藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5149|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

港式茶曙U問你驚唔驚 [複製鏈接]

在港式茶曙U,有幾種東西你千萬不要點。

不要要求冰水
因為那只是自來水加冰,喝下去請自問勇氣。

不要要求凍檸水走甜
因為那是自來水加糖水再加檸檬,喝下去請自問你的胃。

不要喝變苦的凍檸茶
很多人以為檸檬茶變苦是因為檸檬浸了太久,你錯了!好的檸檬不會變苦,當你發現檸檬茶苦了只有一個原因,檸檬變壞了。
(資料︰香港茶曙U的檸檬多數為非洲的檸檬,大家都知道最好的檸檬是新奇士,很多時非洲的檸檬一切開已經看見變壞了,品質很差。)

不要在晚上點咖啡,尤其熱咖啡
因為那些咖啡都是早上或是下午泡的,懂得喝咖啡的人也知道咖啡一久了就會變黑,味道苦,而且也不潔。

不要繁忙時間喝熱檸茶
港式的茶曙U一般都會送上熱茶給你,其實那些茶正是檸檬茶裡的紅茶,有些無良的水吧,在繁忙時會把侍應收回來的茶倒在你點的熱檸茶裡,這   樣……你就是喝別人的口水。

不要喝曙U送來的水和茶
因為那些杯絕對不潔,前一位客人喝過,侍應的手指插入過杯裡,水吧隨意洗洗,要喝真的要問你的勇氣。

不要問侍應取剪刀
有些客人會嫌麵很長,會取剪刀,可是我可以告訴你那把只是十年都沒有洗過一次的剪刀,我誇張了,應該是由開張那天到此刻。

食物的配菜最好不要吃
因為是翻用,哈哈……

先說那麼多,怕你以後不敢到曙U吃東西。

除了茶曙U是這樣,美X,大X樂都是這樣
我有一個朋友在大X樂的廚房工作
他話牛扒d配菜唔夠真係隨手係洗碗阿姐那裡取幾條
還有之前大家樂咪有冬瓜盅
d冬瓜盅是翻用
用到唔可以再用才唔用
還有波羅炒飯那個放炒飯的菠蘿都是咁翻用!

死得

文章來源: 說天說地說空虛
作者 : 紫笛
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

喂...agnes..你都好得閒
你支公冇陪你去街街咩....求期post些野上來....
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:6e885ce323="dick&queenie"]喂...agnes..你都好得閒
你支公冇陪你去街街咩....求期post些野上來....[/quote]
哎o也...你咪鬼話人地求期post野上黎啦....... :em16:
人地都係有野想分享之嗎....咪等一陣呢個forum冇哂人出post
為你事問咖... :em12:  :em12:  :em12:  :em12:  :em17:

[quote:1690b98cdc="dick&queenie"]喂...agnes..你都好得閒
你支公冇陪你去街街咩....求期post些野上來....[/quote]

呢個版又名吹水專區~ A&H 亦發揮O左呢版O既精神~
身為吹水專區管理員O既我 只要做到先前O個一點 就可以暢所欲言~
又或者講一 D 講極我都唔明O既O野就 OK GA LA~
見過鬼就唔怕黑啦~

幾有用0Y!搞到我以後唔敢飲至愛0既凍檸茶! :em05:

Re: 港式茶曙U問你驚唔驚

飲食界一向格言 "眼不見為乾淨"

當我年輕時係好高級既曙U做 waitor ... 就知 ... 唉 ...
高級都係咁 大眾化既就更加唔使講  ~

想乾淨應該食自家既住家飯  :wink:

出街食係唔夠自己煮乾淨架喇

[quote:802f5e01e7="saga"]飲食界一向格言 "眼不見為乾淨"

當我年輕時係好高級既曙U做 waitor ... 就知 ... 唉 ...

出街食係唔夠自己煮乾淨架喇[/quote]

所以你情願買腸粉返屋企自己整??  :
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:5213ed443a="saga"]飲食界一向格言 "眼不見為乾淨"

出街食係唔夠自己煮乾淨架喇[/quote]
係呀 我都做過會所既waiter
其實出街食野唔計得呢o的野咁多
最緊要係食既地方環境好就ok了
如果唔係如果在大陸住幾日 真係會餓死...

[quote:7ed76dc03b="dracula"]
所以你情願買腸粉返屋企自己整??  :[/quote]

況且平好多  :

亞dick...乜你咁話人嫁......
我呀....充份發揮左呢個版的孕峓r................>.<...

話實 我真係有好多呢d無聊野...哈哈....
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)