藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

我同 saga 尋日先睇問卷.

有樣野想請教.
點解開全日村巴 而 assume 車費係 $3 既話 管理費要補貼既錢比起只得繁忙時間為平呢?

[quote:55f9ef6b69="unicorn"]一定唔止...
油錢預一個月4000左右(保守估計)
你未計公眾責任保險 牌費而且如果得一架車想做5~10分鐘一班車跟本無可
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
hales講出左個重點
我地如果要村巴呢個service而我地右唔mind
班次
我地就唔係比好多$
相反如果要達到某某某
既水平
我地就要比一個significant amount
e.g. 400K per month which means $0.1K per unit per month
不過值唔值真係見人見志[/quote]

應該係每年400k
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

一定唔止...
你未計公眾責任保險 牌費而且如果得一架車想做5~10分鐘一班車跟本無可
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
hales講出左個重點
我地如果要村巴呢個service而我地右唔mind
班次
我地就唔係比好多$
相反如果要達到某某某
既水平
我地就要比一個significant amount
e.g. 400K per month which means $0.1K per unit per month
不過值唔值真係見人見志

[quote:6742628ab9="unicorn"]hales
你都計得好落力
不過計埋行息通漲之後會好覆習
而我右唔係好明
如果td hup埋眼比我地業委會自己開架村巴

1. driver人工 $7K
2. 泊位 $2K
3. 油錢 呢樣唔知
4. 買架cheap車 呢樣唔知

以上1+2+3+4
洗唔洗$40萬???[/quote]
一定唔止...
你未計公眾責任保險 牌費而且如果得一架車想做5~10分鐘一班車跟本無可能

我老公話如果有藍澄灣地鉄出口就最好不過喇...又係庶發夢...

q. 8)
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:bbed1a1407="hales"][quote:bbed1a1407="肥度"]吾好意思我咁計法. 無計到一d 吾撘地鐵既人.
而且一d 自己有車返工既人都無理過.
有村巴又好似真係對d 吾用既人好吾公平...
但係諗深一層又吾係咁計既. 大家撘埋同一條船. 應該要互相體諒既.
如果話吾公平. 一d 吾去夜街既人吾使用rc 既照明系統咁佢地d管理費又可以平d.無車既人又話我吾會用停車場. 咁停車場既照明通風系統既錢又可以係管理費同減返d咩 ? 大家要諗真d. 無人話過開左村巴之後. 你要改撘地鐵吾撘巴士. 總之無一樣公眾設施係一定所有人個別都有利既.  [/quote]

無錯無錯~~最衰都係和黃
如果一開始已經有呢O的野既話 就唔會覺得有問題了....
如果大多數人都係覺得村巴好既話 咁都無辦法 唯有希望佢一係唔搞
一搞就搞好O的 唔好又好似同小巴一樣既service就ok了 :wink:[/quote]Agree! 有村巴我咪當佢係屋苑設施之一lor! 希望佢好過88F就ok了!
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

hales
你都計得好落力
不過計埋行息通漲之後會好覆習
而我右唔係好明
如果td hup埋眼比我地業委會自己開架村巴

1. driver人工 $7K
2. 泊位 $2K
3. 油錢 呢樣唔知
4. 買架cheap車 呢樣唔知

以上1+2+3+4
洗唔洗$40萬???

[quote:9a937a36ed="肥度"]吾好意思我咁計法. 無計到一d 吾撘地鐵既人.
但係諗深一層又吾係咁計既. 大家撘埋同一條船. 應該要互相體諒既.
如果話吾公平. 一d 吾去夜街既人吾使用rc 既照明系統咁佢地d管理費又可以平d.無車既人又話我吾會用停車場. 咁停車場既照明通風系統既錢又可以係管理費同減返d咩 ? 大家要諗真d. 無人話過開左村巴之後. 你要改撘地鐵吾撘巴士. 總之無一樣公眾設施係一定所有人個別都有利既.  [/quote]

無錯無錯~~最衰都係和黃
如果一開始已經有呢O的野既話 就唔會覺得有問題了....
如果大多數人都係覺得村巴好既話 咁都無辦法 唯有希望佢一係唔搞
一搞就搞好O的 唔好又好似同小巴一樣既service就ok了 :wink:

吾好意思我咁計法. 無計到一d 吾撘地鐵既人.
如果話吾公平. 一d 吾去夜街既人吾使用rc 既照明系統咁佢地d管理費又可以平d.無車既人又話我吾會用停車場. 咁停車場既照明通風系統既錢又可以係管理費同減返d咩 ? 大家要諗真d. 無人話過開左村巴之後. 你要改撘地鐵吾撘巴士. 總之無一樣公眾設施係一定所有人個別都有利既.  

不如要求
單車俓
右係十分鐘去青衣(谷盡可能五分鐘)
右唔洗錢
仲keepfit
我地間屋右大
防單車好方便

不過政府一定唔制
因為屈唔到市民 錢