣remote就要帶多兩粒3A電.

[quote:cfd7162566="Hotcake"][quote:cfd7162566="june & Fai"]謝謝!
我已預約詹生幫手驗樓,

係呀~~~~~~~~ [/quote]

屋內已有燈泡嗎?? :em04:  :em04:
如想每個燈頭都有燈 請問需要買幾多個呢??

[quote:d64ac77f46="piglet"][quote:d64ac77f46="Hotcake"][quote:d64ac77f46="june & Fai"]謝謝!
我已預約詹生幫手驗樓,

係呀~~~~~~~~ [/quote]

屋內已有燈泡嗎?? :em04:  :em04:
如想每個燈頭都有燈 請問需要買幾多個呢??[/quote]

廳房所有燈位都裝有燈泡 廚房同廁所亦裝晒燈/光管 唔駛買啦.   :em11: