藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8608|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

養狗的鄰居...請自律!! [複製鏈接]

今日我去6座幫人補習
5樓入電梯 裡面已經有位住客喺度 拖住兩隻老虎狗
電梯上左之後 每次開門 嗰兩隻老虎狗即刻撲起想衝向門並狂吠
我係第3個出電梯 睇住兩隻狗撲足3次
本來我對狗無話鐘意唔鐘意 不過我出嗰時都好驚隻狗條帶鬆左咬到我
如果知道隻狗咁樣就唔該幫佢帶個口罩啦
點都要顧下人地感受o架

仲有一次
有個女人見我已經喺電梯 仲要拖隻狗入黎
佢仲要唔拉實條繩...任由隻狗黎聞我...

我依家都仲未投訴
不過如果各狗主依然故我
我都別無選擇

我承認某D住客做得過火
但身為狗主都要自律
互相尊重

首先唔係個個狗主都係咁.....起碼我入LIFT 我會抱起狗狗 行埋一邊!!
所以提議你 認住0個個嚇親你GE狗主 (如果你唔知係邊個 其實可以問0下管理員 佢地一定知.....)投訴佢一個!

其實我真係好想講 雖然我養狗 但係我遇到呢D狗主都會想炳爆佢 因為佢地實在陀衰晒我地!!

其實我覺得RC真係幾奇怪 你喺當眼處張貼嚴禁飼養狗隻既告示 但D食蕉/保安等人 見到有人公然帶狗狗出入又唔制止 比佢地自由出入 咁即係點呢?

其實大家都係隔離鄰居,好應該和睦共處!
佢唔拉實自己只狗,係佢本身的教養不足。好似我以前係好怕狗的,又好憎啲人點解唔捉實佢,成日放佢周圍行。
到宜家我自己養狗,我好明白以前果種害怕,所以我一定會確保我只狗唔好接觸到人,唔好嚇親人!
最後好想講,養狗的人唔該大家一齊自律,咁其他人就唔會用鄙視的眼光來看我們啦!  

不准養狗並不是對狗隻沒有愛心

嚴禁養狗!請狗主自律,不准養狗並不是對狗隻沒有愛心,而是大厦公約已有規定不准養狗,請搞清楚。例如公園等地方都有規定不准帶狗入公園,那麼就說政府沒有愛心嗎?國家沒有愛心嗎?狗主只顧狗而不理人的感受難道就有愛心嗎?這些規則都要遵守,如果搞不清楚就不要談甚麽愛心、同情等等,敬請分清楚。

[quote:dd7eb302e4="Tomato"]首先唔係個個狗主都係咁.....起碼我入LIFT 我會抱起狗狗 行埋一邊!!
所以提議你 認住0個個嚇親你GE狗主 (如果你唔知係邊個 其實可以問0下管理員 佢地一定知.....)投訴佢一個!

其實我真係好想講 雖然我養狗 但係我遇到呢D狗主都會想炳爆佢 因為佢地實在陀衰晒我地!![/quote]

係囉 大廈範圍自律小小 唔好影衰晒我地
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

Re: 不准養狗並不是對狗隻沒有愛心

[quote:4db13be8eb="Thomas100"]嚴禁養狗!請狗主自律,不准養狗並不是對狗隻沒有愛心,而是大公約已有規定不准養狗,請搞清楚。例如公園等地方都有規定不准帶狗入公園,那麼就說政府沒有愛心嗎?國家沒有愛心嗎?狗主只顧狗而不理人的感受難道就有愛心嗎?這些規則都要遵守,如果搞不清楚就不要談甚s炤R心、同情等等,敬請分清楚。[/quote]

你又錯唔晒 公契冇指明狗 係指明動物

所以滾理處出告示如果係依公契去出 就應該改為"不准飼養動物". 我唔知佢地跟據邊條公契去不准養狗
以下係公契的內容:-

Schedule 5 (1)(f)
Not to keep or bring onto the land or the Development any animal except:

(i) as permitted from time to time by the Development Rules or by the Manager; or

(ii) under the following circumstances: ...
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

咁我又想問0下 如果公契寫明唔可以養動物 咁你地又會對於養其他動物的業主有乜行動呢??
呢度次次都係針對狗 咁我又唔明喎 係咪隻隻狗都騷擾到你地呢???

咁如果我隻狗唔吠 唔叫 唔跳 唔出街 但係係咪因動\係狗 所以你地要趕佢地走???

咁係咪因為貓 鳥 龜等等唔吠 唔叫 唔跳 唔出街 你認為佢地騷擾唔到你地 所以你唔投訴佢地 所以你地唔趕佢地走.....但係公契寫明唔准養動物喎!

咁你地默係唔公平同假正義lor!!!

大家冷靜...
我覺得最緊要互相尊重啦.
如果我隔離養隻大笨象只要唔搞到我咁我都無問題架.相反就算你種野種到搞到我你又唔管我就緊嘈你啦.
如果唔係搞到其他人我覺得大家都無問題既.
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

但依家d人...等lift 既時候...掉垃圾既時候...聽到d聲... 聞到d嗅...佢地就投訴...直頭坐係屋企...聽到一聲半聲都投訴喎....
咁...如果我坐係廳...望到對面大廈有人既傢俱...好"硬"眼...我係咪可以投訴先...