藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4426|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

今季差餉和地租 [複製鏈接]

各位

今季差餉和地租加價5% 我住1座中層F室 雖然今季不用交差餉 但無端端加價 :x  
去年差餉 $ 864 和地租 $ 518.4
今年差餉 $ 907.5 和地租 $ 544.5
你地有否有加價? 是否可以反對加價? 你地是否交那麼多? 交流啦!!

R&C

Re: 今季差餉和地租

[quote:8eb7d0a6b9="R&C"]各位

今季差餉和地租加價5% 我住1座中層F室 雖然今季不用交差餉 但無端端加價 :x  
你地有否有加價? 是否可以反對加價? 你地是否交那麼多? 交流啦!!

R&C[/quote]
今晚番屋企 CHECK o下再答你!
可以參考下面既內容先︰
http://www.rvd.gov.hk/tc/faqs/rates_a.htm#2
http://www.rvd.gov.hk/tc/faqs/rent_a.htm#4
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

點解我o地今次要交$4xx o既?
究竟係免邊幾個月呀?
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

Re: 今季差餉和地租

[quote:6243abb369="R&C"]各位

R&C[/quote]
無錯,係加左。

[quote:1c60bf1635="bikbark"]點解我o地今次要交$4xx o既?
究竟係免邊幾個月呀?[/quote]

$4xx應該係地租
Rambler Crest Soccer Club

[quote:365d334a93="Eddy Lam"][quote:365d334a93="bikbark"]點解我o地今次要交$4xx o既?
究竟係免邊幾個月呀?[/quote]

$4xx應該係地租[/quote]
eee 又係喎 免差餉又唔係免地租 傻o左o添  h:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

係喎 唔講開唔去CHECK都唔覺 真係靜雞雞加左小小價喎。
差餉比上次加左$62
地租比上次加左$36

會唔會又好似D外傭人工咁 初時話果D再培訓費用係扣D工人 跟住呢幾年都話加人工 結果整整吓又要我地夾番一份。

而家唔通免完差餉 跟住加加下又比番D佢?  :detective

政府/商家而家好識用一個方法,就係先減後加。

案例一
多年前無線手提電訊公司,全線一齊減到 $38 蚊一個月,等大家出多幾個 number 出多幾個電話比家人之後,一年後就加番價到 $88,個 number 已經通晒天,又吾方便取消,唯有繼續用啦!

案例二
有一年政府(吾記得邊年)話建議人創業,先減費等大家入局,等人開左間公司之後第二年不單只回復正常價,而且仲加左添。

案例三
今次差餉情況亦一樣。

案例四
兩鐵合併先減後加,此消息更已經通晒天。

大家可以繼續留意如此小動作,可能會繼續出現。睇下係咪事實? :nowords:

[quote:6b6db7b786="Jeffrey & Shirley"]政府/商家而家好識用一個方法,就係先減後加。

案例一
多年前無線手提電訊公司,全線一齊減到 $38 蚊一個月,等大家出多幾個 number 出多幾個電話比家人之後,一年後就加番價到 $88,個 number 已經通晒天,又吾方便取消,唯有繼續用啦!

案例二
有一年政府(吾記得邊年)話建議人創業,先減費等大家入局,等人開左間公司之後第二年不單只回復正常價,而且仲加左添。

案例三
今次差餉情況亦一樣。

案例四
兩鐵合併先減後加,此消息更已經通晒天。

大家可以繼續留意如此小動作,可能會繼續出現。睇下係咪事實? :nowords:[/quote]
點解大家唔諗o下我地個樓價同租金升左,而政府o係哩季先至 renew 個租金估值,所以加左差餉,
另外因為地租額相等於物業應課差餉租值的3%,所以變相加o賣呢? :em18:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:b5613cfe26="Robert"]點解大家唔諗o下我地個樓價同租金升左,而政府o係哩季先至 renew 個租金估值,所以加左差餉,
另外因為地租額相等於物業應課差餉租值的3%,所以變相加o賣呢? :em18:[/quote]

好似呢年幾RC樓價都跌唔.. :em06:
唔係應該減咩...  :?:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]