藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4592|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

煮食爐 [複製鏈接]

煮食爐有問題(開唔到, 已換電都唔得) 是否可以call 煤氣公司呢??

加下你係爐問題唔係供某氣問題,你call咗towngas來佢都係要揾番煤氣爐公司即係cristal...

我先前都同你一樣情況,叫Cristal黎check就收你$300,但check完師傅話無零件換,因為我地個爐係舊款,無再出parts了 (Cristal tel :2721-7449)

再買梗係唔買Cristal啦..最後都係towngas買一款 TGC603GB ($3880),呢款完全唔駛改位囉,一大2細爐頭 (青衣 towngas tel : 2433-2448)

Towngas服務又好又有幾年保養。

有無朋友換左做電磁爐呢??

我先前都同你一樣情況,叫Cristal黎check就收你$300,但check完師傅話無零件換,因為我地個爐係舊款,無再出parts了 (Cristal tel :2721-7449)

再買梗係唔買Cristal啦..最後都係towngas買一款 TGC603GB ($3880),呢 ...
sinyee_829 發表於 2010-4-21 13:03

你覺得用中式獲抄餸時會唔會頂住隻手呢?

請問你個爐check係邊部份出咗問題而無parts?因為我個爐又有問題打去cristal問佢話除咗爐上面攞得出黎洗個d parts無貨其餘都有呀...

我就O係TOWNGAS換左個兩頭爐, 因為三頭實在無乜用, 反而仲阻住D地方, 代價係, 要俾$800安裝費改位, 但係換左之後真係好開心, 煮飯爽好多!

我就O係TOWNGAS換左個兩頭爐, 因為三頭實在無乜用, 反而仲阻住D地方, 代價係, 要俾$800安裝費改位, 但係換左之後真係好開心, 煮飯爽好多!
siukwai 發表於 2010-4-25 23:18

你換咗邊隻MODEL同埋改位後有無令到用得既枱面細咗?

你覺得用中式獲抄餸時會唔會頂住隻手呢?

請問你個爐check係邊部份出咗問題而無parts?因為我個爐又有問題打去cristal問佢話除咗爐上面攞得出黎洗個d parts無貨其餘都有呀...

...
JAT 發表於 2010-4-23 14:14

煤氣公司話係個"點火"壞左!!

佢話其他住戶大部分都係壞"點火", 我問佢有無得換, 佢話無要cristal 先有零件!!

跟住佢話有住戶叫個cristal 上去要比$300 檢查, 之後cristal 回覆話已經無零件, 白白比左$300

呢$300真係白白無左架啦,如果要加錢改位換2頭爐..枱面都一定小左位用,似我H室,再改埋位就真係無位放嘢,所以都唯有換TOWNGAS 呢款 TGC603GB (一大2細囉),炒嘢時手位無問題..火力都OK wor,煲水都比以前快滾左。

煤氣公司話係個"點火"壞左!!

佢話其他住戶大部分都係壞"點火", 我問佢有無得換, 佢話無要cristal 先有零件!!

跟住佢話有住戶叫個cristal 上去要比$300 檢查, 之後cristal 回覆話已經無零件, 白白比左$300 ...
andychu22 發表於 2010-4-26 13:44

我而家係用火槍來點火....towngas同cristai都話安全..咁我乜都唔搞住啦..