藍澄灣業主社群

標題: 唔知大家有冇買按揭人壽保險...? [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 2003-7-20 12:01:26     標題: 唔知大家有冇買按揭人壽保險...?

唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....
每個月$145......
作者: dracula    時間: 2003-7-20 12:37:34     標題: Re: 唔知大家......................

[quote:998c33034e="firefire"]唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....
每個月$145......[/quote]

我沉日去銀行簽完o野 妘ㄕ陸搷?不過未知有咩好
作者: hales    時間: 2003-7-20 12:39:45

好似係呢 如果例如層樓係兩個人聯名咁計
如果其中有一個有乜大吉利事唔係度既話
而另一個冇能力獨自供下去既話 咁保險公司就會幫你俾哂層樓既錢
即係唔駛再供
作者: dracula    時間: 2003-7-20 12:49:48

[quote:234f4785c4="hales"]好似係呢 如果例如層樓係兩個人聯名咁計
而另一個冇能力獨自供下去既話 咁保險公司就會幫你俾哂層樓既錢
即係唔駛再供[/quote]

咁同人壽又有咩唔同? 死o左都有保金個喎~
作者: saga    時間: 2003-7-20 14:48:06

[quote:c0be155713="dracula"][quote:c0be155713="hales"]好似係呢 如果例如層樓係兩個人聯名咁計
即係唔駛再供[/quote]

咁同人壽又有咩唔同? 死o左都有保金個喎~[/quote]

1. 平過人壽
2. 人壽你最後正正常常咁瓜左 受保者會有錢拎; 或者未瓜係去到個plan 既投保期 你都可以拎錢 ~ ;
但按揭人壽係 供樓期完左之後你都無意外 咁張保單就會完 無錢拎 純粹for 保險瓜柴之用 ~
3. 記住每年revise 保單 (接揭人壽應該同火險一樣遂年計 不過你每個月俾都得 俾多少少而已)  因為越到後期 你個保額就會越少 保費應該越平 ~~
(仲有另一隻係固定保費 拎個全期平均價 但就唔可以中途斷保)

建議無咩閒錢再買人壽既人
小夫妻如果係主要靠一個人入息供樓既
買份...可以保障到另一半 ...
作者: saga    時間: 2003-7-20 14:51:48

所以其實有多餘錢既話...
又想有個保險俾另一半...
買份大額d人壽 (夠 cover 個 loan) 比較全面
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-20 23:39:11     標題: Re: 唔知大家......................

[quote:6948e1e0c0="firefire"]唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....

firefire 你幫襯邊間保險公司?有冇試過同其他公司compare?
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 00:38:11     標題: Re: 唔知大家......................

[quote:b0dfcd7ea2="Maggie&Johny"][quote:b0dfcd7ea2="firefire"]唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....

firefire 你幫襯邊間保險公司?有冇試過同其他公司compare? [/quote]
呀............ 我幫襯道享....因為我在道享做按揭......
我冇同其他公司compare.....但我仲有一段冷靜時間作決定...
作者: dracula    時間: 2003-7-21 11:44:00

我都係幫襯道亨~ 妘齯韺?$151 可能囥琣~紀大 機器壞啦~
作者: saga    時間: 2003-7-21 12:47:07

[quote:3073331627="dracula"]我都係幫襯道亨~ 妘齯韺?$151 可能囥琣~紀大 機器壞啦~[/quote]

多成 6 蚊 咁多?  XD

(其實多左保費可能因為借多借少既關係 還幾多年既關係而計出來)
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 14:48:04

[quote:bbf5e2dfa1="saga"][quote:bbf5e2dfa1="dracula"]我都係幫襯道亨~ 妘齯韺?$151 可能囥琣~紀大 機器壞啦~[/quote]

多成 6 蚊 咁多?  XD

(其實多左保費可能因為借多借少既關係 還幾多年既關係而計出來)[/quote]
樓價年期不同保費都會不一.....
同機器壞無關......哈哈.... :
作者: H and H    時間: 2003-7-21 14:55:12

我都會買呀
想問$145 for one person or joined person? insured amount is your whole mortgage? (how much of your loan)
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 15:16:27

[quote:0c5c89d4da="H&H"]我都會買呀
想問$145 for one person or joined person? insured amount is your whole mortgage? (how much of your loan)[/quote]
一個或者二個都係呢個價...
總括黎講係大吉利是你有乜三長兩短...保險會立即同你(熟)番層樓...
My loan is $131(90%)...做15年..
作者: H and H    時間: 2003-7-21 15:22:47

幾抵喎!
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 15:26:09

[quote:670bab45b3="H&H"]幾抵喎![/quote]
係呀...$145/month .....買個安心嗎.........
作者: H and H    時間: 2003-7-21 15:29:30

Yes agree with you!
作者: IWAT    時間: 2003-7-21 15:37:25

點解唔去bank買一份平平地既人壽保險就算...???

:?:
作者: H and H    時間: 2003-7-21 15:42:52

照計人壽保險cover 個amount 冇呢D咁多(以同一保費計)
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 15:43:19

[quote:e739602c99="IWAT"]點解唔去bank買一份平平地既人壽保險就算...???

:?:[/quote]
有點不同....
人壽保險未必可以咁平...而保額又咁高... :
作者: Billy Chrity    時間: 2003-7-21 16:19:38

渣打果度都報過俾我不過好似 ... $242 .... 係一個大吉去左第二度 另一半可以收到剩餘樓價o既錢. 錢係到另一半手上自主control 點用 ... 仲要一次買兩個都好甘.
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 16:22:04

[quote:f8e313eb8e="Billy&Christy"]渣打果度都報過俾我不過好似 ... $242 .... 係一個大吉去左第二度 另一半可以收到剩餘樓價o既錢. 錢係到另一半手上自主control 點用 ... 仲要一次買兩個都好甘.[/quote]
Billy&Christy 你不如試下問一問道享.....要電話問我.. :
作者: saga    時間: 2003-7-21 20:29:28

[quote:95ded5417e="Billy&Christy"]渣打果度都報過俾我不過好似 ... $242 .... 係一個大吉去左第二度 另一半可以收到剩餘樓價o既錢. 錢係到另一半手上自主control 點用 ... 仲要一次買兩個都好甘.[/quote]

買一個 .... 就已經夠 ~
242... 唔化算 ~
用 firefire o個個啦
還定都係買個保險
供完都拎唔返d錢
無謂買咁貴
作者: 匿名    時間: 2003-7-21 21:28:14

[quote:b43274cadf="saga"][quote:b43274cadf="Billy&Christy"]渣打果度都報過俾我不過好似 ... $242 .... 係一個大吉去左第二度 另一半可以收到剩餘樓價o既錢. 錢係到另一半手上自主control 點用 ... 仲要一次買兩個都好甘.[/quote]

買一個 .... 就已經夠 ~
242... 唔化算 ~
用 firefire o個個啦
還定都係買個保險
供完都拎唔返d錢
無謂買咁貴[/quote]
Agree with saga

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2