藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

[quote:108318adf9="saga"]問卷上有一項 就係開左村巴 取消 88F / 減少 88F 點對點
我個人覺得非常反感 極其反對

而家我地係自力更新 用自己錢 "改善交通"

而唔係要我地自己接手個交通問題既爛攤子
[/quote]

我意見同你一樣
我認為個priority係爭取取善公共交通 應該排在爭取村巴之上
村巴應該係supplementary既性質 而唔應該係主要甚至唔應該係唯一既
交通工具

問卷上有一項 就係開左村巴 取消 88F / 減少 88F 點對點
我個人覺得非常反感 極其反對

而家我地係自力更新 用自己錢 "改善交通"

而唔係要我地自己接手個交通問題既爛攤子
爭取到村巴 而減少左 88F 服務 咁只係將交通問題攬上身 左手交右手 而唔係"改善"
攬上身之後自己做得好就叫改善 (可能要補貼唔少先可以有好既服務) 自己做得差就係你地管理得差 ...

所以不論村巴爭取成功與否 千其千其要保留 88F 88G 既一切服務承諾

村巴 ... 反而係開條新線 行走繁忙時間 e.g. 過海 有用D

1. 交通問題應該由誰解決?
假設係運輸處 如果佢唔肯解決 我地 (屋民)就要自己搞?

2. 公共交通工具不足 suffer 既係居民同酒店住戶 假設問題 1 既負責人唔肯搞好佢 咁要貼錢自己搞好佢 應該係屋民同酒店一齊負責 一齊用村巴 大家都搭得? 點計算邊個用多邊個用少? 點先公平?

3. 假設住戶唔要問題1負責人搞 又唔要問題 2 中既酒店客可以有份搭 要自己搞 咁 所有開支既補貼由住戶管理費分擔

4. 假設住戶之間都有分類 用者自付 咁車費自動調節到收支平衡

5. 完全唔搞村巴 於是乎等唔切小巴既部份村民自己解決 去搭的士 早起唔夠訓 遲到 etc 既 suffering

Point 3. 有個好值得思考既問題:
不如掉返轉 酒店補貼開村巴 只係 for 酒店客人用 RC 住戶唔用得
價錢一定要係 $2.6 or below 最好係酒店包埋個車卷 package
服務要充足 班次密 不經蛇仔路
咁d 酒店客走哂去搭村巴
以後係 88F 同 88G 再見佢地唔到 ....

你係住戶 \ 酒店負責人 \ 酒店客 你會點想呢? 邊個著數?

住戶角色既是負責人 亦是用家

所以之前既 post 既有以負責人既角度出發去想的觀點 亦有以用家既角度去想的觀點 更有混合兩者角色既觀點

[quote:ebe77afcc7="Royhk"]大家都有早上被自由行爭上車 二三十團友排係你前面....等等..所以有專巴係一個最可行的解方法補貼一~穨矬控o可行的$400000 /12月/1500<?..每<C月補貼十多二+元那些反對的你明日同早上同自你由人甚至不久將來和黃寫字樓的人第三座酒店啟用九月disneyland開幕一起共用88f88g引起問題嗎?????
再者現在88f 小客係長期班次不足不穩如果以搭地鐵計其賞由東涌線轉係快過係葵芳因rc去<藻蝷韖X葵芳真係快好多約三至五分鍾.
所以如果專巴做得好係會多好多居民support maybe no need to 補貼.
當然大家想專巴應一早由和黃入伙前應要做而且應自付盈虧但我們有辨法同pk玩嗎?如果無辨法 就要自己想啦!!
當初個個都話要有專巴現在又話要錢就唔好這就是香港人性恪?????
就算一早由pk 和<鶹貑M巴你估唔洗錢嗎? 可能亦要三四元啦如果唔夠客咪又要加.
概然入伙前已唸住係有專巴這是基本rc設施 如果$ 20/<C人幾元一個月都唔try try 我也無話如說業委會做左咁多但亦有咁多reject.......苦了你們了[/quote]

我覺得唔係"要錢就唔好囉"
我相信如果用管理費補貼一條"新路線"既話 我相信大部份人 包括我都會
讚成囉.......

[quote:5313eb2004="vivian"]可否run呢條專巴的income and expenditure由我地睇緊d
唔好比pk公司略水
咁就可以慳錢未必要大補貼呢!
萬一唔對路 隨時亦可以改變村巴的運作模式

- 想節儉的朋友 可以行去搭88F/88G
- 想舒適的朋友 就來搭RC靚靚專巴

做得好 分分鐘添多條 - 尖沙咀 or 港島線   8)[/quote]

我對某公司的管理手法 不會太樂觀..
而且亦不會抱太大祈望....

[quote:f779ebd557="liuh"][quote:f779ebd557="Royhk"]大家都有早上被自由行爭上車 二三十團友排係你前面....等等..所以有專巴係一個最可行的解方法補貼一~穨矬控o可行的$400000 /12月/1500<?..每<C月補貼十多二+元那些反對的你明日同早上同自你由人甚至不久將來和黃寫字樓的人第三座酒店啟用九月disneyland開幕一起共用88f88g引起問題嗎?????
再者現在88f 小客係長期班次不足不穩如果以搭地鐵計其賞由東涌線轉係快過係葵芳因rc去<藻蝷韖X葵芳真係快好多約三至五分鍾.
所以如果專巴做得好係會多好多居民support maybe no need to 補貼.
當然大家想專巴應一早由和黃入伙前應要做而且應自付盈虧但我們有辨法同pk玩嗎?如果無辨法 就要自己想啦!!
當初個個都話要有專巴現在又話要錢就唔好這就是香港人性恪?????
就算一早由pk 和<鶹貑M巴你估唔洗錢嗎? 可能亦要三四元啦如果唔夠客咪又要加.
概然入伙前已唸住係有專巴這是基本rc設施 如果$ 20/<C人幾元一個月都唔try try 我也無話如說業委會做左咁多但亦有咁多reject.......苦了你們了[/quote]

酒店有交管理費 所謂"專巴"自由行都可以用 問題未解決.

liuh[/quote]

--

[quote:6688ba8a2b="dracula"]可唔可以唔用月票~ 一定要有住戶証先坐得 其他人都可以坐 比$5一位 總之要貴過坐小巴[/quote]

如果錢吾係問題 可以選擇的士或私家車 相信藍澄灣不乏的士同車位.

liuh

大家都係比意見0者 希望做之前三思 衡量下利弊.....每件事都有兩面睇0既....各有各觀點你又唔可以埋怨其它同你唔同意見0既人0既

在我而言 我唔反對開村巴 但諗真D其實我又唔係100%支持......final 係乜我都會accept 到時好與唔好大家都會檢討番呢個decision

個人意見 如有得罪 請多多包涵!
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:a4cd8d324d="dracula"]可唔可以唔用月票~ 一定要有住戶証先坐得 其他人都可以坐 比$5一位 總之要貴過坐小巴[/quote]

$10 好d
(重唔輪到我地略水  :  )

假如用"藍澄灣業住戶"名義去run專巴 就一定要拒絕酒店自由人及外人上車呀! 做就要徹底d 唔好有惻隱之心 否則徒勞無功!
原居民2004~2013

可否run呢條專巴的income and expenditure由我地睇緊d
唔好比pk公司略水
咁就可以慳錢未必要大補貼呢!
萬一唔對路 隨時亦可以改變村巴的運作模式

- 想節儉的朋友 可以行去搭88F/88G
- 想舒適的朋友 就來搭RC靚靚專巴

做得好 分分鐘添多條 - 尖沙咀 or 港島線   8)
原居民2004~2013