藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 老鼠倫大米
打印 上一主題 下一主題

10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 [複製鏈接]

[quote:59492a2128="hales"][quote:59492a2128="肥度"]乜要咁複雜架咩 ?
賠返張100 蚊俾人 . + 無左件貨 $18...由頭到尾都賺吾到錢... 
咁咪118囉... ?[/quote]

咁果21蚊去左邊? 8)

等陣!!有古惑!!

假設我身上有79蚊同得一件貨...假設唔駛唱散張100蚊
有人俾張100蚊我 我應該找79蚊俾人 找錢之後咁我身上就有100蚊
無左件貨...原來張100蚊係假既....所以我掉左佢...
同我最初所比較呢個時候 我身上就唔見左79蚊...
同時無左件貨......但係件貨..真係賣左咖喎...

照計...應該係我某日之前唔見左18元 今次交易 就唔見左79元...[/quote]

件貨唔係賣左 o係係交易當日俾人呃左 係交易之前 件$18既貨仲係屬於你 但交易之後 你就損失左呢$18 所以損失應該計埋落是次交易度。
2座A - original \"M&J\"

[quote:11d2a896e2="肥度"]??
開頭嗰$100 蚊係個客俾你既...
跟住無散紙問人唱... < 去到呢度...嗰100 都吾係屬於你既>
你俾左件貨($21) + $79 散紙 = 100 <都係嗰客既> 自己袋$21
去到呢一刻...街坊話嗰張100 係假既...你賠返100 俾佢... 自己袋左既都係$21

咁其實係無左 $100 -21 = $79 呀...哈哈...考完試返到屋企先清醒返小小...之前我答 118 係錯既...哈哈[/quote]

個"賺左"既$21係假象 因為係假既$$ 其實自己袋=$0
而且俾左件貨既成本係($18)

所以
付出 = -$18 - $79
收入 = $0
overall = -$97
2座A - original \"M&J\"

[quote:0ad014ea4c="grassman"]你地醒o下啦!小學生數學呀![/quote]

真係唔明講到明係小學生數.
點解諗到咁複雜...... :?:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

個個都講到好有道理咁 咁究竟係79 97定係197呀?  :em18:
Rambler Crest Soccer Club

[quote:537cc94abb="rstfung"]$197[/quote]

我改答案 應該係$97

因為個賊用張假$100換了$79+一件貨
個街坊是0和 無賺錢.

咁即是話老板多咗張假$100少了不起79+一件貨之成本$18=$97
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

[quote:b489e85fd7="hales"][quote:b489e85fd7="肥度"]??
跟住無散紙問人唱... < 去到呢度...嗰100 都吾係屬於你既>
你俾左件貨($21) + $79 散紙 = 100 <都係嗰客既> 自己袋$21
去到呢一刻...街坊話嗰張100 係假既...你賠返100 俾佢... 自己袋左既都係$21

咁其實係無左 $100 -21 = $79 呀...哈哈...考完試返到屋企先清醒返小小...之前我答 118 係錯既...哈哈[/quote]

good~
你既意見我同一樣!
好! 我既最後決定...79蚊!
重點係..."是次交易".... 8)[/quote]

你地個個都錯.... "是次交易"是指我同老板買賃 所以佢冇損失 反而賺了3蚊 但是和街坊的交易中卻(間接)損失了$100。這是兩個transactions.

而day end佢共損失$97蚊..
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:114114f404="肥度"]??

good~
你既意見我同一樣!
好! 我既最後決定...79蚊!
重點係..."是次交易".... 8)

??

咁其實係無左 $100 -21 = $79 呀...哈哈...考完試返到屋企先清醒返小小...之前我答 118 係錯既...哈哈

$97

[quote:f7a91790e3="grassman"]你地醒o下啦!小學生數學呀![/quote]

呢條係 10個小學生9個答錯的大學算術題..... 8)